• Посилання скопійовано

Авто потрапило в ДТП і було вкрадене: що з обліком?

У власників автівки стався нещасливий збіг обставин: спочатку вона потрапила у аварію, а потім її вкрали з СТО, де мали відремонтувати пошкодження. Як відобразити це у обліку та які податкові наслідки цих подій?

Авто потрапило в ДТП і було вкрадене: що з обліком?

ПДВ на вартість послуг СТО

Щодо ПДВ на вартість послуг СТО, що оплачені страховою компанією, податківці мають сталу думку: власник автомобіля, який отримав ПН на вартість ремонтних послуг, повинен скласти ПН на підставі п. 198.5 ПКУ, бо платіж за ремонт автомобіля був сплачений не ним, а СК.

 

Стала думка податківців

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ послуги з ремонту автомобіля є об’єктом оподаткування ПДВ, а тому особа, яка виконує ремонт автомобіля, відповідно до п. 187.1 ПКУ на дату, що сталася раніше (отримання страхового платежу в рахунок оплати вартості ремонту автомобіля або фактичного надання послуг з ремонту автомобіля), визначає податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з договірної вартості ремонту і зобов’язана скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією.

Власник автомобіля у разі отримання послуг з ремонту автомобіля, оплата за які здійснюється страховою компанією, відносить до податкового кредиту суму ПДВ за такою операцією (на підставі належним чином складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної) та в тому самому звітному періоді визначає податкові зобов’язання на підставі п. 198.5 ПКУ, бо платіж за ремонт автомобіля сплатив не він, а страхова компанія.

У зазначеному випадку навіть автомобіля вже немає, тож однозначно потрібно скласти ПН за п. 198.5 ПКУ.

 

Відображення в обліку страхового відшкодування

Відображення ремонту автомобіля за рахунок страхового відшкодування у загальному випадку, якби все було добре, показано у таблиці. У рядках 1 — 8 зафіксовано операції, які мали би бути, якби СТО виконала ремонт автомобіля.

Таблиця

Відображення в обліку ремонту автомобіля за рахунок страхового відшкодування

Номер операції

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Д-т

К-т

1.

Нараховано суму страхового відшкодування (акт, сертифікат СК)

375

746

50000,00

2.

Суму страхового відшкодування перераховано СК на рахунок СТО

371

375

50000,00

3.

Відображено право на ПК

644/1
641/ПДВ

644/2
644/1

8333,33

4.*

Отримано акт від СТО

92

631

50000,00

5.*

Відображено ПДВ

644/1

631

8333,33

6.*

Зарахування заборгованостей

631

371

50000,00

7.

Сума ПЗ, нарахованого за п. 198.5 ПКУ

643

641/ПДВ

8333,33

8.*

Віднесено нараховані ПЗ за п. 198.5 ПКУ до витрат

92

643

8333,33

9.**

Отримано від СТО суму страхового відшкодування

311

371

50000,00

10.**

Анульовано страхову виплату, кошти повернулися зі СТО до СК

371

746

(50000,00)

* Операції 4, 5, 6 та 8 не відбуваються, якщо автомобіль вкрадено. В обліку відображають лише операції 1, 2, 3 та 7. У підсумку підприємство має заборгованість СТО та не має права на ПК з ПДВ.
** Операція 9 відображається в тому разі, якщо СТО поверне кошти підприємству. А якщо СК вирішить відкликати цю страхову виплату, то в обліку слід відобразити операцію 10.

 

Подальший облік крадіжки автомобіля та страхового платежу

У разі крадіжки автомобіля його списання відбувається тому, що об’єкт не відповідає визначенню активу й основного засобу, наведеному у п. 4 П(С)БО 7.

На день встановлення крадіжки авто в обов’язковому порядку проводять інвентаризацію (п. 7 розд. І Положення про інвентаризацію). Розпочинають її відповідно до наказу керівника.

Але позаяк факт крадіжки мають встановити ще й працівники правоохоронних органів, крім документів про інвентаризацію, потрібні ще й документи про відкриття та результати кримінальної справи, довідка МВС про зняття з обліку автотранспортного засобу тощо.

У бухгалтерському обліку списання викраденого авто відображають такими проведеннями:

  • Д-т 131 К-т 105 — на суму зносу;
  • Д-т 976 К-т 105 — на суму залишкової вартості автомобіля.

Одночасно суму збитків, понесених унаслідок викрадення, яка дорівнює залишковій вартості автомобіля, відображають на позабалансовому рахунку 072 «Невідшкодовані недостачі та втрати від псування цінностей». Ці суми фіксують за балансом до моменту встановлення винних осіб.

Стосовно страхового відшкодування потрібно вирішити зі страховою компанією, що робити з проведеним платежем на СТО (адже фактично послуги з ремонту автомобіля не надавалися). Якщо СК вирішить повернути ці кошти підприємству, то в обліку потрібно буде провести запис, показаний у рядку 9 таблиці, а якщо цю страхову виплату буде анульовано (адже ремонт не проведено), то в обліку відображають операцію 10.

Щодо ПДВ під час списання ОЗ у разі форс-мажору роз’яснили луганські податківці.

 

ПДВ під час списання ОЗ у разі форс-мажору

Оскільки ліквідація ОЗ за самостійним рішенням платника податків прирівнюється до постачання товарів, то списання об’єкта супроводжують нарахуванням ПДВ і оформленням ПН. Податкові зобов’язання за ставкою 20% нараховують на звичайну ціну списаного ОЗ, але не нижче від балансової вартості на момент ліквідації (пп. 14.1.191пп. «а» п. 185.1п. 189.9 ПКУ).

Якщо втратили основні засоби через форс-мажорні обставини: із причин, що не залежать від платника податків: крадіжка, пожежа, потоп та ін. і навіть ліквідація за власною ініціативою, ПДВ не нараховується, якщо цей об’єкт демонтувати, знищити і правильно все задокументувати.

Відмінність ПН у разі ліквідації ОЗ: особливий тип причини невидачі покупцеві — «05». Цей код проставляється у відповідному рядку лівого верхнього квадратика ПН. При цьому ліквідаційна ПН не буває зведеною. Тому всі інші рядки в лівому верхньому квадраті ПН залишаться незаповненими.

Спеціальні правила встановлено також для даних покупця. Найменування зазначають своє власне або ПІБ ФОП, а ІПН умовний — «400000000000» (п. 12 Порядку №1307). Рядок «Податковий номер» покупця й код джерела реєстрації в правій частині ПН не заповнюється.

У табличній частині розписують абсолютно всі графи рядка, докладно розшифровуючи номенклатуру (найменування ОЗ за даними бухобліку), код за УКТ ЗЕД, одиниці виміру з їхнім кодуванням, кількість, ціну без ПДВ, код ставки, вартість без ПДВ і суму податку. Якщо основний засіб імпортований, проставляють також хрестик у графі 3.2.

Також необхідно визначити звичайну ціну ОЗ відповідно до пп. 14.1.219 ПКУ.

Код УКТ ЗЕД проставляється відповідно до Закону про Митний тариф. Якщо не вдається визначити код самостійно, можна звернутися до ТПП.

Роз’яснення ГУ ДПС у Луганській області від 23.11.2021 р.

 

Зокрема, якщо втратили основні засоби через форс-мажорні обставини з причин, що не залежать від платника податків: крадіжка, пожежа, потоп тощо і навіть ліквідація за власною ініціативою, ПДВ не нараховується, якщо цей об’єкт демонтувати, знищити і правильно все задокументувати. Тоді для цього потрібні документи про відкриття та результати кримінальної справи про крадіжку. 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»