• Посилання скопійовано

Складання розрахунків коригування до податкових накладних у різних випадках — на прикладах від «ДК»

Як складати розрахунки коригування за новою формою у різних випадках? Хто повинен їх реєструвати? Та коли потрібно коригувати раніше визнані податкові зобов'язання та податковий кредит у декларації з ПДВ? Розглянемо на прикладах

Складання розрахунків коригування до податкових накладних у різних випадках — на прикладах від «ДК»

Порядок коригування ПДВ

Порядок коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ встановлено ст. 192 ПКУ. 

Так, право на коригування суми податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ виникає, якщо здійснюється:

  • після постачання товарів/послуг будь-яка зміна суми компенсації їх вартості (включаючи наступний за постачанням перегляд цін);
  • перерахунок при поверненні товарів/послуг особі, яка їх надала; 
  • перерахунок при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг; 
  • виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг. 

Коригування проводиться на підставі розрахунку коригування до податкової накладної (далі - РК), складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Хто має реєструвати складений РК у ЄРПН

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка видана їх отримувачу - платнику ПДВ, підлягає реєстрації в ЄРПН:

  • постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
  • отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу. 

У разі складання РК до ПН, що не видаються отримувачу, в т.ч. під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягають реєстрації в ЄРПН таким платником ПДВ.

Порядок складання РК до ПН встановлено нормами п. 21-27 Порядку №1307. Так, у РК вказуються дата та номер податкової накладної, до якої вносяться зміни. У клітинках номера податкової накладної, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються. 

У РК для виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, зазначаються тільки виправлені дані.

Не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера.

У разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань за операціями з постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, у графі 3 розрахунку коригування вказується код таких товарів згідно з УКТ ЗЕД.

Показники у графах 3-6, 8, 9, 11-13 розрахунку коригування заповнюються в аналогічному порядку, передбаченому для податкових накладних.

При складанні РК у зв’язку зі зміною ціни постачання у графі 8 зазначається фактична ціна без врахування ПДВ, за якою раніше було здійснено постачання. А у графі 9 вказується сума різниці між ціною домовленості без ПДВ та фактичною ціною без ПДВ, за якою здійснено постачання.

 

Приклад 1. Складання РК, який не приводить до зміни компенсації

Як підприємству скласти РК у зв’язку з зміною номенклатури? При цьому ціна і сума не змінюються. Чи потрібно заповнювати розділ А у такому РК?

В такому РК у розділі Б:

- одним рядком зазначаються показники зі знаком «–» щодо товарів, номенклатура яких виправляється;

- другим рядком зазначаються показники зі знаком «+» щодо товарів, номенклатура яких змінюється. 

При цьому у графі 2 зазначається причина коригування – «зміна номенклатури товарів/послуг».

Відповідно до пп. 8 п. 16 Порядку №1307 до розділу А податкової накладної (рядки І-Х) вносяться узагальнюючі дані за операціями, на які складається така податкова накладна. Саме тому при складанні РК, результатом якого не відбувається зміни у показниках вартості або ціни, розділ А РК не заповнюється. Тож у такому РК потрібно заповнювати тільки розділ Б.

Як складається РК у випадку, коли підприємство вирішило змінити постачання Товару А у кількості 20 шт. за ціною 20 грн на товар Б у кількості 10 шт. але за ціною 40 грн, див. у зразку 1 >>

Зверніть увагу: відповідно до листа Міжрегіонального ГУ ДФС від 11.02.2016 р. №2973/10-28-10-06-11, якщо внаслідок складання РК сума податкового кредиту покупця не змінилися, то підстав для коригування податкового кредиту у декларації з ПДВ та відповідно заповнення розрахунку коригування сум ПДВ до декларації з ПДВ (Д1) (додаток 1) немає.

 

Приклад 2. Складання другого РК до ПН

Підприємством складено РК до ПН у зв’язку зі збільшенням ціни постачання. Але цей РК був складений з помилкою знову ж у ціні постачання. Які постачальникові виправити помилки у складеному РК?

Порядком №1307 не встановлено правил щодо складання РК для виправлення помилки у РК. Але податківці свого часу у підкатегорії 101.19 "ЗІР" запропонували таку методику: у разі допущення помилки в графах 1-13 розрахунку коригування платник податку має право скласти інший розрахунок коригування до податкової накладної, у якому будуть враховані показники розрахунку коригування, складеного із помилками.

Тобто, після складання помилкового розрахунку коригування потрібно скласти інший, але виправляти потрібно саму податкову накладну, урахувавши, що її показники вже змінено попереднім розрахунком коригування.

Наприклад, якщо підприємство вирішило збільшити ціну постачання на 30 грн, але у РК вказали збільшення ціни тільки 20 грн, то у другому РК потрібно буде зазначити збільшення ціни 10 грн (див. зразок 2). 

Зверніть увагу на те, що збільшити податкове зобов’язання внаслідок перегляду цін (і відобразити таке збільшення в декларації з ПДВ на підставі зареєстрованого РК) – це обов’язок продавця, встановлений ПКУ. До того ж, внаслідок помилки продавця, порушується право покупця на збільшення ПК з ПДВ на підставі РК, складеного з помилкою в обов’язкових реквізитах, до її виправлення.  А отже, якщо продавець припустився помилки при складанні РК, то таку помилку слід виправити якнайшвидше.

 

Приклад 3. Складання РК при зміні кількості товарів

Підприємство змінило кількість постачання декількох позицій товарів. При цьому Товару А було відвантажено на 20 шт. більше (ціна Товару А – 10 грн), ніж зазначено у ПН, а Товару Б – менше на 10 шт. (ціна Товару Б – 20 грн) Як скласти РК? Хто у такому випадку реєструє РК у ЄРПН?

У такому РК у розділі Б: 

- одним рядком зазначаються показники зі знаком «–» щодо товарів, кількість яких зменшилася при постачанні;

- другим рядком зазначаються показники зі знаком «+» щодо товарів, кількість яких збільшилася при постачанні;

При цьому у графі 2 зазначається причина коригування – «зміна кількості» (див. зразок 3).

На підставі умов прикладу саме постачальник має реєструвати складений РК до ПН, оскільки при такі зміні не відбувається зміни у сумі ПЗ з ПДВ. 

 

Приклад 4. Складання РК у разі виправлення інших помилок у ПН

Підприємство займається продажем шкільних зошитів. У податковій накладній, складеній на постачання 100 шт. зошитів за ціною 10 грн за 1 шт. у графі 9 щодо пільги не зазначили 999999. Як скласти РК до такої ПН?

Наразі з цього приводу податківці надали роз’яснення у листі від 12.04.2016 р. № 8684/10/26-15-12-01-18. Відповідно до п. 21 Порядку №1307 у разі складання розрахунку коригування з метою виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, у розрахунку коригування зазначаються виправлені дані.

Тому податківці доводять, що у разі коригування операцій, які не внесені до Довідників податкових пільг (у зв’язку із запровадженням нової пільги) станом на дату складання податкової накладної, у графі 12 проставляється умовний код “99999999”, а у відведеному полі у кінці РК зазначаються відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПКУ та/або міжнародного договору (угоди), якими передбачено звільнення від оподаткування. Тож у такому разі у кінці РК потрібно буде проставити пп. 197.1.25 ПКУ (див. зразок 4).  На наш погляд, причиною коригування у цьому випадку буде «виправлення інших помилок у ПН»

 

Приклад 5. Складання РК до помилково складеної ПН

Податківці в підкатегорії 101.07 "ЗІР" відповіли, що  у випадку помилкового складання податкової накладної на операцію з постачання товарів/послуг (складення двох податкових накладних на одну операцію з постачання товарів/послуг) та реєстрації їх в ЄРПН, платник податку з метою виправлення допущеної помилки має право скласти розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної.

Докладно про складання такого РК див. у статті>>>

 

Приклад 6. Складання РК до ПН при поверненні авансу

Підприємство отримало аванс від покупця 20.04.2016 р. А 29.04.2016 р. між постачальником та покупцем прийнято рішення про розірвання договору постачання товару, за яким було отримано аванс. Чи потрібно складати ПН у такому випадку? Якщо потрібно, то як скласти РК до неї?

Ще раз звертаємо увагу, що ПН слід складати за першою подією відповідно до 201.1 ПКУ. У разі отримання авансу на постачальника поширюється обов’язок скласти ПН на суму авансу та зареєструвати її у ЄРПН. За нормами п. 192.1 ПКУ при поверненні суми авансу покупцю підприємство має скласти РК до ПН на аванс. При цьому реєструвати такий РК у ЄРПН має покупець. 

У РК потрібно у розділі Б РК у графі 2 вказати причину коригування «повернення передоплати» та зазначити показники зі знаком «–» щодо товарів, які не будуть поставлятися. Також потрібно заповнювати відповідні рядки розділу А зі знаком «–» (див. зразок 5). 

 

Про деякі інші випадки складання розрахунків коригування до ПН читайте також тут: 

 - Як виправити помилки заголовної частини ПН;

 - Правильно зазначаємо ІПН у РК;

Порядок виправлення помилки у даті складання ПН;

- Особливості коригування податкового зобов’язання з ПДВ, якщо покупець вже не платник ПДВ

Особливості відображення РК у декларації з ПДВ розглянуто в аналітиці: 

Коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту у декларації з ПДВ на підставі розрахунку коригування

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»