• Посилання скопійовано

Трансфертне ціноутворення: які санкції передбачено за минулорічні порушення?

ДФСУ роз'яснила окремі питання застосування норм податкового законодавства щодо контролю за трансфертним ціноутворенням

Трансфертне ціноутворення: які санкції передбачено за минулорічні порушення?

У листі від 23.03.2015 р. № 9853/7/99-99-22-01-02-17 ДФСУ роз'яснила:

1) Щодо документації з трансфертного ціноутворення, яку платник податків надає на запит ДФСУ.

З 01.01.2015 р. правила подання документації змінено та уніфіковано для всіх категорій платників. Тепер усі платники податків протягом місяця з дня отримання запиту подають документацію, яка повинна містити інформацію, зазначену у пп. 39.4.6 ПКУ.

При направленні після 01.01.2015 р. ДФСУ запитів платникам податків про надання документації з трансфертного ціноутворення щодо контрольованих операцій, здійснених у 2013 - 2014 рр., платники податків та контролюючі органи зобов’язані застосовувати норми ПКУ, чинні на момент направлення запиту.

2) Щодо застосування штрафних санкцій за неподання Звіту про контрольовані операції за 2013 рік.

У разі встановлення у 2015 році фактів неподання звітів про контрольовані операції за 2013 рік накладатимуть штраф лише  - 100 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 01.01.2013 р. Тобто в такому випадку штрафні санкції у розмірі 5 % суми контрольованих операцій не застосовуються.

Проте у разі встановлення контролюючими органами після 01.01.2015 р. фактів неподання Звіту про контрольовані операції за 2014 рік  уже застосовуватимуться штрафні санкції і  у розмірі 100 розмірів мінімальної заробітної плати (встановленої на 01.01.2014 р.), і 5 % суми контрольованих операцій, що не задекларовані у звіті.

3. Щодо можливості проведення документальної позапланової перевірки за неподання Звіту про контрольовані операції або невключення до нього інформації про всі контрольовані операції

Документальна позапланова перевірка здійснюється у разі неподання (подання з порушенням) платником податків Звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення або у разі встановлення порушень під час моніторингу такого звіту чи документації. Враховуючи повноту наявної в контролюючому органі інформації та матеріалів, документальна перевірка може бути невиїзною або виїзною. 

Зазначена перевірка не є перевіркою контрольованих операцій у розумінні пп. 39.5.2 ПКУ, оскільки предметом цієї перевірки не є перевірка питання трансфертного ціноутворення, а саме повноти нарахування і сплати податків під час здійснення платником податків контрольованих операцій відповідно до принципу «витягнутої руки».

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»