• Посилання скопійовано

Надання майна в оренду та податкова декларація з податку на прибуток

Як у податковій декларації з податку на прибуток підприємства відображаються доходи та витрати платника податку, якщо його основним видом діяльності є надання майна в оренду?

Порядок визнання доходів та їхній склад встановлено ст. 135 ПКУ. Доходи, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, включаються до доходів звітного періоду за датою, визначеною відповідно до ст. 137 ПКУ, на підставі первинних документів, що підтверджують отримання платником податку доходів, обов’язковість ведення та зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, й інших документів, установлених розділом II ПКУ, і складаються з доходу від операційної діяльності та інших доходів.

Податковим кодексом не визначено поняття операційної діяльності.

Водночас пп. 14.1.84 ст. 14 ПКУ встановлено, що інші терміни з метою розділу III «Податок на прибуток підприємств» використовуються у значеннях, визначених Законом про бухоблік та національними і міжнародними положеннями (стандартами) фінансової звітності, положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

У п. 4 П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати», затвердженого наказом Мінфіну України від 31.03.99 р. №87, наведено такі визначення:

операційна діяльність — це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю;

основна діяльність — це операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частку його доходу.

Враховуючи зазначене, якщо основним видом діяльності платника податку є надання в оренду майна, то доходи від надання майна в оренду відображаються у рядку 02 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, форму якої затверджено наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. №1213, а витрати на утримання цього майна — у рядку 05.1 такої декларації.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»