• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5-10 вересня

Два сюрпризи від Верховної Ради та знову про нові рахунки з ЄСВ; нові листи від ДФС, консультації Мінсоцполітики і лякалки від Держпраці; традиційно корисна аналітика від редакції, індекс інфляції у серпні та бонус: усе найкраще за це літо.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5-10 вересня

У вівторок, 6 вересня, розпочалася чергова сесія Верховної Ради. І одразу два приємних сюрпризи! По-перше, Рада прийняла в першому читанні важливий законопроект щодо (не) обов’язкового використання печатки у діяльності суб’єктів господарювання. А по-друге, депутати попередньо підтримали законопроект, який вносить зміни у ліцензування продажу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та яким скасовується подання алкогольно-тютюнової звітності для роздрібних торгівців. (Паралельно Мінфін пропонує викласти в новій редакції форми алкогольно-тютюнової звітності та законодавчо закріпити можливість подання уточнюючого звіту).

Знову про нові рахунки з ЄСВ! З 1 серпня вісім територіальних відділень ДФС повідомили про зміну рахунків з ЄСВ. А з 1 вересня до них приєдналось ще п`ять: у Волинській, Запорізькій, Івано-Франківській, Сумській та Чернігівській областях. Ми пишемо про усі зміни і нововведення, починаючи ще з червня; усім це вже добряче набридло, але, схоже, і це ще не кінець :(.

Прийняття працівника на роботу за контрактом — чи повідомляти податкову? ДФС передбачувано відповідає: контракт є особливою формою трудового договору, тому повідомляти податкову про прийняття працівника-«контрактника» потрібно. Також податківці роз`яснили порядок внесення змін до облікових даних платників податків у разі зміни головного бухгалтера або призначення тимчасово виконуючого обов’язки керівника. А ще — повідомили про те, що з 1 вересня отримати відомості про свої доходи можна онлайн. Для цього необхідно мати електронний цифровий підпис та сформувати запит за допомогою «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС», яке розміщене на сайті ДФС України. На думку податківців «вказаний сервіс особливо буде в нагоді державним службовцям під час подання ними декларацій, у тому числі в системі електронного декларування»... що дещо говорить про пріоритети у роботі ДФС.

Працівник змінив прізвище: як правильно внести зміни у трудову книжку? Мінсоцполітики нагадало порядок внесення змін у трудову книжку у разі зміни працівником прізвища, ім'я чи по батькові. Ще фахівці Мінсоцполітики пояснили нюанси індексації зарплати у серпні та вересні 2016 року; як завжди, на прикладах. (А ми, як завжди, додали новини на тему, посилання на тематичну сторінку і калькулятор індексації від редакції)

Податкові наслідки анулювання та відновлення платника ПДВ. Тема важлива і цікава, хоча (на щастя!) стосується далеко не всіх. Місяць назад у листі від 16.08.2016 р. №17715/6/99-99-15-03-02-15 податківці чесно (?) пояснили, що податкового кредиту в період, коли статус платника ПДВ відновлювався, у платника податків не буде. Але це не єдина проблема, яка виникає у цього платника податків... Про інші «Дебет-Кредит» пише ось тут. Ще ми з`ясували, що чекає на тих, хто вирішив придбати легковий автомобіль на підприємство. Про нюанси реєстрації автівки в органах МВС, сплату пенсійного збору, ПДВ і транспортного податку, а також необхідність подання форми №20-ОПП читайте тут. Нарешті, ось тут фахівці редакції розглянули наслідки звичної і неприємної ситуації: коли підприємство поповнило рахунок в СЕА, а інформації у ДФС ще не має.

Три новини від Держпраці. Фахівці відомства нагадали, що очікує роботодавця за непроведення індексації заробітної плати (штраф!), некомпенсацію громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати (знову штраф!), а також за безпідставну невиплату заробітної плати (ви не дивуйтесь, але також штраф!). Ще у Держпраці розказали, які роботи відповідно до чинного законодавства не вважаються сумісництвом та як оплачуються роботи за надурочні години, у святкові, вихідні дні та у нічний час.

Наостанок — інші новини. Фонд з ТВП видав нове роз'яснення щодо порядку обчислення середньої зарплати для розрахунку лікарняних, відпускних та матеріальної допомоги (плюс приклади від редакції «Дебет-Кредит»); Мінфін нагадав, як правильно документально підтвердити нарахування орендної плати та коли визнавати витрати/доходи орендарю та орендодавцю, а Держкомстат розрахував індекс інфляції за серпень — 99,7%.

Бонус від редакції: що почитати після відпустки? Скоріш за все, ви вже знаєте про те, що минулого тижня «Дебет-Кредит» підготував для усіх читачів зручний і корисний матеріал: десять найпопулярніших новин і статей редакції за три літні місяці. Цілком можливо, що за святами і відпустками ви пропустили щось важливе й цікавеньке — і от тепер зможете надолужити. (Ми надсилали про це окремий лист, але, на випадок, якщо ви його не отримали або не прочитали, вирішили продублювати і тут).

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»