• Посилання скопійовано

Як підтвердити відсутність банкрутства для участі у публічних закупівлях?

Для підтвердження відповідності учасників процедур закупівель кваліфікаційним критеріям замовники торгів зобов’язують учасників подати документально підтверджену інформацію щодо відсутності перебування у процедурах банкрутства

Як підтвердити відсутність банкрутства для участі у публічних закупівлях?

Вже третій рік наша країна живе та працює в умовах воєнного стану. Цей період приніс з собою не лише випробування, а й важливі зміни для бізнесу. Українські суб'єкти господарювання різних форм власності були змушені переглянути свої економічні відносини та господарські зв’язки, адаптуючись до нових умов. Зазначає Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції.

Одним із ключових аспектів у таких умовах є участь у публічних закупівлях та тендерних процедурах. Нові реалії вимагають від учасників цих процесів дотримуватись високих стандартів відповідності законодавству та кваліфікаційних вимог.

Для підтвердження відповідності учасників процедур закупівель вимогам чинного законодавства та кваліфікаційним критеріям замовники торгів зобов’язують учасників подати документально підтверджену інформацію щодо відсутності перебування у процедурах банкрутства.

Зверніть увагу, що з  26 червня 2022 року доступ до онлайн-сервісу з надання інформаційних довідок з Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство (далі – Єдиний реєстр підприємств), було обмежено. Тому відомості з Єдиного реєстру підприємств можна отримати у формі інформаційного листа.

Відповідно  до пункту 3.6 розділу ІІІ Положення про Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 15.09.2011 № 3018/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.09.2011 за № 1106/19844 (далі – Положення), встановлено порядок надання відомостей з Єдиного реєстру підприємств у формі інформаційних листів.

Так, відповідно до встановленого цим наказом порядку, надання відомостей з Єдиного реєстру підприємств у формі інформаційних листів здійснюється за відповідним запитом (письмовим або електронним) у разі обмеження в установлених законодавством випадках доступу до вебсайту, на якому подається електронний запит на отримання скороченої чи повної інформаційної довідки, або наявності протягом більше як однієї доби технічних проблем із доступом до такого офіційного вебсайту. Також цим Положенням встановлено вимоги до подання зазначених запитів.

Запит про надання відомостей з Єдиного реєстру підприємств у формі інформаційного листа надсилається до відповідного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України за місцезнаходженням суб’єкта, щодо якого запитується інформація, або до Міністерства юстиції України – у разі необхідності в одночасному отриманні відомостей щодо декількох суб’єктів, які зареєстровані в областях, віднесених до сфери повноважень різних міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України.

Разом з тим зазначимо, що у 2023 році Управлінням банкрутства Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) підготовлено та надано заявникам 6356 інформаційних листів з відповідними відомостями із Єдиного реєстру підприємств. Протягом I кварталу 2024 року - 1177 інформаційних листів.

Нагадуємо, що деякі запити можуть бути відхилені у зв’язку з невідповідністю вимогам чинного законодавства. Наприклад:

  • місцезнаходження запитувача належить до зони активних бойових дій або тимчасово окупованих територій;
  • запити, надіслані електронною поштою, не були підписані запитувачами кваліфікованими електронними підписами (КЕП);
  • якщо  заявниками запитувалась інформація щодо наявності або відсутності справ про банкрутство стосовно фізичних осіб, надання інформації про яких Положенням не передбачено.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»