• Посилання скопійовано

В Україні зафіксовано рекордний рівень нелегального ринку сигарет

Рівень нелегального ринку сигарет в Україні у 2023 році сягнув 25,7% (станом на жовтень). Ще у червні цей показник становив 19,5%. Такий відсоток «тіні» є абсолютним антирекордом за всю історію дослідження нелегальної торгівлі в Україні

В Україні зафіксовано рекордний рівень нелегального ринку сигарет

Згідно з новим дослідженням Kantar, рівень нелегального ринку сигарет в Україні у 2023 році сягнув 25,7% (станом на жовтень). Ще у червні цей показник становив 19,5%. Такий відсоток «тіні» є абсолютним антирекордом за всю історію дослідження нелегальної торгівлі в Україні починаючи з 2011 року. Розповідає Європейська Бізнес Асоціація.

Аналізуючи розподіл, 11,3% становить підроблена продукція, 12,9% – продукція, маркована надписом Duty Free або призначена для експорту, яка нелегально реалізується в Україні, і 1,5% – контрабанда. Як наслідок, втрати державного бюджету лише за 2023 рік становили 23,5 млрд грн. Це кошти, які були б вкрай потрібними для потреб ЗСУ та майбутньої Перемоги України.

72% нелегальної тютюнової продукції з позначкою Duty Free або призначеної для експорту має напис про те, що виробником є Винниківська тютюнова фабрика. 62% цієї групи нелегальної продукції становлять сигарети Сompliment з маркуванням Duty Free.

Найбільшими розповсюджувачами нелегальної продукції є кіоски та магазини – 39% та 30%. Основними регіонами розповсюдження є: Дніпропетровська – 17%, Одеська – 12%, Львівська – 9%, Харківська – 9%, Хмельницька – 7%, Кіровоградська – 6%, Рівненська та Чернівецька області – по 5%.

Європейська Бізнес Асоціація вже неодноразово наголошувала на проблемі тіньової економіки в Україні, яка виходить далеко за межі тютюнової галузі. Проте, попри гучні кейси в медіа, ситуація і далі  рухається у гірший бік.

Мало того, з’являються нові ініціативи, які мають на меті і далі збільшувати фіскальний тиск на легальний бізнес. Яскравим прикладом є ідея щодо підвищення акцизного податку на тютюнові вироби з початку 2024 року на 20%. Причому на етапі впровадження бізнес з розумінням поставився до цієї ідеї. Проте ситуація, коли фіскальний тиск збільшується лише на прозорий бізнес, тоді як тіньові схеми залишаються без уваги, викликає глибоке занепокоєння щодо можливостей економічного зростання.

Враховуючи вищезазначене, Європейська Бізнес Асоціація вкотре звертається до Офісу Президента України із закликом звернути увагу на ситуацію з нелегальним тютюновим ринком та виконати обіцянку, надану бізнесу влітку щодо активної боротьби із «тінню». Для цього вже зараз є вкрай необхідним максимальне об’єднання зусиль та дій всіх відповідальних правоохоронних та контролюючих структур – Податкової служби, Прокуратури, Нацполіції, СБУ, а також повноцінне реформування Бюро економічної безпеки. Водночас необхідним є і продовження проведення фундаментальних реформ у країні – ефективної боротьби з корупцією та встановлення верховенства права у країні, бо насправді така ситуація частково і є наслідком недоопрацювання в контексті фундаментальних реформ. Тож щиро сподіваємось, що цього разу голос бізнесу таки буде почуто!

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»