• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: додаток ЗП та АВ до декларації з прибутку

Додаток ЗП містить усього три показники, які мають зменшувати кінцеву суму податку до сплати. Додаток АВ призначений для декларування авансових внесків, які платник податку мав сплатити у зв’язку із виплатою дивідендів. Що це за показники і яка доля кожного з них?

Аналітика від Дт-Кт: додаток ЗП та АВ до декларації з прибутку

Додаток ЗП

Те, як виглядає додаток ЗП, ви можете побачити у зразку до прикладу. А тепер перелічимо показники, які формують значення рядка 16 декларації, — це:

— сума нарахованого щомісячного авансового внеску з податку на прибуток відповідно до п. 57.1 та п. 9 підр. 4 р. XX ПКУ. Оскільки ця сума (у загальному сенсі) становить 1/12 суми податку до сплати за певний попередній звітний рік і мала сплачуватися щомісячно, далі називатимемо її «щомісячні авансові внески»;

— сума нарахованого та сплаченого податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) відповідно до р. XII ПКУ щодо об’єктів нежитлової нерухомості. Далі цю суму називатимемо «податок на нежитлову нерухомість»;

— сума нарахованих та сплачених авансових внесків у зв’язку із виплатою дивідендів (прирівняних до них платежів). Далі цю суму називатимемо «авансові внески при виплаті дивідендів».

Розгляньмо, як виникали ці показники у 2015 році і як їх слід відображати в додатку ЗП, окремо. Зараз тільки наголосимо, що відображати ці показники в декларації з податку на прибуток за 2015 рік слід тільки тим платникам податку, у яких вони справді виникли протягом звітного року. Порожній додаток ЗП до декларації подавати не потрібно.

Щомісячні авансові внески

Обов’язок сплачувати щомісячні авансові внески було встановлено п. 57.1 ПКУ з 01.01.2014 р. Тому протягом 2015 року платник податку на прибуток міг сплачувати такі щомісячні авансові внески:

— у січні-лютому 2015 року — у розмірі 1/12 суми податку, розрахованої за наслідками 2013 року (в декларації за 2013 рік);

— у березні-грудні 2015 року — у розмірі 1/12 суми податку, розрахованої за наслідками 2014 року (в декларації за 2014 рік).

І це не враховуючи ситуації, коли такі авансові внески доводилося доплачувати — внаслідок порушення строків сплати у попередніх роках або за наслідками податкових перевірок за приписами податківців. Звісно, могла виникнути і ситуація надмірної сплати таких авансових внесків внаслідок помилки платника податку або заокруглення. Що ж із наведених сум платник податку має відобразити в рядку 16.1 додатку ЗП?

Стосовно сум авансових внесків, сплачених у січні-грудні 2015 р. і, відповідно, задекларованих у раніше поданих деклараціях з податку на прибуток, питань немає — такі суми слід відображати у рядку 16.1 додатку ЗП. Адже такі авансові внески сплачені саме на підставі п. 57.1 ПКУ та п. 9 підр. 4 п. ХХ ПКУ, на які цей рядок посилається.

А ось стосовно решта випадків надмірної сплати авансових внесків ситуація законодавчо не врегульована. Якщо йти прямо за буквою закону та формою декларації, сплата таких авансових внески не тягне за собою зменшення суми податку на прибуток до сплати. Тож перед тим, як відображати їх в декларації, варто отримати консультацію від податківців. Але навіть якщо податківці будуть проти відображення таких сплачених авансових внесків у додатку ЗП до декларації, не варто сумувати. Такі авансові внески матимуть статус переплати з податку на прибуток, про можливість використання якої поговоримо далі.

Авансові внески при виплаті дивідендів

Сплату таких авансових внесків в 2015 році регулював п. 57-1 ПКУ(1). А розрахунок їх слід навести у додатку АВ. Сума авансового внеску у зв’язку із виплатою дивідендів (прирівняних до них платежів), що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді (рядок 5 додатка АВ х 18%) переноситься в рядок 20 декларації з податку на прибуток.

-------(1)-------

Додатково див. лист ДФСУ від 29.01.2015 р. №2707/7/99-99-19-02-01-17

------------------------

Зверніть увагу, що хоча додаток АВ та рядок 16.3 додатка ЗП поєднує майже однаковий зміст, призначення в них абсолютно різне. Додаток АВ декларує суму авансових внесків, яку платник податку мав сплатити протягом звітного року, а рядок 16.3 — суму авансових внесків, яку він фактично сплатив. Отже, при заповненні рядка 16.3 слід використовувати ті суми авансових внесків, які були не тільки нараховані, а й фактично сплачені у зв’язку із виплатою дивідендів (та прирівняних до них платежів) іншим юрособам.

Але не слід забувати про те, що з 01.01.2015 р. редакція розділу ІІІ ПКУ суттєво змінилася, а це вплинуло й на можливість зменшення щомісячних авансових внесків на суму раніше сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів. Про цю проблему можна детально дізнатися у листі МГУ ДФС — Центрального офісу з ОВП від 16.09.2015 р. №21843/10/28-10-06-11. Якщо підсумувати інформацію, наведену в цьому листі, виходить ось що.

У 2014 році діяла норма ПКУ (абзац п’ятий та шостий п. 57.1 ПКУ), за якою сума не врахованого у зменшення нарахованої суми податкових зобов’язань з податку на прибуток залишку авансових внесків при виплаті дивідендів у звітному періоді не формувала надміру сплачену суму податку у звітному періоді, але акумулювалася у декларації звітного періоду та переносилася на зменшення податкових зобов’язань з податку на прибуток наступних податкових періодів. Отже, ця сума мала бути врахована в 2015 році.

У 2015 році ця норма вже з ПКУ виключена, але сума неврахованого у зменшення нарахованої суми податкового зобов’язання з податку на прибуток залишку авансових внесків при виплаті дивідендів, що відображалася у рядку 13.5.2 додатка ЗП до Податкової декларації з податку на прибуток за 2014 рік, буде врахована у зменшення нарахованої суми податку на прибуток у декларації з податку на прибуток за 2015 рік при визначенні щомісячних авансових внесків, що підлягатимуть сплаті в наступний дванадцятимісячний період.

Зауважимо наостанок, що з 01.01.2016 р. податкове законодавство зазнало чергових змін. І, відповідно до п. 9 підр. 4 р. ХХ ПКУ, у січні — грудні 2015 року платники зобов’язані сплачувати щомісячні авансові внески з податку на прибуток підприємств відповідно до пункту 57.1 ПКУ у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року. Але починаючи з 1 січня 2016 року щомісячні авансові внески з податку на прибуток підприємств не сплачуються. Тому сенсу їх розраховувати за наслідками 2015 року автор не бачить. А це означає, що обіцяне податківцями зменшення щомісячних авансових внесків, скоріш за все, не відбудеться, знову ж таки, у зв’язку з відсутністю необхідності їх сплати за наслідками 2015 року.

Податок на нежитлову нерухомість

Відповідно до п. 137.5 ПКУ в редакції, чинній до 01.01.2016 р., податок, що підлягає сплаті до бюджету платниками податку, зменшується на суму нарахованого та сплаченого податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) відповідно до розділу XII ПКУ щодо об’єктів нежитлової нерухомості.

Зверніть увагу на умову — цей податок, для того, щоб його відобразити у рядку 16.2 додатку ЗП до декларації, має бути не тільки нарахованим в бухобліку (задекларованим), а і фактично сплаченим у 2015 році! Це важливо, адже 25% річної суми такого податку його платники — юрособи сплачують протягом 30 днів після закінчення відповідного кварталу. Отже, частина платників сплатила цей податок остаточно у січні 2016 року, але суму податку за IV квартал 2015 року такі платники не зможуть відобразити у додатку ЗП до декларації за 2015 рік.

Проблема відображення переплат з цього податку є такою ж самою, як розглядалася вище, — більше, ніж було задекларовано до сплати у відповідній декларації з податку на майно, платник податку на прибуток не може відображати у додатку ЗП.

Крім того, стосовно податку на нежитлову нерухомість та авансових внесків при виплаті дивідендів існує ще одне однакове обмеження, на якому наголосимо окремо.

Додатне значення

Якщо уважно глянути на рядки 16.2 і 16.3 додатка ЗП, помітно, що:

— сума податку на нерухомість може бути відображена в рядку 16.2 лише не більше додатного значення, яке обраховується так: рядок 06 + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 декларації - рядок 16.1 додатка ЗП. Якщо коротко, то сума податку на нерухомість в цьому додатку не може перевищувати суму податку на прибуток до сплати, вже зменшену на суму щомісячних авансових внесків, сплачених протягом звітного року;

— сума авансових внесків при виплаті дивідендів може бути відображена в рядку 16.3.1 лише не більше додатного значення, яке обраховується так: рядок 06 + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 декларації - рядок 16.1 додатка ЗП - рядок 16.2 додатка ЗП. Отже, зменшення розрахованої суми податку на прибуток на суму сплачених авансових внесків відбувається вже в третю чергу, і теж не передбачає виникнення від’ємної суми податку до сплати.

Але ось щодо рядка 16.1 стосовно щомісячних авансових внесків такого обмеження не встановлено! І якщо поглянути на рядок 19 декларації «Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього (звітного) податкового періоду», то можна побачити, що він може мати і від’ємне значення. Тому переплату з податку на прибуток задекларувати можна, але така можливість є лише стосовно щомісячних авансових внесків.

Тепер розгляньмо, як заповнюється додаток ЗП, на прикладі.

Приклад. Підприємство протягом 2015 року сплатило:

— щомісячних авансових внесків за січень — грудень 2015 р. 1,2 млн. грн;

— авансових внесків при виплаті дивідендів 500 тис. грн;

— податку на нежитлову нерухомість 100 тис. грн.

У додатку ЗП до декларації за 2015 рік ці суми, із урахуванням нарахованої у рядку 6 декларації суми податку 1,5 млн грн, відобразяться таким чином (див. зразок).

Зразок

Зразок заповнення додатка ЗП до прикладу

Зменшення нарахованої суми податку

ПОКАЗНИКИ

Код pядка

Сума

1

2

3

Зменшення нарахованої суми податку (рядок 16.1 + рядок 16.2 + рядок 16.3.1 додатка ЗП)

16

1500000

Сума нарахованого щомісячного авансового внеску з податку на прибуток відповідно до пункту 57.1 статті 57 глави 4 розділу II та пункту 9 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України (пункт 57.1 статті 57 розділу ІІ Податкового кодексу України)

16.1

1200000

Сума нарахованого та сплаченого податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) відповідно до розділу XII Податкового кодексу України щодо об’єктів нежитлової нерухомості (пункт 137.5 статті 137 розділу ІІІ Податкового кодексу України) (не більше додатного значення ((рядок 06 + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств) - (рядок 16.1 додатка ЗП)))

16.2

100000

Сума нарахованих та сплачених авансових внесків у зв’язку із виплатою дивідендів (прирівняних до них платежів) у звітному (податковому) періоді (пункт 57.11 статті 57 розділу ІІ Податкового кодексу України), у тому числі:

16.3

500000

сума, що відноситься на зменшення нарахованої суми податку в поточному звітному (податковому) періоді (не більше додатного значення ((рядок 06 + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств) - (рядок 16.1 + рядок 16.2 додатка ЗП)))

16.3.1

200000*

-----------зноска до зразка-------

* Розраховується в межах додатної різниці між показником рядка 06 декларації та значенням рядків 16.1 та 16.2 додатка ЗП: 1500000 - 1200000 - 100000 = 200000.

-------------

Стосовно невідображених, але сплачених сум

Суми навіть незадекларованих, але фактично сплачених податків обов’язково обліковуються податківцями на інтегрованій картці платника податку. Крім того, наразі облік як авансових внесків, так і самого податку на прибуток, ведеться податківцями не як облік окремих видів податкових зобов’язань, а в межах одного податку.

Тому якщо правила складання додатка ЗП не дозволили вам врахувати певну суму переплати з авансових внесків при виплаті дивідендів на зменшення суми податку до сплати, це не означає, що така переплата згоріла. Її можна враховувати при сплаті податку на прибуток в 2016 році (відповідно до норм п. 87.1 ПКУ) або навіть повернути з бюджету як надміру сплачену (відповідно до ст. 43 ПКУ)(2).

-------(2)-------

Додатково див. роз’яснення податківців стосовно переплат у 2015 році 

-----------------------

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»