• Посилання скопійовано

Декларацію про доходи слід подавати за місцем реєстрації

Я живу працюю у Києві, там само отримую доходи, а прописаний у батьків у Вінниці. Чи можу я здати декларацію до київської ДПІ?

Відповідно до ст. 67 Конституції України від 28 червня 1996 року кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори у порядку та розмірах, установлених законом. Усі громадяни щороку подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом. Згідно зі ст. 29 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. №435-IV зі змінами та доповненнями, місцем проживання фізособи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання у ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізособа проживає постійно, переважно або тимчасово. Крім того, згідно з п. 49.1 ст. 49 ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки органу ДПС, в якому перебуває на обліку платник податків. Відповідно до п. 45.1 ст. 45 ПКУ платник податків — фізособа зобов’язаний визначити свою податкову адресу. Податковою адресою платника податків — фізособи визнається місце його проживання, за яким він береться на облік як платник податків в органі ДПС. Платник податків — фізособа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Таким чином, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він подає декларацію до органу ДПС за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»