• Посилання скопійовано

Механізм пенсійного забезпечення осіб зі стажем понад 40 років пропонують переглянути

Для цієї категорії пенсіонерів пропонується прописати збільшення величини оцінки одного року страхового стажу, яка використовується для обчислення коефіцієнту страхового стажу, що застосовується для обчислення розміру пенсії та безпосередньо впливає на її розмір, з 1% до 1,35%

Механізм пенсійного забезпечення осіб зі стажем понад 40 років пропонують переглянути

12 березня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3202 "Про внесення змін до статті 25 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо належного пенсійного забезпечення осіб, які мають 40 і більше років страхового стажу".

Як пояснюють автори законопроекту, наразі для встановлення мінімального розміру пенсії за віком в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,необхідна наявність у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу.

Проте в нашій країні наявна категорія громадян України, які отримали 40 і більше років страхового стажу. Переважно це люди, які проживають у сільській місцевості або невеликих населених пунктах, пропрацювали більшість часу на одній і тій же роботі (у зв’язку з невеликим вибором альтернативних робочих місць) та отримували за свою роботу невелику заробітну плату.

З огляду на це, нарахована їм пенсія значно поступається розміру пенсій мешканців великих міст.

Щоб виправити цю ситуацію, нардепи вважають за доцільне переглянути механізм пенсійного забезпечення осіб, які мають 40 і більше років страхового стажу.

З огляду на це, законопроектом №3202 пропонується збільшити для осіб, які отримали 40 і більше років страхового стажу, величини оцінки одного року страхового стажу, яка використовується для обчислення коефіцієнту страхового стажу, що застосовується для обчислення розміру пенсії та безпосередньо впливає на її розмір, з 1% до 1,35%.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»