• Посилання скопійовано

Подання річної звітності про ЄСВ фізособами-СПД на загальній системі оподаткування

Лист ПФУ від 29.02.2012 р. №4889/03-30 «Про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

ПФУ роз’яснив особливості сплати ЄСВ та подання річної звітності фізособами-СПД, що перебувають на загальній системі оподаткування.

Фонд нагадує, що обчислення сум ЄСВ фізособами-СПД, що перебувають на загальній системі оподаткування, здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій.

Фізособи-СПД (крім «спрощенців») формують і подають до органів Пенсійного фонду звіт згідно з таблицею 1 додатка 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (постанова правління ПФУ від 08.10.2010 р. №22-2) за себе і згідно з таблицею 4 додатка 5 до Порядку ? за членів сім’ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності .

У графі 2 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Сума чистого доходу (прибутку), яка заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця» платник самостійно відображає фактичну суму чистого доходу за себе в розрізі місяців. При цьому сума чистого доходу за рік має відповідати сумі чистого оподатковуваного доходу, заявленого у декларації.

У графі 3 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини» платник відображає самостійно певну суму доходу в розрізі кожного місяця відповідного року, в межах максимальної величини.

У графі 4 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Розмір єдиного внеску» зазначається розмір ЄСВ, встановлений законодавством для обов’язкової сплати, — 34,7%, а у разі добровільної участі у загальнообов’язковому соцстрахуванні з тимчасової непрацездатності — 36,6%, у загальнообов’язковому соцстрахуванні від нещасного випадку на виробництві — 36,21%, у всіх видах загальнообов’язкового соцстрахування — 38,11%.

У графі 5 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Сума нарахованого єдиного внеску» відображається сума, яка визначається як добуток відповідного розміру ЄСВ на суму, зазначену у графі 3 у розрізі кожного місяця.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»