• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 01-06 лютого

Ще раз про нові бюджетні рахунки прямо з сьогоднішнього дня, чотири новини про ЄСВ, великі зміни із ПДВ (знову), нові роз`яснення від ДФС і Держстату та багато-багато звітності. І, звісно, про наш черговий актуальний семінар. Звісно, про ПДВ.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 01-06 лютого

Ми вже говорили про це минулого тижня, але нагадаємо ще раз: не забудьте, що вже з сьогодні, 8 лютого, діють нові бюджетні рахунки. Станом на вечір п`ятниці нові реквізити оприлюднили 13 регіональних ДФС із 28. Якщо ви не знайшли у переліку свій регіон, радимо звернутися безпосередньо до податкових інспекцій або відділень банків за місцем обліку. Новина від редакції про це ось тут, а самі рахунки слід шукати на сайті ДФС.

Чотири новини про ЄСВ. Минулого тижня ми надрукували велику статтю про доплату ЄСВ до мінімальної зарплати і відповідні зміни у 2016 році, а ДФС повідомила, що до затвердження нової форми Звіту з ЄСВ, його слід подавати за «старою» формою — і за січень 2016 року (подаємо до 22-го лютого), і за попередні звітні періоди до 2016 року. Своєю чергою, «M.E.Doc» надав рекомендації щодо заповнення звіту ЄСВ за січень з урахуванням змін законодавства, а також розказав, як коригувати показники в ручному режимі, відключивши функції автоматичного заповнення і розрахунку. І, щоб закрити тему ЄСВ: у п’ятницю ДФСУ оприлюднила проект наказу про затвердження змін до Порядку обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників. Нічого несподіваного: документи приводять у відповідність до до Законів № 835 та № 909 (єдина ставка ЄСВ у розмірі 22 % та відміна диференційованих ставок залежно від класу професійного ризику).

Прикра несподіванка для новостворених юросіб. АЦСК ІДД ДФС тимчасово призупиняє надання послуг ЕЦП юридичним особам, зареєстрованим після 01.01.2016, а також тим, які вносили зміни до установчих документів починаючи з 01.01.2016 року. Відповідно до Правил посиленої сертифікації, встановлення юрособи у ДФС має здійснюватися за її установчими документами (або нотаріально посвідченими копіями), але з 1 січня реєстратори їх вже не повертають із своїми відмітками. Правила затверджені Департаментом захисту інформації СБУ, ДФС направила туди офіційний запит і чекає роз`яснень. І ми чекаємо теж.

Новини від ДФС і не тільки. Податківці на прикладах пояснили нюанси індексації зарплати у січні та лютому 2016 року, розказали, що і для кого змінилось у транспортному податку із 1-го січня і нагадали, що з 1 лютого 2016 року платники ПДВ звітують за новою формою в електронному вигляді (докладніше про це читайте нижче). А Держстат оприлюднив перелік форм звітності, які у 2016 році можуть подаватись в електронному вигляді — ось тут. А ще обіцяють, що цей перелік буде розширюватись.

Великі зміни у ПДВ-раз. По-перше, з 1 лютого діє нова звітність з ПДВ (декларація і додатки). Це значить, що вже за січень (до 22-го лютого включно) слід звітуватись саме за нею. Про це стало відомо наприкінці січня, але бланків в електронному вигляді на той час ще не було. Тепер з`явились, зокрема і на нашому сайті: Декларація з ПДВ (з додатками 1-10), Уточнюючий розрахунок і Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, неплатником ПДВ, від нерезидента.

Великі зміни у ПДВ-два. У середу стало відомо. що Мінфін затвердив нову форму податкової накладної та Порядок її заповнення. Наказ планують опублікувати в «Офіційному віснику України» від 12 лютого; у такому разі нова податкова накладна та Порядок її заповнення будуть чинними з 1 квітня 2016 року. Завантажити новий бланк уже можна на нашому сайті (для перегляду відкрийте вкладку «Версія від 01.04.2016»).

Великі зміни у ПДВ-три. Зрештою, не забувайте, що з 1 лютого у нас діють нові правила бюджетного відшкодування ПДВ; зокрема, передбачено формування двох реєстрів на відшкодування ПДВ. Про це податківці нагадують ось тут.

Як з усіма цими нововведеннями жити? Найкращий варіант — відвідати новий семінар від редакції, присвячений виключно ПДВ. П`ять годин ми будемо говорити про нюанси електронного адміністування ПДВ, звітність за січень 2016 року за новими формами, про нову податкову накладну і багато іншого. Семінар відбудеться 17-го лютого, тож у вас буде достатньо часу, щоб розібратись і без помилок сформувати звітність по-новому. Реєструйтесь прямо зараз, до 10 лютого діє єдина акційна ціна 499 грн.!

Наостанок: не забувайте і про іншу звітність! Завтра подаємо Декларацію з податку на прибуток за 2015 рік і фінансову звітність за 2015 рік (стосується тих платників, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу), Декларацію з ПДВ і Форму №1ДФ за IV кв. 2015 року. Крім цього — Декларації подають платники єдиного податку юридичнї особи на 3-й групі та фізособи-підприємці... усього понад два десятки звітів. Наш податковий календар на 9-е лютого дивіться тут, а стаття із посиланнями на аналітичні матеріали щодо кожного із згаданих бланків — тут

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»