• Посилання скопійовано

Відповідальність за перевищення розрахунків готівкою для юросіб скасовано?

Для юросіб відповідальність за перевищення готівкового обмеження тепер не передбачено — за перевищення готівкових обмежень починаючи з 01.09.2013 р. є лише адмінвідповідальність для посадових осіб

Відповідальність за перевищення розрахунків готівкою для юросіб скасовано?

З 1 вересня 2013 року введено в дію вимоги постанови Правління НБУ (1), якою встановлено граничну суму розрахунків готівкою між суб'єктами господарювання та фізичними особами і внесено зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті (2). Міндоходів Листом від 28.08.2013 р. №16331/7/99-99-22-01-03-17/1008 намагається роз'яснити, як саме ці зміни вплинули на контроль за перевищенням граничної суми готівкових розрахунків.

Отже, Міндоходів звертає увагу на предмет перевірок податкових органів щодо дотримання підприємствами (підприємцями) установлених обмежень під час здійснення готівкових розрахунків між ними. Так, під час таких перевірок перевірятимуться касові та розрахункові документи суб'єкта перевірки (підприємства, підприємця). А у разі потреби — здійснюватимуться зустрічні перевірки платників та одержувачів готівкових коштів.

Мета перевірки — встановлення суми перевищення визначеного обмеження готівкових розрахунків. У цьому випадку йдеться про перевищення:

1) граничної суми розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою понад 10 тисяч гривень протягом одного дня (до 31.08.2013 р.);

2) починаючи з 01.09.2013 р. перевищення такого обмеження як: 

- підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня в розмірі 10 000 гривень;

- фізособи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150 000 гривень;

- фізосіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150 000 гривень.

Не уточнюючи, про який період йдеться (стосовно дати введення в дію змін), Міндоходів зазначає, що надлишкова сума готівкового обмеження додається розрахунково до фактичних залишків готівки у касі платника одноразово (того самого дня, якого було здійснено цю операцію), а одержана сума порівнюється із затвердженим лімітом каси.

Постає одне-єдине запитання: з якою метою перевіряльники повинні додавати надлишкову суму готівкового обмеження до фактичних залишків готівки у касі та порівнювати її з лімітом каси?

Почнемо з того, що підприємець взагалі не має каси. Щодо операції «додавання», то з 01.09.2013 р. сума надлишку готівкового обмеження вже не додається до залишків готівки у касі з метою нарахування штрафних санкцій. Принаймні п. 2.3 Положення про ведення касових операцій такої вимоги вже не містить, її було вилучено Постановою №210.

Висновок Міндоходів більш ніж дивний, особливо зважаючи на вищезгадані зміни у відповідальності...

Йдеться про те, що для юросіб відповідальність за перевищення готівкового обмеження тепер взагалі не передбачено — за перевищення готівкових обмежень починаючи з 01.09.2013 р. є лише адмінвідповідальність для посадових осіб (ст. 163-15 КупАП). А за перевищення ліміту каси, як і раніше, штрафуватимуть юрособу згідно з Указом Президента №436/95 (3)

Аналогічна ситуація й у підприємців. За перевищення межі, встановленої для готівкових розрахунків (10 тисяч гривень — з підприємствами та між собою і 150 тисяч гривень — з фізособами), з 01.09.2013 р. застосовується адмінвідповідальність, а доти — накладався штраф за Указом №436/95 та лише щодо десятитисячного обмеження.

Тепер ліміт каси не має жодного відношення до перевищення готівкових розрахунків ні розрахунково, ні порівняльно. Хіба що Міндоходів говорить про періоди до 01.09.2013 р.?

----1-----

Постанова Правління НБУ від 06.06.2013 р. №210.

----2-----

Постанова НБУ від 15.12.2004 р. №637 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні».

----3-----

Указ Президента від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

-----------

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»