• Посилання скопійовано

Підприємець, якій уклав договір оренди землі під будівлею, зобов’язаний подавати податкову декларацію

Лист ДПС України від 14.03.2012 р. №7267/7/17-3217 «Про плату за землю з фізичних осіб»

Під особливий приціл потрапила категорія платників податку за землю — СПДФО на єдиній системі оподаткування. Адже для них питання плати за землю є особливо актуальним з огляду на пільги за землі, що використовуються для провадження ними підприємницької діяльності.

Так, для СПДФО перебування на сплаті ЄП обмежується можливістю надання в оренду земельних ділянок, загальна площа яких не перевищує 0,2 гектара. Причому з цього питання слід повернутися до позиції податкового органу, висловленої у листі від 06.03.2012 р. №6535/7/17-3217, — там йдеться про земельні ділянки, оформлені у встановленому порядку на підприємців у період з 19.01.99 р. до 20.07.2007 р. і відповідно до договору купівлі-продажу земельної ділянки у зазначений термін. Тільки такі підприємці (платники єдиного податку) звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з земельного податку.

Отже, ДПС України вважає, що при наданні в оренду будівель, споруд або їхніх частин земельні ділянки під ними використовуються безпосередньо наймачами і не використовуються у підприємницькій діяльності наймодавцями, останні незалежно від обраного виду підприємницької діяльності, у т. ч. надання в оренду приміщень, повинні сплачувати земельний податок за земельні ділянки під будівлями (спорудами, їх частинами), нежилими приміщеннями (їх частинами) у багатоквартирному жилому будинку, що передані в оренду, на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Щодо земельної ділянки у багатоквартирному житловому будинку, то слід зауважити, що чинним законодавством передбачено можливість передачі у власність чи надання в користування земельних ділянок під багатоквартирними житловими будинками об’єднанню співвласників будинку або підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

Відповідно до п. 287.8 ПКУ власник нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному житловому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно. Ця частка визначається співвідношенням загальної площі приміщення до спільної площі всіх квартир і нежитлових приміщень у будинку.

Зацікавлена фізособа-підприємець на земельну ділянку може укласти договір оренди землі, в якому сторонами (орендарями) виступатимуть кілька осіб. Нарахування орендної плати в цьому разі буде здійснюватися пропорційно тій частині площі будівлі, що перебуває у власності кожного співвласника.

При цьому ДПС України дотримується думки, що у разі якщо договір оренди за земельну ділянку державної та комунальної власності, який наданий у порядку, встановленому чинним законодавством, оформлений на фізособу-підприємця, то такий підприємець подає органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки Податкову декларацію з плати за землю і сплачує орендну плату щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»