• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22-27 лютого

Чергова халепа від ДФС, три нові постанови Кабміну і три консультації редакції, остання звітність лютого (і взагалі, остання велика звітність за 2015-й рік) і передсвяткове повідомлення від Нацбанку.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22-27 лютого

Минулий тиждень розпочався якось не дуже вдало. У понеділок, 22 лютого, в останній день подання звітності з ПДВ податківці повідомили: у колонці 2 додатка 2 до декларації з ПДВ слід зазначати ІПН постачальника. Але вже ввечері у ДФС схаменулися і внесли зміни до свого роз'яснення: зазначаємо все ж таки ІПН покупця, а не постачальника. Те, що бухгалтери вже встигли подати уточнюючі декларації — і прикро, і сумно. Ще минулого тижня податківці нагадали порядок зняття з обліку самозайнятих фізичних осіб (фізосіб-підприємців або осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) і розказали про наслідки помилки у реквізитах в електронній податковій звітності (якщо коротко: в прийнятті декларації буде відмовлено, звітність вважається не поданою, як наслідок — штраф).

Маємо три новини від Кабміну. КМУ виклав у новій редакції пропорції розподілу ЄСВ, затвердив Порядок ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ (постанова від 22.02.2016 р. №68) і Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних (постанова від 24.02.2016 р. №114). Останнє стосується не всіх: з 1 березня 2016 року в Україні діятиме система електронного адміністрування реалізації пального, яка передбачає запровадження акцизної накладної, як обов'язкового електронного документу, що складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку.

...і три нові консультації від «Дебету-Кредиту». Фахівці редакції з`ясували вплив створення резерву відпусток на визнання витрат в бухобліку, розказали про нюанси застосування податкової пільги до заробітної плати працівника, у якого є діти, та надали відповідь на актуальне (на жаль) запитання: «Підприємство планує призупинити свою фінансово-господарську діяльність на невизначений час. Як звільнити працівників, щоб не порушувати трудове законодавство?»

Понеділок — день тяжкий. Особливо сьогодні. 29-го лютого, — останній день подання Балансу (Форма №1), Декларації з податку на прибуток (платниками, у яких податковий період дорівнює календарному року) і скороченої Декларації з податку на прибуток, Звіту про інвалідів, Форми №1-опт, Декларації єдиного податку фізособи-підприємця... усього майже 20 декларацій і звітів. А ще сьогодні не забудьте сплатити ПДФО і військовий збір з нарахованого, але не виплаченого доходу, за січень 2016 року

Ще трохи про звітність (точніше, про нові форми). Затверджено нову форму Звіту про контрольовані операції, яка набере чинності 4 березня 2016 року. Враховуючи, що граничний термін подання звіту — до 1 травня 2016 року, то, скоріш за все, за минулий рік будемо звітувати вже саме за нею. А ще Мінфін розробив і оприлюднив проекти нової форми Звіту про суми податкових пільг, нової форми Звіту з ЄСВ і — та-да-даммм! — черговий проект наказу щодо Змін до декларації з ПДВ та Порядку заповнення податкової накладної. Ну справді, цілий місяць не міняли Декларацію, хіба ж можна так розслаблятися :(.

І наостанок — передсвяткова новина. НБУ повідомив, як працюватиме банківська система у святкові дні в 2016 році: замість 7 березня — 12 березня, а замість 27 червня — 2 липня. Усе логічно, враховуючи розпорядження Кабміну про перенесення робочих днів. Це, до речі, означає, що наш наступний випуск ви отримаєте аж 9-го березня, вже після свят. 

Тож із 8 березня вас, дорогі колеги! Весни, щастя і радості!

Кохайте і будьте коханими
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»