• Посилання скопійовано

Індексація зарплати у січні 2024 року: роз’яснення від Мінсоцполітики

Зміни у порядку індексації заробітної плати, внесені законами про держбюджет у 2023 і у 2024 роках, викликали багато запитань у роботодавців. На частину з них (щоправда, без прикладів) відповіло Мінсоцполітики

Індексація зарплати у січні 2024 року: роз’яснення від Мінсоцполітики

Коментар до листа Мінсоцполітики від 07.12.2023 р. №113/0/214-23

У своїх попередніх статтях ми розглядали проблему нарахування індексації у 2023 році і у 2024 році. Тоді ж ми говорили про те, що норми законів є, а от як їх розуміти та застосовувати на практиці – офіційних роз’яснень мало (а прикладів і зовсім немає). Тож, ми чекали на кінець 2023 року і свіжі листи від Мінсоцполітики. Один з них вже є, і зараз ми його розглянемо докладно. 

 

«Стара» індексація залишається

У коментованому листі Мінсоцполітики наголошує: у 2023 році заробітна плата та грошове забезпечення виплачуються із урахуванням індексації, яка склалася станом на грудень 2022 року.

Разом з тим, Мінфін зазначає, що п. 3 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» зупинено на 2023 рік дію Закону №1282.

Як це розуміти? Як спір між міністерствами! В якому, забігаючи наперед, автор на боці Мінфіну.

Справа в тому, що внаслідок інфляції в 2022 році та попередніх років склалися певні суми індексації, зокрема, заробітної плати, станом на грудень 2022 року. Йдеться про ту індексацію, на думку автора, яку ми (за старою пам’яттю) називаємо «фіксованою».

«Фіксованою» сумою індексації ми називаємо одне з правил п. 5 Порядку №1078. Якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення доходу.

Мінсоцполітики говорить, що ст. 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. І це правда. Але автор робить з цього інший висновок, ніж Мінсоцполітики: що зароблена у 2022 році та попередніх роках «фіксована» сума індексації не згоряє і право на неї переноситься на 2024 рік, коли Закон №1282 знову запрацював, і нараховувати індексацію стало знову потрібно. 

Нараховувати індексацію у 2023 році було і є не потрібно, адже Закон №1282, який встановлює цей обов’язок, в цьому році не діяв. Про це говорить Мінфін, і це теж правда. Тому, у 2023 році жодна індексація зарплати, зокрема, і «фіксована», не мала проводитися роботодавцями.

І в коментованому листі Мінсоцполітики пояснює: у випадку, якщо у 2023 році було збережено суму індексації заробітної плати, яка виникла за період до січня 2023 року (до зупинення дії Закону №1282), то вона має також виплачуватись і у 2024 році.

 

2023 рік з індексації випадає

А це вже зазначено в ст. 39 Закону про Держбюджет – 2024: обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року.

 

«Нова» індексація – базовий місяць грудень 2023!

Ось цей початок врахування індексів інфляції  з січня 2024 року, означає, що грудень 2023 року стає тим, що ми називаємо «базовим» місяцем для розрахунку індексації.

І тут треба згадати, що таке «базовий» місяць. У п. 5 Порядку №1078 зазначено, що,  у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів),  значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1 або 100 відсотків. Ось цей місяць підвищення окладів ми і вважаємо «базовим». В нього є і ще одна ознака: обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення зазначених грошових доходів населення. 

Оскільки обчислення починаємо з січня 2024 року, то попередній місяць і буде «базовим» – це грудень 2023 року.

 

А як же старий базовий місяць? І що, як у 2023 році (до грудня) теж збільшували оклади?

На думку автора, це не враховується для нарахування індексації у 2024 році і далі. Все, що було до грудня 2023 року (крім «фіксованої» індексації) можна забути. Життя, тобто, індексація, починається з нового листа. 

Для наочності покажемо, як це працюватиме, на прикладах. Однак, одразу зауважимо – ці приклади є точкою зору автора Мінсоцполітики поки що практичних рекомендацій не дало.

Приклад 1. «Фіксована» індексація. 

Станом на грудень 2022 року у працівника було право на «фіксовану» суму індексації в розмірі 300 грн. Оклад працівника з того періоду не збільшувався. Таким чином, у січні 2024 року працівнику слід нарахувати індексацію 300 грн.

Якщо працівнику станом на січень 2024 року оклад підвищили на 250 грн. у порівнянні з окладом у грудні 2022 року, то йому треба нарахувати 50 грн. 

Якщо оклад працівника зріс за цей період на 1000 грн., то індексацію у січні 2024 року йому нараховувати не треба – «фіксовану» суму індексації перекрило зростання окладу, здійснене після грудня 2022 року. 

Приклад 2. Визначаємо «базовий» місяць. 

За посадою працівника оклад в останній раз підвищували у грудні 2022 року (наприклад, з 7000 грн. до 10000 грн.). За старими правилами грудень 2022 року мав би бути «базовим» місяцем.

Але за новими правилами, введеними Законом про Держбюджет-2024, базовим місяцем стає грудень 2023 року.  Не зважаючи на те, підвищувався оклад у 2023 році чи ні. 

Приклад 3. Рахуємо нову індексацію у січні 2024 року. 

Оскільки новий «базовий» місяць для всіх працівників тепер грудень 2023 року, а обчислення індексу споживчих цін для нарахування сум індексації у 2023 році не здійснюється, то це означає, що: 

  • Рахуємо індексацію ми з нуля. Попередні індекси інфляції при цьому не враховуємо. 
  • Інфляція, яка виникла у 2023 році, взагалі не бере участі в розрахунку індексації. А інфляція попередніх років – лише в сумі «фіксованої» індексації. 

Оскільки «базовий» місяць грудень 2023 року, то в січні 2024 року ще нової індексації жодному працівнику не буде. Ще немає показників (індексу інфляції за січень), з яких її можна було б нарахувати. По суті, вона нараховуватиметься так, як зазначено у прикладі в додатку 1 до Порядку №1078. Але вже із урахуванням того, що зараз індексація проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 103 відсотка (у прикладі поріг був ще 101 відсоток). Тобто, по мірі офіційної публікації ми будемо помножувати індекси між собою, і як тільки виникне індекс більший за 103, знатимемо, що за два місяці треба буде нараховувати індексацію працівникам. 

Для розрахунку розміру індексації ви зможете скористатися нашим калькулятором.

Увага! У січні 2024 року базовим місяцем буде грудень 2023 року. Але далі, якщо ви підвищуватиме оклади, новим базовим місяцем стане місяць підвищення окладу.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»