• Посилання скопійовано

Штрафи за недекларування валютних цінностей – податкова чи НБУ?

ДФСУ не уповноважена застосовувати фінансові санкції за порушення валютного законодавства, - ВСУ

Штрафи за недекларування валютних цінностей – податкова чи НБУ?

Розглянемо доволі звичну ситуацію під час податкових перевірок.

Посадові органи ДФСУ, перевіряючи дотримання підприємством (його контрагентом) строків розрахунків у сфері ЗЕД,  разом із пенею(1) застосовують санкції за недекларування валютних цінностей. Пояснення у них просте: в даному випадку йдеться про неповернену суму виручки, яка належить резиденту та знаходиться за межами України. Оскільки вона не надійшла на рахунок резидента у встановлені законом строки, то в разі, якщо резидент не задекларував таку виручку як майно, що знаходиться за кордоном, до нього застосовуються штрафні санкції. 

Зауважимо, що така проблема існує вже кілька років щодо розподілу повноважень щодо застосування таких санкцій (за неподання декларації про валютні цінності) між податковими органами та НБУ.

Нагадаємо, що таке протиріччя створене нормативним документами, які не зважаючи на приписи Конституції України, так і не зазнали змін.

Зокрема, податкові органи, керуючись ст. 3 Указу Президента від 18.06.94 р  № 319/94 , за невиконання резидентом вимог щодо порядку та строків декларування валютних цінностей та іншого майна начебто отримали право застосовувати штрафні санкції до резидентів. Адже ця стаття чітко говорить про те, що санкції, передбачені ст. 2 цього Указу та п. 2 ст. 16 Декрету № 15-93 , застосовуються Нацбанком до банків та інших фінансово-кредитних установ, а органами державної податкової служби - до інших резидентів і нерезидентів України. 

Тож, на перший погляд, ніби все законно.

Але, у Верховного Суду України (Постанова від 07.02.2012 року у справі N 21-904а10) дещо інша точка зору. Адже, у п.8 Указу № 734/99 зазначено, що він набирає чинності в порядку, передбаченому п. 4 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України з наступним поданням відповідного законопроекту до ВРУ протягом 3 років (тобто з 28.06.1996 р. по 27.06.1999 р.). Але, до цього часу жодних документів!!! 

Таким чином, єдиним повноважним органом на застосування фінансових санкцій до резидентів та нерезидентів, винних, зокрема, у порушенні порядку декларування валютних цінностей, яке перебуває за межами України, є НБУ. Хоча зробити цього він також не зможе, оскільки поки що ще не має жодного розробленого механізму реалізації. 

------------------(1)------------------

Санкції, встановлені ст. 4 Закону України від 23.09.94 р. №185/94-ВР 

----------------------------------------

Наталія Канарьова,

"Дебет-Кредит"

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»