• Посилання скопійовано

Перше подання єдиної звітності для роботодавців: на що звернути увагу?

Єдину звітність вперше слід подати за І квартал за основним місцем обліку. Як зазначати в ній окремі види доходів? Як бути з поданням за відокремлений підрозділ? Що буде за її неподання?

Перше подання єдиної звітності для роботодавців: на що звернути увагу?

Нагадуємо, що вперше подавати єдину звітність роботодавці мають за І квартал 2021 року. Це передбачено Наказом № 773. Про це ми писали тут.

Податкові агенти зобов’язані подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, Розрахунок до ДПС за основним місцем обліку.

 

Зміст форми

Оновлена форма отримала назву "Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску".

Новий розрахунок складається із:

  • основної частини (Розділ I Розрахунку "Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників в розрізі місяців звітного кварталу", Розділ II Розрахунку "Нарахування грошового забезпечення та єдиного внеску за військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу та на суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами в розрізі місяців звітного кварталу (крім військовослужбовців строкової військової служби);
  • додатку 1 "Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам";
  • додатку 2 Відомості про осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку, при усиновленні дитини, та осіб із числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю;
  • додатку 3 "Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу":
  • додатку 4 "Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору";
  • додатку 5 "Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби";
  • додаток 6 "Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства".

Про те, як заповнювати її ми зазначали у своїй аналітиці тут, а як виправляти помилки – ось тут.

Про правила складання та випадки подання розрахунку «Довідковий» читайте за посиланням.

 

Електронна форма звітності

23 березня в Реєстрі електронних документів на сайті ДПС з'явилися електронні формати для єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Для податкових агентів - юросіб формат J0500106, а для ФОПів - формат F0500106. Про це ми писали тут.

 

Що буде за неподання або порушення строків подання єдиної звітності?

За неподання єдиної звітності передбачено штраф у розмірі 1020 грн. Але до 30 квітня діє карантин і мораторій на фінансові штрафи, тому в цей період фінштрафу не буде. А от адмінштраф може бути застосовано. Його розмір за це порушення – від 34 до 51 грн. 

І зауважимо, що раніше за неподання або порушення строків подання ЄСВ-звітності застосовувався штраф за ст. 165-1 КУпАП (він був від 510 до 680 грн). Проте, оскільки звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ об’єднали,  Законом №115 (яким встановлено правила подання єдиної звітності) визначено, що аналогічні адмінштрафи (тобто від 34 до 51 грн.) будуть застосовуватися й у разі подання нової звітності, в т.ч. щодо помилок з ЄСВ.

Але з цією нормою вийшла колізія. Закон №115, коли говорить про застосування аналогічних штрафів щодо ЄСВ (у складі єдиної звітності), посилається на п. 119.2 ПКУ. А до ПКУ з 23 травня 2020 року (Законом №466) було внесено зміни, і зараз штрафи за порушення правил складання та подання форми №1ДФ передбачено п. 119.1.

Тобто формально від цього штрафу щодо помилок з ЄСВ можна було б відбитися, але ДПС так не вважає. Про це ми писали тут та тут.

 

Подаємо єдину звітність за відокремлений підрозділ: що зазначити в додатку 4ДФ? 

Якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету та який не має окремого балансу і самостійно не веде розрахунки зі застрахованими особами для сплати ЄСВ на небюджетні рахунки, то єдину звітність за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за основним місцем обліку в один зі способів:

  • засобами електронного зв’язку в електронній формі;
  • на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації;
  • надсилає поштою з повідомленням та описом про вкладення, за умови, якщо кількість рядків у додатках до Розрахунку не перевищує п’яти;
  • на паперовому носії, якщо кількість рядків у додатках до Розрахунку не перевищує п’яти.

Юридична особа під час подання Розрахунку за відокремлений підрозділ, не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) ПДФО до бюджету, у рядку 032 додатка 4ДФ до Розрахунку зазначає код за Кодифікатором за місцезнаходженням відокремленого підрозділу.

 

Борг, за яким минув строк давності: як показати в додатку 4ДФ?

Додаток 4ДФ в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ - це аналог старої форми №1ДФ. Тому при складанні 4ДФ користуємось Довідником ознак доходів. І списану заборгованість, за якою минув строк давності, відображаємо в 4ДФ за двома ознаками - «107» і «194». Про це ми писали тут.

 

Прийнято на роботу в 1-му кварталі, а перші доходи – в 2-му: як скласти додаток 4ДФ?

Якщо працівника було прийнято на роботу в звітному періоді (наприклад, 31 березня), а дохід нарахований і виплачений у наступному (наприклад, 1 квітня), то дата прийняття на роботу (31 березня) не відображається при заповненні додатка 4ДФ до Розрахунку за той звітний період, в якому нараховано дохід працівнику. Про це ми зазначали тут.

Така ж ситуація буде, якщо в місяці звітного кварталу, в якому відбулося звільнення працівника, йому не нараховувався та не виплачувався дохід. В додатку 4ДФ до Розрахунку відомості про такого звільненого працівника не вказуються та графа 8 «Дата звільнення з роботи» не заповнюється.

 

Надали родичам померлого працівника допомогу: як зазначити у додатку 4ДФ єдиної звітності?

Кошти або вартість майна, що надаються як допомога на поховання платника податку роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи, незалежно від розміру такого доходу, відображаються в додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «146». Про це читайте ось тут.

 

За якою ознакою доходу зазначати благодійну допомогу в єдиній звітності? 

Сума нецільової благодійної допомоги (у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір) у додатку 4ДФ до єдиної звітності відображається за ознакою доходу «169». Про це тут.

 

Як показати негрошові доходи в ф. №Д4?

Податковий агент у графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» рядка 06 розд. І додатка 4ДФ до Розрахунку відображає суми наданих платнику податку доходів у негрошовій формі з урахуванням коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 ПКУ.

 

Чи необхідно заповнювати в Розрахунку відомості по найманим працівникам, якщо доходи на користь цих працівників протягом звітного податкового кварталу не нараховувались та не виплачувались?

Податковий агент при заповненні Розрахунку не вказує відомості щодо найманих працівників, якщо протягом звітного податкового періоду на користь даних працівників не нараховувався та не виплачувався дохід.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»