• Посилання скопійовано

Що почитати у січні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за грудень

Війна триває... А отже, це й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за грудень

Що почитати у січні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за грудень

1) З 9 грудня 2023 року діють зміни до Порядку блокування ПН та РК

21 тис. переглядів

9 грудня 2023 року набрали чинності зміни до Порядку блокування ПН та РК. Вчергове оновлено критерії позитивної податкової історії та додано ще деякі зміни у правилах розрахунку критеріїв блокування ПН.

 

2) Держоргани почали оприлюднювати плани перевірок на 2024 рік (вже 10)

19 тис. переглядів

МВС, НКРЕКП, НКЕК, Держгеонадра, Держгеокадастр, ПФУ, Укртрансбезпека, Держспецзвʼязок та інші органи затвердили річні плани здійснення заходів держнагляду на 2024 рік. У міру появи нових планів від інших держорганів будемо оновлювати цю новину.

 

3) Що потрібно зробити бухгалтеру наприкінці 2023-го - на початку 2024 року?

18 тис. переглядів

Передсвятковий новорічно-різдвяний період у роботі бухгалтерів завжди був гарячим. Що вже говорити зараз, під час війни... Щоби допомогти вам його подолати, зібрали добірку актуальних матеріалів з порадами, що потрібно зробити наприкінці 2023-го - на початку 2024 року.

 

4) Увага! Починають з’являтися нові бюджетні рахунки на 2024 рік

17 тис. переглядів

Як ми повідомляли раніше, рахунки за бюджетними надходженнями відкриваються протягом 45 днів з дня прийняття Закону про Держбюджет. Тому у 2024 році нові рахунки для сплати податків можуть запрацювати саме з 1 січня.

Минулого тижня про нові рахунки уже повідомили закарпатські, запорізькі та луганські податківці. Проте загальної інформації про зміну бюджетних рахунків на 2024 рік ані від Держказначейства, ані від ДПС наразі немає. Втім, кожен із платників має можливість дізнатися про чинні рахунки в Е-кабінеті.

 

5) Індексація зарплати у січні 2024 року: роз’яснення від Мінсоцполітики

15 тис. переглядів

Зміни у порядку індексації заробітної плати, внесені законами про держбюджет у 2023-му й у 2024 роках, викликали багато запитань у роботодавців. На частину з них (щоправда, без прикладів) відповіло Мінсоцполітики.

 

6) Зміни до порядку складання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ: проєкт Мінфіну

14 тис. переглядів

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну зі змінами до Порядку складання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Зокрема, запроваджуються нові ознаки доходів фізичних осіб 210, 211 та вносяться редакційні правки щодо ознак доходів фізосіб 111, 112, 156, 189, 193.

 

7) Законопроєкт про нові правила мобілізації – вже у Раді

13 тис. переглядів

25 грудня Кабмін зареєстрував у ВРУ законопроєкт №10378 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби».  Тепер над ним працюватимуть парламентарі, а попереду - розгляд у комітетах та голосування у двох читаннях. У разі ухвалення документу закон набере чинності через місяць, за винятком окремих частин.

 

8) Зʼявилися нові базові норми списання палива (але не від Мінінфраструктури)

13 тис. переглядів

ДП «ДержавтотрансНДІпроект» розроблено методрекомендації з нормування витрат палива, електричної енергії, мастильних, інших експлуатаційних матеріалів автомобілями та технікою та базові норми таких витрат.

 

9) З'явився план-графік перевірок ДПСУ на 2024 рік

11 тис. переглядів

ДПСУ оприлюднила план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік. За ним наступного року планують провести 3242 перевірки.

 

10) Ставки місцевих податків та зборів на 2024 рік – уже на сайті ДПС

11 тис. переглядів

Ще до того, як розпочалася пора декларування юрособами місцевих податків та зборів за 2024 рік, ДПС вже опублікувала інформацію щодо ставок.

 

11) Опубліковано Держбюджет: які основні показники на 2024 рік?

11 тис. переглядів

28 листопада було підписано Закон про Держбюджет на 2024 рік. 5 грудня його було опубліковано у "Голосі України". За ним розмір МЗП з 1 січня становить 7100 грн, а з 1 квітня – 8000 грн. Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на весь 2024 рік – 3028 грн.

 

12) Готуємося до масштабних податкових змін (але не зараз): ухвалено нацстратегію доходів

9 тис. переглядів

За ухваленою нацстратегією передбачено перегляд «спрощенки», введення прогресивної шкали ПДФО, скорочення податкових пільг, зокрема з податку на прибуток, та поступове підвищення акцизів до мінімальних ставок ЄС. Але це заплановано впровадити до 2027 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»