• Посилання скопійовано

Заповнюємо заяву-розрахунок при донарахуванні декретних

У разі донарахування суми допомоги по вагітності та пологах по раніше профінансованому листку непрацездатності, сума доплати вказується у заяві-розрахунку в графах №9, 10

Заповнюємо заяву-розрахунок при донарахуванні декретних

Відповідно до статей 25, 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 № 1105  допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, у розмірі 100 % середньої заробітної плати, і не залежить від страхового стажу.

Розмір цієї допомоги розраховується сумарно і надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 розрахунок середньої заробітної плати здійснюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком).

Сума страхових виплат застрахованій особі розраховується шляхом множення суми денної допомоги на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

Якщо бухгалтерією підприємства при розрахунку допомоги допущена помилка, у зв’язку з чим виникла недоплата такої допомоги, необхідно здійснити перерахунок та провести доплату.

У разі донарахування страхувальником суми допомоги по вагітності та пологах по раніше профінансованому листку непрацездатності, сума доплати вказується у заяві-розрахунку, форма якої затверджена постановою правління Фонду від 22.12.2010 №26 "Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності", в графах № 9, 10 без відображення кількості днів, що підлягають оплаті, заповнюються дані про застраховану особу, номер листка непрацездатності, період непрацездатності та її причина.

Також, відповідно до розділу VII Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності постановою від 18.01.2011 № 4 із внесеними змінами, страхувальнику необхідно надати письмове повідомлення про факт та зміст помилки.

Джерело: Чернігівська міська рада

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»