• Посилання скопійовано

Як складати розрахунки коригування до податкових накладних у 2017 році

Нова форма податкової накладної та розрахунку коригування поки що є лише в проекті. А норми ПКУ, які спричинили їх появу, діють вже з 01.01.2017 р. Як бути в такій ситуації платникам ПДВ? Роз’яснюють податківці

Як складати розрахунки коригування до податкових накладних у 2017 році

Як ми повідомляли раніше, ДФСУ нещодавно оприлюднила проект наказу Мінфіну, яким затверджуються в новій редакцї податкова накладна, розрахунок коригування до ПН та звітність з ПДВ. Які саме зміни підготували фахівці Мінфіну,  - читайте у аналітичних матеріалах тут і тут.

Як передбачено у проекті, нова форма розрахунку коригування (завантажити) міститиме окремі графи (4.1, 4.2 та 4.3) для зазначення в них інформації про: 

Саме така вимога з'явилася в п. 201.1 ПКУ з 01.01.2017 р. Зазначення цієї інформації є обов’язковим реквізитом податкової накладної, а отже і для РК, оскільки його форма є додатком 2 до неї. 

Втім, як ми зазначали в аналітиці, зміни не містять жодних «перехідних» положень. Немає окремих правил складання РК до ПН, які датовані 2016 роком або раніше. Тож, якщо керуватися загальними правилами, у разі коригування ПН за 2016 рік платникам ПДВ доведеться заповнювати ці графи в обов’язковому порядку. Проте відповіді на те, як бути із тим, що в раніше зареєстрованій ПН цих кодів не було (або зазначені в ній коди вже застаріли), Мінфін наразі не пропонує.  

Але таку відповідь запропонували податківці у листі від 13.02.2017 р. № 2857/6/99-95-42-03-15

Зміни щодо складання податкових накладних, запроваджені Законом №1797 в частині зазначення в податковій накладній коду товару згідно з УКТ ЗЕД, застосовуються до податкових накладних, дата складання яких припадає на період з 1 січня 2017 року.

До внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення при складанні податкової накладної код товару згідно з УКТ ЗЕД слід зазначати в графі 3 табличної частини податкової накладної.

Оскільки діюча форма податкової накладної не містить окремого поля для відображення коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, до внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення при складанні податкової накладної код послуги тимчасово не зазначається.

Тобто при здійсненні платниками податку, починаючи з 1 січня 2017 року операцій з постачання товарів у податковій накладній в обов’язковому порядку зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних і імпортних товарів – 10 знаків, для інших товарів – не менше 4 знаків). При цьому код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача та незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати).

При цьому податківці наголошують: зміни стосуються і розрахунків коригування, які складаються з 1 січня 2017 року, незалежно від дати складання податкових накладних (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати), до яких складаються такі розрахунки коригування.

Тому робимо висновки:

1) Починаючи з 1 січня 2017 року при складанні РК в обов’язковому порядку зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних і імпортних товарів – 10 знаків, для інших товарів – не менше 4 знаків).  Таке правило діє незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати). А отже, незалежно від дати складання податкової накладної, до якої складається РК, якщо його датовано з 01.01.2017 р. і далі!

2) Оскільки чинна форма РК не містить окремого поля для відображення коду послуги згідно з ДКПП, до внесення відповідних змін код послуги тимчасово в РК не зазначається. Але як тільки нова форма РК та порядок його заповнення наберуть чинності, зазначати такий код теж стане обов’язковим. І теж, незалежно від дати складання податкової накладної, до якої складається РК. 

Окремо нагадаємо, що податківці вже надали роз’яснення, згідно з яким ПН на послуги без коду за ДКПП до набрання чинності нової форми та порядку заповнення дають право на податковий кредит з ПДВ. Сподіваємося, що такої ж лояльної позиції податківці дотримуватимуться і щодо РК на послуги, складеними за старою формою.  

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »