• Посилання скопійовано

Приростом не вийшли

Населення стало менше довіряти вітчизняним банкам. Про це свідчать дані НБУ, оприлюднені минулого тижня. Так, за квітень приріст коштів населення в банківській системі склав трохи більше 1 млрд грн. Тоді як за попередні чотири місяці (грудень 2011 - березень 2012 р.) він досяг 24 млрд грн., тобто щомісяця в банки надходило в середньому по 6 млрд грн.

Взяли паузу

Якщо вірити статистиці НБУ, найбільш активно громадяни несли свої заощадження в банківську систему в січні-лютому поточного року. Уже в березні темпи приросту депозитів знизилися майже на 28% - до 5,2 млрд грн.

В цілому, з початку нинішнього року домінував приплив ресурсів у національній валюті. Це не дивно, якщо врахувати, що процентні ставки за гривневими депозитами в середньому вдвічі вищі, ніж за аналогічними вкладами у доларах, не кажучи вже про євровалюту, для якої багато банків встановили чисто символічну прибутковість. Зазначимо, що з кожним місяцем частка гривні в депозитному притоці збільшувалася, тоді як валютна складова стрімко зменшувалася.

У квітні Нацбанк навіть зафіксував скорочення гривневого еквівалента коштів населення в іноземній валюті на 1 млрд грн. Разом з тим, за даними регулятора, в доларовому еквіваленті портфель валютних депозитів продемонстрував хоч і скромний, але все ж приріст у розмірі $101 млн - до $19,3 млрд. Можна припустити, що скорочення гривневого еквівалента портфеля депозитів могло статися внаслідок різкого падіння курсу євро, зокрема, відносно гривні.

Зменшення припливу навряд чи вдасться пояснити динамікою депозитних ставок. Зокрема, Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб, навпаки, збільшився порівняно із станом на 1 квітня. Згідно даним індикатором, середньозважена депозитна ставка за 3-місячними вкладами у гривнях до 16 травня зросли на 0,2 п.п. - до 14,85%. Аналогічними темпами дорожчали і більш "довгі" вклади. На 16 травня значення індексу за 6-місячними депозитами у гривні склало 15,58% річних, за 9-місячними - 16,15%, за 12-місячними - 16,57%. До речі, прибутковість вкладів у валюті (доларах і євро) також майже не знизилася.

Найімовірніше, свою роль у зміні настроїв вкладників зіграв негативний інформаційний фон. Зокрема, в квітні Нацбанк після тривалої перерви знову відновив практику введення в банки тимчасових адміністрацій. Піонером став харківський банк "Базис", співвласником якого є опальний опозиціонер, колишній губернатор Харківщини Арсен Аваков. Травень теж не радував хорошими новинами. Так, минулого четверга, 17 травня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) повідомив про переведення в категорію тимчасових учасників (крім банку "Базис") ще двох фінустанов - Інтербанку (м.Київ) та Унікомбанку (м.Донецьк). Такий крок Фонду свідчить про наявність проблем в даних фінустановах.

Гречана каша

І без того непроста ситуація на депозитному ринку може ще більше посилитися поглибленням кризи в єврозоні, винуватицею якої знову стала Греція. Нагадаємо: на вітчизняному банківському ринку дочірніми структурами представлені майже всі найбільші банки цієї країни: EFG Eurobank ("Універсал Банк"), Pireaus Bank ("Піреус Банк"), Alpha Bank ("Астра Банк"). Усвідомлюючи можливі наслідки ситуації, що склалася, грецькі банкіри, які працюють в Україні, вже почали заспокоювати громадськість.

Зокрема, як зазначив Ніколас Зензефіліс, директор департаменту казначейства "Піреус Банку", кошти для рекапіталізації грецьких банків вже знаходяться на рахунках Грецького фонду фінансової стабільності, тому на наступному тижні EUR18 млрд будуть спрямовані на рекапіталізацію чотирьох найбільших банків країни, в тому числі і Piraeus Bank. Відзначимо, що нинішня програма надання допомоги Греції передбачає виділення всьому банківському сектору країни EUR48 млрд.

"Ці кошти збільшать не лише показники адекватності капіталу грецьких банків, але й запас їх ліквідності... Таким чином, повторні вибори і політична ситуація в Греції не вплинуть на процес рекапіталізації грецьких банків, а отже, і на операційну діяльність "Піреус Банку" в Україні", - запевнив Зензефіліс. При цьому він підкреслив, що частка української "дочки" в загальних активах групи - менше 1%, тому її підтримка не стане проблемою для групи.

Примітно, що банкір навіть не розглядає вихід Греції з єврозони як можливий сценарій розвитку ситуації. Також показово, що представники інших українських "дочок" грецьких банків і Нацбанку поки не коментують ситуацію і не дають оцінок перспектив її розвитку. У свою чергу, представники українських банків допускають можливість згортання діяльності "дочок" грецьких банків в Україні. Крім того, вони прогнозують зростання депозитних ставок на вітчизняному ринку внаслідок активного залучення ресурсів на ньому банками з грецьким капіталом.

"Якщо зараз прибутковість по грецьких облігаціях становить 30% річних, то залучати євро під 6-10% річних в Україні буде, по-перше, вигідніше, по-друге, все ще можливо, - пояснює Сергій Борисов, директор департаменту казначейства "VAB Банку". - Таким чином, грецькі банки можуть бути каталізатором підвищення ставок на українському ринку, який до цього був відносно стабільним".

Тим часом греки масово вилучають депозити з тамтешніх банків. За даними газети "Financial Times", тільки 14-15 травня жителі Греції зняли зі своїх депозитів у банках країни близько EUR1,2 млрд. Високопоставлені чиновники єврозони і представники грецької банківської галузі заперечують наявність панічних настроїв серед вкладників і стверджують, що відтік ресурсів не створює нездоланних труднощів. У свою чергу, тамтешні експерти зазначають, що грецька банківська система може виявитися найслабшою ланкою ланцюга, яка утримує Грецію від повномасштабного фінансового краху.

Чужий досвід

Трохи погрітись

На початку травня у черговий раз загострилася ситуація навколо Греції. На цей раз каталізатором загострення економічної кризи стали політичні негаразди в країні, пов’язані з парламентськими виборами. Так чи інакше, експерти і політики знову заговорили про можливий вихід Греції з єврозони і навіть почали озвучувати наслідки такого кроку. Зокрема, за прогнозами аналітиків Bank of America, відмова Греції від євровалюти змусить дві третини банків Європи зафіксувати збитки.

При цьому падіння ВВП єврозони може скласти 5%. Глава Інституту міжнародних фінансів Шарль Даллара вважає, що вихід Греції з єврозони буде означати дефолт по всіх кредитах, отриманих грецькими банками від Європейського центробанку (ЄЦБ), що, в свою чергу, створить необхідність рекапіталізації вже самого ЄЦБ. "Я раз у раз читаю, що Європа готова до виходу Греції з єврозони, що ринки відбили цей сценарій в цінах. Але хто в Берліні, у Франкфурті, в Лондоні відобразив у цінах втрату капіталу ЄЦБ?" - запитує експерт.

Зазначимо, що сумарні ризики ЄЦБ, пов’язані з кредитуванням банківського сектора Греції, становлять близько EUR170 млрд, з яких EUR109 млрд припадають на фінансування в рамках угод РЕПО, решта суми - на екстрені кредити. За прогнозами МВФ, економіка Греції "просяде" на 10% в перший рік після виходу з єврозони. Згідно з цим же прогнозом, реальний ефективний обмінний курс грецької валюти - драхми - знизиться на 50%, а протягом чотирьох наступних років відновиться до 85% рівня, що передував виходу Греції з єврозони.

В результаті інфляція в перший рік складе близько 35%, а протягом чотирьох-п’яти років опуститься до рівня 5% на рік. Очікується, що при розвитку даного сценарію курс самої євровалюти знизиться відносно долара США. Минулого тижня курс євро до долара США знизився майже до 1,26 USD/EUR. В останній раз так дешево євровалюта коштувала майже два роки тому. Нагадаємо: на початку літа 2010 р. курс єдиної європейської валюти падав до 1,2 USD/EUR, а аналітики провідних інвестиційних банків передбачали досягнення курсового паритету даними валютами.

Минулого тижня значно знизився курс євро і на вітчизняному ринку готівкової валюти. Минулої п’ятниці, 18 травня, банки брали європейську готівку в середньому по курсу 10,11 грн./EUR, продавали - по 10,28 грн./EUR. Як уже писав БІЗНЕС, банкіри очікують зниження курсу євро відсноно гривні на період проведення в Україні Чемпіонату Європи з футболу в червні поточного року.

Дмитро Гриньків

Рубрика: Фінанси і банки/Власні фінанси

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Власні фінанси»