• Посилання скопійовано

Доставка товару перевізниками вантажів автотранспортом з ТТН

Товарно-транспортна накладна (ТТН) – це документ, яким підтверджується перевезення вантажів та надання послуг з такого перевезення. Нагадаємо правила її застосування та вплив на визнання витрат і податкового кредиту з ПДВ

Доставка товару перевізниками вантажів автотранспортом з ТТН

Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.1997 р. №363, існують вже понад 20 років. І здавалося, що за цей час перевізники, вантажовідправники та вантажоодержувачі мають знати їх бездоганно та використовувати без перешкод. Однак час від часу бухгалтерську спільноту розбурхує чи то роз’яснення податківців, чи то чергове запитання на форумі. І закрадається сумнів: «А чи правильно роблю я?». Тож, нагадаємо загальні правила і наші аналітичні матеріали на цю тему.

Форма ТТН передбачає зазначення в ній усіх учасників, задіяних за договором перевезення вантажів автотранспортом. ТТН є основним документом на перевезення вантажів, тому її оформлення є обов’язковим незалежно від умов оплати за роботу автомобіля (п. 11.1 та 11.3 Правил №363). Тобто, навіть, якщо послуги надаються безоплатно, ТТН на таке перевезення складається обов’язково! 

 

За якою формою складається товарно-транспортна накладна? 

Як правило, це форма, затверджена додатком 7 до Правил №363. Але це не обов’язково - за умови зазначення в цій іншій формі обов’язкової інформації, наведеної у абз. 2 п. 11.1 цих Правил.

Про це ми писали тут та тут>> 

І ще існують:

  • Товарно-транспортна накладна на відпуск нафтопродуктів (нафти) (форма №1-ТТН);
  • Товарно-транспортна накладна на переміщення спирту етилового (форма №1-ТН/спирт/);
  • Товарно-транспортна накладна  на  переміщення високооктанових кисневмісних домішок (форма №1-ТН /вкд/);
  • Товарно-транспортна накладна   на   переміщення   алкогольних  напоїв (форма № 1-ТН/алкогольні напої/).

Однак це спеціалізовані форми ТТН, які в цій статті ми не розглядатимемо. 

Щодо доцільності складання ТТН у електронній формі ДФС в ІПК від 26.06.2017 р. №819/6/99-99-15-02-02-15/ІПК пропонує звертатися за роз’ясненнями до Мінінфраструктури та Мінфіну. Але з огляду на виробничий процес перевезення навряд чи є сенс в електронній формі ТТН.

Щодо можливості заповнення форми ТТН від руки, а частково - друкованим способом, Мінінфраструктури в листі від 11.03.2014 р. №2455/25/10-14 зазначило, що вимоги до її заповнення лише друкованим або іншим способом Правилами №363 не встановлюються.

Окремі рекомендації щодо заповнення деяких реквізитів ТТН Мінінфраструктури надало в листі від 11.03.2014 р. №2455/25/10-14. З урахуванням цих рекомендацій та Правил №363 наведемо порядок заповнення відомостей про вантаж на зворотному боці ТТН.

№ графи ТТН та її назва

За Правилами №363

Наслідки

 

2. Найменування вантажу (номер контейнера), у разі перевезення небезпечних вантажів: клас небезпечних речовин, до якого віднесено вантаж

Найменування вантажу, що поділяються за видами продукції (п. 2.2);

для перевезення специфічних (побутових, харчових, швидкопсувних тощо) вантажів необхідно надавати спеціалізований та відповідно обладнаний рухомий склад згідно з вимогами санітарних правил і нормативів (п. 12.2)

Невідповідності між найменуванням, масою і кількістю місць вантажу в натурі і тими даними, які зазначені у ТТН вказуються в акті (додаток 4), у разі зіпсуття, пошкодження вантажу та у разі розбіжностей між перевізником і вантажовідправником (вантажоодержувачем), які можуть служити підставою для матеріальної відповідальності (пп. 15.1 та 15.2)

3. Одиниця виміру

Одиниця виміру: ящики, коробки, упаковки, рулони, піддони, бочки, бідони тощо (п. 8.16)

Впливає на правила вантаження і розвантаження вантажів (р. 8)

4. Кількість місць

Кількість вантажних місць зазначається для тарних та штучних вантажів (п. 10.13);

перевізник може вимагати додаткової перевірки кількості вантажу (п. 10.15)

Невідповідності між найменуванням, масою і кількістю місць вантажу в натурі і тими даними, які зазначені у ТТН вказуються в акті (додаток 4), у разі зіпсуття, пошкодження вантажу та у разі розбіжностей між перевізником і вантажовідправником (вантажоодержувачем), які можуть служити підставою для матеріальної відповідальності (пп. 15.1 та 15.2);

документ, яким засвідчується кількість і вартість відправленого вантажу додається до претензії на втрачений, відсутній, зіпсований вантаж (п. 16.11)

5. Ціна без ПДВ за одиницю, грн.

 

Ціна та загальна сума необхідні також для проведення експертизи, якщо перевізник і вантажовідправник або вантажоодержувач не дійшли згоди у визначенні причин виявлених недостачі, ушкодження або зіпсування вантажів і суми, на яку зменшилась вартість вантажу (на вимогу вказаних осіб) (п. 13.6);

документ, яким засвідчується кількість і вартість відправленого вантажу додається до претензії на втрачений, відсутній, зіпсований вантаж (п. 16.11)

6. Загальна сума з ПДВ, грн.

7. Вид пакування

Характер упаковки повинен відповідати виду вантажу, вантажності автомобіля, профілю і стану дороги та іншим умовам (п. 5.4)

За всі наслідки неправильного пакування вантажів (бій, поломка, деформація, теча тощо) та застосування тари й упаковки, що не відповідають властивостям вантажу, його масі або встановленим стандартам і технічним умовам відповідає замовник (п. 10.16)

8. Документи з вантажем

1) документ довільної форми з обов'язковим зазначенням відомостей про вантаж, якщо неможливо перерахувати всі найменування вантажу, підготовленого для перевезення (азб. 1 п. 11.7);

2) ветеринарні, санітарні та якісні – сертифікати, свідоцтва, довідки, паспорти тощо, залежно від виду вантажу та його специфічних властивостей (абз. 3 п. 11.1)

Без вказаних документів ТТН вважається недійсною і не може використовуватись для розрахунків із замовником (азб. 2 п. 11.7)

9. Маса брутто, т

Маса, за якою зважено весь вантаж при його прийманні для перевезення (п. 6.5); Вантажі, які мають марковану масу нетто або брутто, переважуванню не підлягають (п. 10.14)

Невідповідності між найменуванням, масою і кількістю місць вантажу в натурі і тими даними, які зазначені у ТТН вказуються в акті (додаток 4), у разі зіпсуття, пошкодження вантажу та у разі розбіжностей між перевізником і вантажовідправником (вантажоодержувачем), які можуть служити підставою для матеріальної відповідальності (пп. 15.1 та 15.2)

Подивитися такі рекомендації можна тут. Також радимо почитати наш матеріал>> 

 

Хто виписує товарно-транспортну накладну? 

Виписувати ТТН повинен вантажовідправник у кількості не менше чотирьох екземплярів та засвідчувати кожен з них підписом та при необхідності печаткою (штампом). 

Зверніть увагу: норми п. 10.6 Правил №363 надають право перевізнику відмовитись від приймання вантажу для перевезення, якщо замовником не підготовлено вантаж чи необхідні ТТН або змінено реквізити цих документів без попереднього узгодження з ним.

Адже саме ТТН є документальною підставою при здаванні вантажів перевізником їх одержувачу у пункті призначення (п. 13.1 Правил №363).

На підставі належним чином оформлених ТТН також виписується рахунок за виконані перевезення (п. 14.4 Правил №363).

Без ТТН неможливо виставити претензії перевізнику. 

Подання ТТН із відповідними записами в ній (з підписом водія (експедитора перевізника) про прийняття ним вантажу для перевезення) необхідно у разі пред'явлення претензій перевізнику. Це випливає з п. 16.10 Правил №363, у якому наведено перелік документів, що додаються претензії та її обґрунтовують. ТТН та акт, що засвідчують обставини, відповідно до яких наступає матеріальна відповідальність подаються в оригіналі або в належним чином засвідчених копіях. Відсутність ТТН у складі документів, що додаються до претензії, є підставою для повернення її замовнику. 

 

ТТН як первинний документ - консультують податківці

Чергове бурхливе обговорення викликала ІПК ДФС від 19.02.2018 р. №654/6/99-99-14-03-03-15/ІПК  щодо наявності товарно-транспортних накладних для підтвердження здійснення господарської операції з придбання сировини та запасів від постачальника.

Проаналізувавши чинне законодавство податківці дійшли висновку, що складена ТТН:

  • підтверджує факт надання послуг з перевезення товарів;
  • є одним із додаткових (але не єдине!) документальних свідчень реальності здійснення господарської операції з поставки товарів.

При цьому підставою для нарахування сум ПДВ, які відносяться до податкового кредиту, є податкова накладна за умови, якщо:

  • мала місце господарська операція (операція повинна бути реальною);
  • податкова накладна складена саме тією особою, яка здійснила постачання товарів/послуг.

Щодо впливу відсутності ТТН на ПК при придбанні товарів та можливості постачання транспортних послуг без ТТН, то ці ситуації ґрунтовно розглянуто у коментарі «ТТН як підтвердження реальності господарської операції»  до цього листа

 

А ось що говорить про це Верховний суд

Верховний Суд постановою від 21 березня 2018 року вказав, що про нереальність договору поставки не може свідчить лише відсутність товарно-транспортних накладних, якщо наявні інші докази товарності операції. Також Суд зазначив: «чинним законодавством України передбачено обов'язковість ТТН лише у випадку надання послуг з перевезення».

Аналогічну позицію Верховний Суд мав і в постанові від 21 березня 2018 року, де зазначив, що ТТН не є документом, що підтверджує факт придбання або продажу товарно-матеріальних цінностей.

***

Також радимо прочитати: 

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»