• Посилання скопійовано

Закон №3603: запитання – відповіді для платників акцизного податку

Як нині встановлюється розмір норм втрат підакцизних товарів? Що робити за наявності понаднормативних втрат та відходів тютюнової сировини? Що є базою оподаткування акцизним податком у разі недотримання норм втрат підакцизної продукції?

Закон №3603: запитання – відповіді для платників акцизного податку

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків надає відповіді на запитання щодо Закону № 3603.

 

Якими нормативно-правовими актами встановлюється розмір норм втрат підакцизних товарів?

Розмір норм втрат підакцизних товарів встановлюється Кодексом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України (п. 214.6 ПКУ).

Так, п. 214.6 ПКУ встановлено:

  • сукупні втрати та відходи ферментованої тютюнової сировини під час її зберігання,транспортування і використання у виробництві тютюнових виробів;
  • сукупні втрати та відходи неферментованої тютюнової сировини під час зберігання, транспортування, виробництва ферментованої тютюнової сировини;
  • норми втрат рідин, що використовуються в електронних сигаретах, під час їх зберігання, транспортування і використання у виробництві, у тому числі електронних сигарет.

Виробничі втрати і вихід спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, норми втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат алкогольних напоїв затверджено постановами Кабінету Міністрів України:

  • від 28.10.2022 №1218 «Про затвердження норм виробничих втрат і виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу»;
  • від 22.11.2022 №1310 «Про затвердження норм виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і норм втрат спирту та готової продукції під час виробництва деяких видів алкогольних напоїв»;
  • від 27.01.2023 №77 «Про затвердження вимог до обліку, зберігання, відпуску, приймання і транспортування спирту етилового та норм втрат спирту етилового під час зберігання та транспортування залізничним, водним і автомобільним транспортом».

Втрати нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження та транспортування затверджено постановою КМУ від 05.08.2020 №686 «Про затвердження норм втрат нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження та транспортування».

 

Починаючи з якого звітного періоду платники акцизного податку зобов’язані декларувати податкові зобов’язанні у разі наявності понаднормативних втрат та відходів тютюнової сировини з урахуванням їх норм, які встановлені кодексом після внесення змін Законом № 3603?

Положення Закону №3603, якими встановлюються норми втрат та відходів неферментованої та ферментованої тютюнової сировини, набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування Закону № 3603, а саме - сукупні втрати та відходи (п. 214.6 ПКУ):

  • ферментованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування і використання у виробництві тютюнових виробів протягом календарного (звітного) місяця не можуть перевищувати 5 відсотків загального обсягу такої тютюнової сировини, використаної для виробництва тютюнових виробів протягом такого календарного (звітного) місяця;
  • неферментованої тютюнової сировини під час зберігання, транспортування, виробництва ферментованої тютюнової сировини протягом календарного (звітного) місяця не можуть перевищувати 10 відсотків загального обсягу (ваги) неферментованої тютюнової сировини, використаної для виробництва ферментованої тютюнової сировини протягом календарного (звітного) місяця.

Наведені положення Закону № 3603 набрали чинності з 16 березня 2024 року.

Отже, у разі наявності обсягів сукупних втрат та відходів неферментованої та ферментованої тютюнової сировини, які перевищують встановлені норми, платники акцизного податку зобов’язані декларувати податкові зобов’язання з акцизного податку з таких понад нормативних обсягів, які встановлені Законом № 3603, починаючи зі звітного періоду за березень 2024 року.

 

Які встановлено обмеження витрат ферментованої тютюнової сировини під час її використання у виробництві тютюнових виробів та які особливості оподаткування акцизним податком у разі допущення перевитрат такої сировини?

Протягом календарного (звітного) місяця середні витрати ферментованої тютюнової сировини для виробництва сукупно усіх тютюнових виробів, облік яких ведеться у:

  • штуках, не можуть перевищувати 600 грамів на 1000 штук таких тютюнових виробів (без урахування втрат);
  • кілограмах, не можуть перевищувати 1000 грамів на 1000 грамів таких тютюнових виробів (без урахування втрат) (п. 214.6 ПКУ).

За наявності за відповідний календарний (звітний) місяць понаднормативних витрат ферментованої тютюнової сировини під час виробництва тютюнових виробів базою оподаткування є:

  • обсяг понаднормативно витраченої ферментованої тютюнової сировини у виробництві тютюнових виробів – для тютюнових виробів, облік яких ведеться у кілограмах;
  • кількість тютюнових виробів, яку можна було б виробити з обсягів перевитраченої тютюнової сировини з розрахунку 600 грамів на 1000 штук – для тютюнових виробів, облік яких ведеться в штуках.

При цьому платник має забезпечити ведення окремого обліку витрат ферментованої тютюнової сировини для виробництва тютюнових виробів, облік яких ведеться у штуках та кілограмах. У разі відсутності такого обліку дотримання норм середніх витрат ферментованої тютюнової сировини для виробництва тютюнових виробів здійснюється виходячи з розрахунку витрати ферментованої тютюнової сировини для виробництва тютюнових виробів, облік яких ведеться в штуках.

 

Що є базою оподаткування акцизним податком у разі недотримання норм втрат підакцизної продукції (спирт, алкогольні напої, тютюнова сировина, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, нафтопродукти)?

За наявності понаднормативних втрат та відходів (для тютюнової сировини) базою оподаткування для:

  • спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів є понаднормативно втрачена кількість спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів під час їх виробництва;
  • спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв або понаднормативних виробничих втрат алкогольних напоїв є кількість понаднормативно втрачених таких товарів (продукції);
  • ферментованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування і використання у виробництві тютюнових виробів є втрачений обсяг тютюнової сировини, який перевищує сукупні норми втрат та відходів, визначені Кодексом, за відповідний календарний (звітний) місяць;
  • неферментованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування, виробництва ферментованої тютюнової сировини є втрачений обсяг тютюнової сировини, який перевищує сукупні норми втрат та відходів, за відповідний календарний (звітний) місяць;
  • рідин, що використовуються в електронних сигаретах, під час їх зберігання, транспортування і використання у виробництві, у тому числі електронних сигарет є втрачений об’єм рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який перевищує норми втрат;
  • нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження та транспортування та якщо з таких обсягів акцизний податок не сплачувався або сплачувався за пільговою ставкою є втрачений обсяг нафтопродуктів, який перевищує норми втрат (п. 214.6 ПКУ).

 

Які податкові наслідки з оподаткування акцизним податком у разі незабезпечення нормативного виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів з вини виробника під час виробництва спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів?

У платника виникає податковий обов’язок зі сплати акцизного податку у разі незабезпечення нормативного виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, допущеного з вини виробника під час виробництва спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів.

У такому випадку базою оподаткування є кількість спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, яка визначається як різниця між кількістю спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, яку можна було б виробити з дотриманням затверджених Кабінетом Міністрів України норм виходу, і кількістю фактично вироблених спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів (п. 214.6 ПКУ).

Більше про зміни до Податкового кодексу України, які внесені Законом від 23.02.2024 №3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства», - тут.

***

Читайте також: Зміни щодо акцизного податку: аналіз Закону №3603

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»