• Посилання скопійовано

З 2024 року адміністрування ЄСВ можуть передати від ДПС до ПФУ

За словами Южаніної, найближчим часом у Верховній Раді розглядатиметься в першому читанні законопроєкт № 9569, яким пропонується з 2024 року передати адміністрування ЄСВ від ДПС до Пенсійного фонду

З 2024 року адміністрування ЄСВ можуть передати від ДПС до ПФУ

Южаніна у своєму Телеграм-каналі зауважила, що найближчим часом у Верховній Раді розглядатиметься в першому читанні законопроєкт №9569 авторства Третякової, Безуглої, Гетманцева, яким пропонується з 2024 року передати адміністрування ЄСВ від ДПС до Пенсійного фонду.

Дискусії про доцільність повернення функцій адміністрування ЄСВ Пенсійному фонду тривають, відколи їх було передано ще Міністерству доходів і зборів з 1 жовтня 2013 року. 

Нагадаємо, що законопроєктом №9569 заплановано з 1 січня 2024 року об’єднати адміністративні структури та покласти адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на Пенсійний фонд України.

 
 
Які наслідки чекають на роботодавців та ФОПів?

Таким чином, взяття на облік страхувальників, забезпечення збору та обліку страхових коштів, контроль за повнотою та своєчасністю їх сплати здійснюватиме Пенсійний фонд України.

Відповідно сплата єдиного внеску здійснюватиметься у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду. 

Подавати звітність про нарахування ЄСВ потрібно буде через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду в електронній формі, а страхувальникам, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’ять осіб, – за їх вибором у паперовій формі, у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах соціального захисту населення та Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Велика ймовірність, що замість квартальної єдиної звітності бухгалтерам впровадять дві. При цьому подавати потрібно буде:

  • щомісячну звітність з ЄСВ до ПФУ;
  • щоквартальну звітність з ПДФО та ВЗ до ДПС.

Також і ФОПам доведеться подавати до ПФУ окремий річний звіт про нарахований за себе ЄСВ, а не у складі річної декларації. 

Крім розділення звітності, законопроєктом пропонується зобов'язати ФОПів сплачувати ЄСВ "за себе" щомісяця. 

До того ж перевірками з ЄСВ тепер також займатиметься ПФУ.

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»