• Посилання скопійовано

Облік платників податків в органах ДПС під час війни

Через відсутність доступу до державних реєстрів, зокрема, до ЄДР, Законом № 2120 визначені правила обліку госпсуб’єктів за основним місцем обліком, відкриття нових рахунків у банку та користування платниками електронними сервісами ДПС

Облік платників податків в органах ДПС під час війни

Нагадаємо, що нещодавно ПКУ був доповнений підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» пунктом 69, де, серед іншого, передбачено, що для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (п. 69.9).

У цій статті ми писали про те, що таке зупинення стосується й обліку платників податків, для яких КМУ запроваджено та розширено програму евакуації їх підприємств зі зони бойових дій на захід України.

Ми нагадали, що для будь-яких змін для таких підприємств, які повністю або частково переводять свої виробничі потужності та своїх людей на захід України, строки за ст. 66 ПКУ зупиняються на строк дії воєнного стану — йшлося про подання інформації за формою № 20-ОПП (п. 63.3 ПКУ).

Законом № 2120 внесено зміни до п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.  Законотворцями прийнято рішення тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, для контролюючих органів припинити перебіг строків, встановлених для взяття на облік у контролюючих органах юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків та зборів або фізичних осіб — підприємців за податковою адресою (п. 69.19). Причому йдеться також й про передачу даних про взяття на облік таких платників податків у контролюючих органах до ЄДР.

А це означає, що навіть за умови, що ЄДР знову запрацює, реєстрація суб’єктів господарювання під час війни буде відбуватись без інформації про взяття таких новоутворених бізнес-структур на облік у ДПС. Наразі сказати, як це буде працювати доволі складно, адже доступ до порталу Дія або до Кабінету електронних сервісів або проблематичний, або його досі немає (ми говоримо про доступ станом на дату написання цієї статті).

Скоріш за все нові правила мають стосуватись тих ЮО, їх відокремлених підрозділів та ФОПів, які подали заяви на державну реєстрацію до 23.02.2022 року включно.

Наразі варто дочекатись або роз’яснень Мін'юсту та ДПСУ, або, що найбільш реально, дочекатись моменту, коли запрацює Закон про хмарні послуги та всі реєстри запрацюють у повному обсязі, але вже на хмарних ресурсах.

 

Щодо відкриття рахунків у банках та повідомлення до ДПСУ

Незважаючи на відсутність доступу до ЄДР та неможливість перевірити дані про реєстрацію ЮО (їх відокремлених підрозділів) чи ФОПа, деякі банки навіть зараз відкривають поточні рахунки бізнесу.

Зокрема, як показує практика, після 24.02.2022 року таке виявилось цілком можливим за наявності виписки з печаткою державного реєстратора та оригіналу опису, який видається працівником ЦНАПу при поданні документів на реєстрацію чи проведенні змін до інформації, що міститься в ЄДР. Звісно, якщо юрособа реєструвалась через Дію, то слід додати сформовану виписку ЮО (є на сайті ЄДР, яку варто завжлди зберігати) та копію статуту зі згенерованим кодом Модельного статуту.

І для таких випадків врегульоване питання взяття на облік таких рахунків на облік в органі ДПС. Адже банки, які відкривають поточні рахунки під час дії воєнного стану, зобов’язані виконувати вимоги п. 69.1-69.2 ПКУ щодо повідомлення податкового органу про відкриття рахунку.

Датою початку видаткових операцій за рахунком платника податків, визначеного пунктом 69.1 цієї статті (крім банку), у банках та інших фінансових установах є дата отримання банком або іншою фінансовою установою повідомлення контролюючого органу про взяття рахунка на облік у контролюючих органах або дата, визначена як дата взяття на облік у контролюючому органі за мовчазною згодою згідно з абзацом другим пункту 69.3 ПКУ (п. 69.4 ПКУ).

Оскільки у сьогоднішніх умовах це може бути ускладнено, то Законом № 2120 встановлено (п. 69.17):

  1. тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, для банків, інших фінансових установ та контролюючих органів зупинити перебіг строків надсилання повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків та повідомлень про взяття рахунку на облік або відмову у взятті на облік;
  2. рахунок вважається взятим на облік навіть у разі відсутності повідомлення від контролюючого органу — для таких випадків застосовується принцип мовчазної  згоди (якщо повідомлення не отримано).

При цьому видаткові операції за такими рахунками можуть здійснюватися без отримання підтвердження щодо взяття їх на облік у контролюючому органі.

Відтак,щоби використовувати видаткові операції по рахунку, який відкриває банк під час воєнного стану, платнику податків не потрібно довго очікувати — відповідна інформація про відкриття рахунків надходить протягом однієї доби після подання документів та заповнення всіх форм для відкриття рахунку. Знову ж таки це перевірено на практиці з отриманням відповідної довідки з реквізитами рахунку.

 

Щодо приймання звітності через Е-кабінет платника

Бухгалтери вже знають, що наразі вони вже можуть користуватись своїм електронним кабінетом, хоча не всі його сервіси зараз працюють.

Втім, при користуванні й чинними електронними сервісами ДПСУ, зокрема, під час листування з органами ДПС, слід дотримуватись чіткого графіку для доступу - надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8:00 години по 18:00 (п. 69.18 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

***

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»