• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення декларацій з плати за землю та платника єдиного податку IV групи

ДФС у Черкаській області на численні запити платників–юросіб інформує, як правильно заповнити декларацію з плати за землю та декларацію платника єдиного податку четвертої групи

Нюанси заповнення декларацій з плати за землю та платника єдиного податку IV групи

ГУ ДФС у Черкаській області нагадує, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до державної податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки Податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) на поточний рік за формою,затвердженою Наказом Міністерства Фінансів України від 16.06.2015 року №560.

За новою формою колонка 9 розділу І «Розрахунок суми земельного податку» та колонка 9 розділу ІІ «Розрахунок суми орендної плати» мають назву «Нормативна грошова оцінка земельної ділянки».

Алгоритм розрахунку річної суми податкового зобов`язання з плати за землю в декларації такий:

Річна сума земельного податку (колонка 12) = кол. 8 (або кол. 9) х кол.11 : 100;

Річна сума орендної плати (колонка 11) = кол. 8 х кол. 9 х кол. 10 : 100.

Для правильного визначення податкового зобов`язання з плати за землю пропонуємо при заповненні даних граф 9 розділів І «Розрахунок суми земельного податку» та ІІ «Розрахунок суми орендної плати» зазначати нормативну грошову оцінку одиниці площі земельної ділянки. При цьому нормативну грошову оцінку (НГО) слід зазначати у гривнях за гектар, оскільки форма декларації визначає одиницею виміру для площі земельної ділянки гектар.

Звертаємо увагу, що для переведення площі земельної ділянки із квадратних метрів у гектари площу у квадратних метрах слід ділити на 10000. Для переведення НГО із гривень за квадратний метр у гривні за гектар: НГО у гривнях за квадратний метр множимо на 10000.

Також читайте "Нова декларація з плати за землю: алгоритм складання від ДФС " >>>

Аналітична стаття від редакції:  Плата за землю: звітуємо

 

Заповнюємо правильно податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи.

Платники єдиного податку четвертої групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до державної податкової інспекції за місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік. Разом з податковою декларацією для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подається розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва та відомості (довідка) про наявність земельних ділянок, у яких зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної ділянки.

Форму податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 року №578.

У разі, якщо платником використовуються земельні ділянки по одному КОАТУУ і такі земельні ділянки мають різну нормативну грошову оцінку (НГО), пропонуємо при поданні звітної або уточнюючої декларації збільшити кількість рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2.

Щодо заповнення колонки 9 «код регіону» додатка до податкової декларації, який є її невід'ємною частиною. Державна фіскальна служба України у листі від 16.11.2015 року №24364/6/99-99-15-03-02-15 роз’яснює, що платники самостійно зазначають цифровий код регіону місця розташування відповідної земельної(их) ділянки(ок) – 2 знаки відповідно до загальноприйнятої в Україні кодифікації. Наприклад, код Черкаської області 23.

Інформацію про коди регіонів України розміщено на офіційному веб-порталі Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України в рубриці «Регіональний розвиток» (категорія «Адміністративно-територіальний устрій України» підкатегорія «Адміністративно-територіальний устрій України станом на 01.01.2015 року»).

Також питання – відповідь щодо заповнення колонки 9 «код регіону» розміщено у базі «ЗІР» (категорія 108.02.05).

ГУ ДФС у Черкаській області звертає увагу і на одиниці виміру у вказаних деклараціях та додатках:

площа: гектари – з чотирма десятковими знаками;

сума: гривні – з двома десятковими знаками.

Кадастровий номер земельної ділянки у податковій звітності необхідно відображати у форматі: ХХХХХХХХХХ:ХХ:ХХХ:ХХХХ.

Джерело: ДФС у Черкаській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»