• Посилання скопійовано

Щодо порядку обкладення ПДВ вартості послуг, пов’язаних із транзитними перевезеннями вантажів через територію України

Відповідно до п. 197.8 статті 197 ПКУ від 02.12.2010 р. №2735-VI звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання послуг з перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України, а також з постачання послуг, пов’язаних із таким перевезенням (переміщенням).

При цьому у разі здійснення транзитного перевезення вантажу, власником якого є нерезидент, за договорами, укладеними між експедитором (резидентом) і таким вантажовласником (нерезидентом), з метою обкладення ПДВ слід враховувати таке:

1. Послуги перевізника (резидента), що безпосередньо виконує транзитне перевезення вантажу за зазначеними договорами, відповідно до п. 197.8 статті 197 ПКУ звільняються від обкладення ПДВ (за наявності належним чином оформлених документів на таке транзитне перевезення). На ці операції виписується податкова накладна, в якій обсяги постачання зазначаються у графі 11 «Звільнення від ПДВ».

2. Відповідно до пп. «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ податком на додану вартість обкладаються послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України. При цьому, відповідно до пп. «ж» пункту 186.3 статті 186 ПКУ місцем постачання транспортно-експедиторських послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання. Тож операції з надання експедитором (резидентом) транспортно-експедиційних послуг вантажовласнику (нерезиденту) не обкладаються ПДВ. При здійсненні цих операцій податкова накладна не виписується.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»