• Посилання скопійовано

Навіщо потрібна реєстрація і юрособи, і її адвоката у системі Е-суд?

В Е-суді потрібна реєстрація і юрособи, і представника (адвоката). За словами радниці голови ДСА, такий механізм потрібен задля того, щоб документи від суду у подальшому надходили юрособі навіть у разі звільнення працівника чи розірвання відносин з адвокатом

Навіщо потрібна реєстрація і юрособи, і її адвоката у системі Е-суд?

Як відомо, з 18 жовтня набули зміни до Господарського процесуального кодексу, що передбачають обов’язок реєстрації в Електронному суді для юридичних осіб приватного права, а саме ТОВ, приватних підприємств, ОСББ тощо. Тобто вони мають зареєструвати Електронний кабінет у ЄСІТС для того, аби мати право подати до господарського суду документи. Причому навіть якщо вже перебувають у процесі. В іншому разі для них настануть негативні процесуальні наслідки.

Зареєструватися безпосередньо такі юридичні особи мають навіть тоді, коли із судом листується їхній адвокат (абзац 2 ч. 6 ст. 6 ГПК у редакції Закону №3200). Тобто повинна буде зареєстрована як сама юридична особа, так і її адвокат. 

У разі відсутності реєстрації в Електронному кабінеті у справах, які знаходяться на розгляді, а також у разі первинного звернення до суду із заявою, скаргою, клопотанням усі документи мають бути повернуті судом або залишені без розгляду.

Отже, на практиці з об’єктивних процесуальних причин можуть бути не прийняті до розгляду численні заяви, скарги, клопотання, у тому числі ті, які можуть мати суттєве значення для вирішення судового спору. 

Керівниця проєктів цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформації України, радниця голови ДСА Оксана Літвінова пояснила у коментарі «Судово-юридичній газеті», навіщо потрібна «подвійна» реєстрація.

«Потрібна реєстрація і юридичної особи, і представника (адвоката), щоб у разі звільнення, якщо це штатний працівник, що представляв інтереси компанії, документи від суду у подальшому надходили юридичній особі, а не звільненому працівнику. Так само і з адвокатом, якщо він припинить діяти в інтересах юридичної особи і буде розірвано договір»– зазначила вона.

***

Читайте також

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»