• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15-20 лютого

Про фінансові санкцїї від Держпраці, позапланові документальні перевірки від ДФС, (не)можливість припинення діяльності підприємцями, працевлаштування інвалідів і візитівки (податківці вважають, що це додаткове благо і вимагають обкладати ПДФО). І, звісно, про звітність з ПДВ — сьогодні вперше подаємо її за новою формою.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15-20 лютого

Фінансові штрафи за порушення трудового законодавства тепер може накладати й Держпраці. Формально інспектори з праці могли застосовувати фінсанкції (на додачу до адміністративних) ще з 1 січня 2015 року. Могли, але не застосовували — тому що не було внесено відповідні зміни у підзаконні акти. Але 10 лютого цього року нарешті набрали чинності зміни до Постанови КМУ № 509 «Про затвердження Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення». Чого тепер чекати — ми пишемо ось тут.

У ДФС розказали про документальні позапланові перевірки у 2016 році. Іх ніби немає (тому що з 1 січня ця можливість залишена у податківців лише для перевірок з питань дотримання валютного та іншого законодавства, не врегульованого ПКУ), але все ж вони є (організацію та проведення таких перевірок, на думку ДФС, слід здійснювати на підставі підпункту 78.1.4 ПКУ — «недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях»)

Якщо ти підприємець — то це майже назавжди. «Чи можливо тимчасово припинити підприємницьку діяльність (наприклад, у зв'язку з декретною відпусткою, хворобою, виїздом за кордон тощо)?» — питають у податківців. «Законом № 755 та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності» — прогнозовано відповідають вони. А фахівці «Дебету-Кредиту» ще й додатково цитують п. 295.5 ПКУ: «Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів». А от ЄСВ слід платити, незважаючи ні на що. На жаль.

Ви ж не забуваєте працевлаштовувати інвалідів? Держпраці нагадало: якщо на підприємстві працює від восьми до 25 осіб, то норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів становить одне робоче місце. Якщо ж працівників більше — тоді 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік. Ну а якщо середньооблікова чисельність штатних працівників за рік роботи підприємства становить сім осіб і менше, підприємство взагалі не підпадає під цю норму.

Сьогодні — останній день подання нової Декларації з ПДВ за січень. Нова форма діє з 1 лютого, ми писали про це одразу після її прийняття (і не тільки про це; ось тут — тематична сторінка від редакції, повністю присвячена ПДВ, від нарахування до звітності). А минулого тижня про нюанси заповнення січневої декларації з ПДВ у програмі «M.E.Doc» розказали самі розробники.

Але не тільки ПДВ! Сьогодні також останній день подання січневих Декларацій із акцизного податку і плати за землю, а також Звіту з ЄСВ (додаток 4). І не забудьте сплатити ЄСВ за січень — теж сьогодні. І це майже все.

Наостанок — хвилинка чорного гумору. «Візитні картки, виготовлені для працівників, на яких зазначені, зокрема, логотип, реквізити суб’єкта господарювання та особисті дані конкретного працівника, є додатковим благом, отриманим платником податків від роботодавця. Їх вартість включається до загального оподаткованого місячного доходу, з якого утримується податок за ставкою 18%». Все це зазначено у в інформаційно-довідковому ресурсі ЗІР ДФС України. Тут не втрималась навіть замміністра фінансів Олена Макєєва, відома своїми фіскальними поглядами. «Категорично не погоджуюсь з таким трактуванням законодавства співробітниками ДФС. Роман Насіров, непрофесійні консультації вкрай негативно впливають на імідж ДФС. Сподіваюсь, що реакція ДФС не змусить себе довго чекати», — написала вона на своїй сторінці у Фейсбук. Ось тепер все!

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»