• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики нагадує нюанси складення графіку відпусток

При складанні графіка відпусток роботодавець враховує побажання деяких категорій працівників

Мінсоцполітики нагадує нюанси складення графіку відпусток

Мінсоцполітики у листі від 25.08.2015 р. №475/13/116-15 нагадує, що черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Графіки відпусток складаються на кожен робочий рік не пізніше 5 січня. У випадку укладення трудового договору з працівником після затвердження графіка відпусток до нього можуть бути внесені відповідні зміни та доповнення.

При складанні графіка відпусток (чи внесенні до нього змін) роботодавець враховує побажання таких категорій працівників:

  • осіб віком до 18 років;
  •  інвалідів;
  • жінок перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї;
  • жінок, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда;
  • одиноким матерям (батькам), які виховують дитину без батька (матері); опікунам, піклувальникам або іншим самотнім особам, які фактично виховують одного або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;
  •  дружинам (чоловікам) військовослужбовців;
  • ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
  • ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";
  • батькам - вихователям дитячих будинків сімейного типу;
  •  в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»