• Посилання скопійовано

Торгівля в ресторанному бізнесі

Невід'ємною частиною діяльності в ресторанному бізнесі є торгівля. Оскільки ресторан утілює в собі уявлення про елітність, якість обслуговування і вишуканість, дотримання санітарних стандартів, правил торгівлі, порядків та інструкцій має бути беззаперечним. Отже, в процесі відкриття ресторану виникають не менш складні запитання, що стосуються отримання різноманітних дозвільних документів.

Крім виробництва і продажу продукції з дотриманням вимог, передбачених нормативними документами, роздрібна торгівля алкоголем є однією з основних галузей діяльності різних підприємств громадського харчування.
Закон — двигун торгівлі
Дотримання законодавства в торгівлі ускладнюється постійними удосконаленнями законодавця щодо допуску до здійснення торгівлі та відповідним регулюванням торгівлі у сфері ресторанного господарства Податковим кодексом України (ПКУ).
Так, в Україні допускається здійснювати роздрібну та оптову торгівлю (у тому числі в ресторанному господарстві) за готівку, інші готівкові платіжні засоби і з використанням платіжних карток (пп. 14.1.246 ПКУ). Окремі види торговельної діяльності потребують сплати відповідного збору за здійснення торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг, проте згідно з пп. 267.1.2 ПКУ підприємства, установи та організації, які провадять діяльність в торговельно-виробничій сфері (ресторанне господарство), не є платниками цього збору.
Тут слід уточнити, що в Україні діють суворий порядок розрахунків зі споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг та вимоги до змісту розрахункових документів, необхідність застосування реєстраторів розрахункових операцій (Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», Наказ ДПАУ від 01.12.2000 р. №614 «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).
А основоположним документом при організації торговельної діяльності в ресторанних господарствах є Порядок здійснення торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів (далі — Порядок), затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 р. №833, якою регулюється діяльність мереж закладів ресторанного господарства (ресторани, кафе, кафетерії тощо) — для здійснення ресторанного обслуговування.
Окремого розгляду потребує обширне питання якості надання послуг і належного обслуговування в ресторанній сфері, оскільки власники зобов'язані привести свою діяльність у відповідність до законів України «Про захист прав споживачів», «Про безпеку і якість харчових продуктів»таі інших нормативно-правових документів.
У сфері особливої уваги
Щоб повноцінно запустити роботу ресторану, необхідно поклопотатися про отримання низки дозвільних документів. Щодо ресторанного бізнесу державою традиційно відповідним законодавством регулюється роздрібна торгівля алкоголем та тютюновими виробами.
Отримання ліцензій в цій галузі насамперед ускладнюється випадками, коли суб'єктом торгівлі грубо порушуються правила роздрібної торгівлі алкоголем.
Пунктами 2, 3 Постанови КМУ від 30 липня 1996 р. №854 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями» визначено, що роздрібна торгівля алкогольними напоями — це діяльність з продажу алкогольних напоїв безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування. Для здійснення такої діяльності необхідно отримати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями відповідно до вимог законодавства.
Порядок отримання ліцензії визначено у ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями видаються за місцем торгівлі суб'єкта підприємницької діяльності строком на один рік і підлягають обов'язковій реєстрації в органі державної податкової служби України, а в сільській місцевості — і в органах місцевого самоврядування — за місцем торгівлі суб'єкта підприємницької діяльності.
А в разі виявлення обставин, що перешкоджають отриманню ліцензії, відповідний орган може відмовити у видачі ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Відмовити в ліцензії можуть з кількох причин — як унаслідок прострочення платежу за ліцензію, так і через продаж алкоголю особам, які не досягли 18 років, або торгівлю в не визначених для цього місцях.
Так, щоб отримати ліцензію, суб'єктові господарювання необхідно усунути вищезазначені порушення законодавства. Інакше при виявленні обставин, що перешкоджають отриманню ліцензії, відповідний орган може відмовити у видачі ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
Ніна Михальська, юридичний консультант з питань підприємницької діяльності для UBR.UA
UBR

Джерело: UBR

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»