• Посилання скопійовано

Хто повинен розробляти штатний розпис: відділ кадрів чи бухгалтерія?

В установі працюють майже 1000 працівників та є бухгалтерія. Чи зобов’язаний працівник кадрової служби розробляти й затверджувати штатні нормативи (штатний розпис) та чи є документ, який регламентує розроблення штатного розпису відділом кадрів або бухгалтерією?

Згідно з частиною 3 статті 64 Господарського кодексу України підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює кількість працівників і штатний розпис. Зазначимо, що штатний розпис є основним документом, який визначає структуру підприємства, номенклатуру професій (посад) та кількість працівників. Проект штатного розпису на промисловому підприємстві, наприклад, розроблює відділ організації праці та заробітної плати. У подальшому проект погоджується з керівниками відділів (служб) та затверджується керівником підприємства.

Крім того, штатні розписи відділів (служб) підприємства можуть складати й самі відділи (служби). Разом з тим законодавство не регламентує розроблення штатного розпису конкретним відділом (службою) підприємства. Відповідно до частини 2 статті 64 Господарського кодексу України функції, права та обов’язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими статутними документами.

Таким чином, функції щодо розроблення штатного розпису тим чи тим відділом (службою) підприємства визначаються внутрішніми розпорядчими документами цього підприємства самостійно. На посади, зазначені у затвердженому керівництвом підприємства штатному розписі, складаються посадові (робочі) інструкції, структура яких розглядається у Загальних положеннях Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників розділів 1 і 2 Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29 грудня 2004 року №336.

Олександр НОСІКОВ, науковий працівник ДУ НДІ соціально-трудових відносин Міністерства соціальної політики

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»