• Посилання скопійовано

Доступ до електронних інтернет-видань — без податку з нерезидентів

Оплата нерезиденту за доступ до електронного архіву видання не оподатковується податком на репатріацію

Доступ до електронних інтернет-видань — без податку з нерезидентів

Попри відсутність регулювання ринку електронних видань у чинному законодавстві України, все ж їх стихійний розвиток не міг не викликати претензій податкових органів.

Переважно доступ до електронного видання на території України на сьогодні оформлюється як інформаційні-консультаційні послуги. А як бути, якщо читаєш видання іншої держави та ще й оплачуєш доступ до них?

Ситуація: Товариство за договором з нерезидентом (ООО «Эксперт РП», РФ) уклало договір про надання послуги з доступу до матеріалів електронного архіву публікацій журналу SAP Professional Journal.

На думку податківців, йдеться про виплату доходу на користь нерезидента. Отже, слід сплатити податок з нерезидентів у розмірі 15 % (п. 160.2 ПКУ).

Якщо ж говорити про оподаткування доходу саме нерезидента, то необхідно визначитись, чи йдеться про дохід, джерелом походження з України.

Згідно з п. 160.2 ПКУ резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності, зобов'язані утримувати податок з таких доходів, зазначених у пункті 160.1 цієї статті, за ставкою в розмірі 15 % їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Згідно п. 160.1 ПКУ під доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України, розуміються, в тому числі, інші доходи від провадження нерезидентом (постійним представництвом цього або іншого нерезидента) господарської діяльності на території України, за винятком доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів/виконаних робіт/наданих послуг, переданих/виконаних/наданих резиденту від такого нерезидента (постійного представництва), у тому числі вартості послуг із міжнародного зв'язку чи міжнародного інформаційного забезпечення.

ВАСУ підтримав позицію попередніх судових інстанцій про те, що оплата за доступ до електронного архіву видання нерезидента не вважається доходом, отриманим нерезидентом із джерелом їх походження з України. Податковим органом не встановлено здійснення підприємницької діяльності на території України фірмою-нерезидентом ООО «Эксперт РП» через розташоване в Україні постійне представництво.

Увага! Відповідно до ч. 1 с. 7 Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження ухилень від сплати податків, яка ратифікована Законом України від 06.10.1995 р. №369/95-ВР, прибуток підприємства Договірної Держави оподатковується лише в цій Договірній Державі, якщо тільки це підприємство не здійснює підприємницьку діяльність у другій Договірній Державі через розташоване в ній постійне представництво. Якщо підприємство здійснює підприємницьку діяльність як вказано вище, прибуток підприємства оподатковується в другій Державі, але тільки в тій частині, яка стосується постійного представництва.

(Ухвала ВАСУ від 26.02.2014 р. № К/800/15892/13)

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»