• Посилання скопійовано

Нова модель податку на нерухомість: плюси та мінуси

Експерт Асоціації платників податків проаналізував особливості нарахування і сплати нововведеного податку на нерухомість

Нова модель податку на нерухомість: плюси та мінуси

Експерт ВГО АППУ проаналізував нову модель податку на нерухомість, а саме реформований механізм обчислення та стягнення податку з житлової нерухомості та особливості нарахування і сплати нововведеного податку.

За словами експерта, починаючи з 2015 року з переліку не об’єктів оподаткування податком на нерухомість виключено садові та дачні будинки та об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним, малозабезпеченим сім’ям, опікунам, піклувальникам дітей.

Щодо нежитлової нерухомості, з 2015 року оподаткуванню підлягають офісні та готельні будівлі, торговельні приміщення, будівлі для публічних виступів, гаражі тощо.

Варто пам’ятати, що норма, яка передбачає звільнення від оподаткування окремих видів нерухомості, не містить такого типу нерухомості, як допоміжні (нежитлові) приміщення: сараї, хліви, літні кухні, погреби, котельні, бойлерні тощо. Тобто, з них також справляється податок.

Пільги із сплати податку з житлової нерухомості, передбачені для фізичних осіб, з 2015 року зменшено вдвічі. Відтепер, не оподатковуються податком на нерухомість загальна житлова площа квартир у розмірі 60 кв. м., будинків у розмірі 120 кв. м., різних типів об'єктів житлової нерухомості у розмірі 180 кв. метрів. Житлова нерухомість з суми перевищення вищенаведеного неоподаткованого мінімуму квадратних метрів загальної житлової нерухомості підлягає оподаткуванню. Щоправда, з 2015 року сільським, селищним, міським радам дозволено збільшувати вищенаведені граничні межи неоподаткованої житлової нерухомості, передбачені Податковим кодексом.

Ставка податку на 2015 рік, згідно норм податкового законодавства, для житлової нерухомості визначена у розмірі до 2 % мінімальної заробітної плати за 1 кв. м. (24, 36 грн.), для об'єктів нежитлової нерухомості − не повинна перевищувати 1 % за 1 кв. метр (12, 18 грн.).

Необхідно зазначити, що остаточний розмір пільг та ставок для юридичних та фізичних осіб з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, має бути визначеним міськими, селищними та сільськими радами в залежності від типів об'єктів нерухомості та місця їх розташування (зональності).

Джерело: Асоціація платників податків України

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»