• Посилання скопійовано

Чи має право мобілізований працівник на податкову соціальну пільгу

Якщо мобілізований працівник одночасно отримує зарплату та грошове чи майнове (речове) забезпечення військовослужбовця з бюджету, то він не має права на податкову соцпільгу, - вважають податківці

Чи має право мобілізований працівник на податкову соціальну пільгу

ДФС у Житомирській області у листі від 14.03.2016 р. №191/6/06-30-17-01-42 зазначила, що згідно з пп. 169.2.3 ПКУ податкова соціальна пільга не може бути застосована до зарплати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді грошового чи майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Таким чином, якщо мобілізований працівник отримує зарплату (середній заробіток) та одночасно грошове чи майнове (речове) забезпечення військовослужбовця, що виплачуються з бюджету, юрособа-роботодавець під час нарахування заробітної плати не має права на застосування податкової соціальної пільги.

Нагадаємо, що у 2016 році середній заробіток мобілізованих працівників не буде компенсуватися з держбюджету. Таку виплату роботодавці здійснюють за рахунок власних коштів.

Відповідно, нараховуючи середній заробіток мобілізованим працівникам у 2016 році, потрібно пам’ятати, що він підлягає нарахуванню ЄСВ за ставкою 22%, утриманню ПДФО за ставкою 18% та військового збору за ставкою 1,5%

Відповідно й в обліку нарахований середній заробіток буде відображатися, як нарахована звичайна зарплата: 

  • нарахований середній заробіток мобілізованому працівнику: Д-т 23, 92, 93, 94, 97 К-т 661;
  • нарахований ЄСВ на середній заробіток: Д-т 23, 92, 93, 94, 97 К-т 651;
  • утриманий ПДФО та військовий збір: Д-т 661 К-т 641, 642;
  • сплата до бюджету нарахованого ЄСВ, та утриманого ПДФО й військового збору: Д-т 651, 641, 642 К-т 311;
  • перераховано на картковий рахунок суму середнього заробітку мобілізованому працівнику Д-т 661 К-т 311.

Більше про це читайте в аналітичному матеріалі від ДК "Cередній заробіток мобілізованим у 2016 році - за рахунок роботодавців!">>> 

Усі новини на тему >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»