• Посилання скопійовано

ПФУ вимагає інформувати про членство працівників у профспілках: правомірно чи ні?

ПФУ реалізовано формування та подання відомостей про участь у профспілкових організаціях та про медичні огляди працівників. Але чи є це обовʼязком? У Федерації профспілок своя думка з цього приводу

ПФУ вимагає інформувати про членство працівників у профспілках: правомірно чи ні?

Нагадаємо, що з 6 листопада 2022 року роботодавців зобовʼязали наводити інформацію належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі ФОПів, до профспілок та/або до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам. Це було прописано в Законі про ЄСВ.

Наразі львівські фахівці ПФУ розповіли, що функціонал порталу електронних послуг ПФУ розширено і користувачу-страхувальнику, що зареєструвався за допомогою електронного цифрового підпису, надається можливість: 

  • сформувати звернення на подачу відомостей про участь застрахованих осіб у профспілкових організаціях; 
  • сформувати звернення на подання відомостей про медичний огляд працівників.

У повідомленні також наголошується на обов'язковості подання такої інформації. 

Але чи мають роботодавці інформувати про те, що їх працівники є членами профспілки? Є думка, що ні!  

Фахівці Федерації Профспілок у своєму зверненні наголосили, що станом на сьогодні інформація, яку треба подавати роботодавцям ПФУ, що регулюється, зокрема, такими нормативними актами:

  • Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затверджене Постановою правління Пенсійного фонду України від 18.06.2014 №10-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.07.2014 за №785/25562;
  • Порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі, затверджений Постановою правління Пенсійного фонду України від 12.03.2021 №11-1, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16.06.2021 за №802/36424, – відсутня.

Виходячи з їх змісту, Федерація профспілок вважає, що станом на сьогодні правові підстави для зобов’язання страхувальників подавати відомості про наявність членства у профспілці  щодо працівників відсутні.

Хоча Законом про ЄСВ такий обовʼязок встановлено, але оскільки підзаконних актів, які прописували б порядок цього, немає, то й наслідків неподання таких відомостей теж немає.

Окремо зазначимо, що також оголошення щодо обовʼязкового подання даних про працівників – членів профспілок було розміщено на сайті  ПФУ в Тернопільській області. Проте згодом його прибрали.

Втім, ті роботодавці,  хто бажає подати такі дані, інструкцію від ПФУ щодо їх подання можуть переглянути тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»