• Посилання скопійовано

Чого нам чекати від податкової реформи (вже з 1 січня 2017 р.)?

Усе, що ми знаємо про податкову реформу від Мінфіну. (Окрім того, що її планують на 1 січня  і, здається, цього разу Рада проголосує саме за той документ, який готує Уряд).

Чого нам чекати від податкової реформи (вже з 1 січня 2017 р.)?

15 вересня Мінфін вперше оприлюднив робочу версію законопроекту щодо внесення змін до Податкового кодексу. Через тиждень вона була доопрацьована та опублікувана для повторного обговорення.

Вже у цей понеділок законопроект було презентовано на нараді під головуванням прем’єр-міністра, а ще через день Кабмін розглянув проект «антикорупційних» змін до ПКУ: спрощення адміністрування податків, податкові канікули для новоствореного малого бізнесу, єдиний реєстр ПДВ, передача баз від ДФС до Мінфіну тощо.

Уряд прогнозовано схвалив законопроект і найближчим часом він буде направлений до Верховної Ради. А, отже, перспективи отримати оновлене податкове законодавство і вкотре зажити по-новому стають більш ніж реальними.

Ось найголовніше з того, що зміниться, а що залишиться без змін вже з 01 січня 2017 року:

 

Єдиний податок

Найважливіша новина: про скасування спрощеної системи оподаткування в законопроекті не йдеться. Тобто, усі 4 групи, а також критерії перебування на них і ставки податку у 2017 році залишатимуться без змін. (Хоча, можливо, допоки законопроект стане законом і його підпише Президент, фіскальні норми у ньому з’являться). Також у ПКУ підкоригували норму щодо оподаткування дивідендів при їх виплаті «єдинниками», уточнили нюанси припинення діяльності фізособами та внесли ще декілька не дуже важливих правок.

 

ПДВ

Єдиний реєстр бюджетного відшкодування з ПДВ замість двох існуючих; скасування спецрежиму для сільгосппідприємств; зміни в об’єкті та базі нарахування ПДВ; цікаві «дрібнички» щодо обов’язкових реквізитів податкової накладної, строків її реєстрації та санкцій за несвоєчасну реєстрацію; збільшення строків користування правом на податковий кредит за «старими» податковими накладними та багато іншого — ПДВ-зміни в проекті податкової реформи від Мінфіну ми аналізуємо тут.

 

ПДФО

У 2017 році до самозайнятих осіб потрапить ще одна категорія — особи, які здійснюють індивідуальну діяльність. Поширюється на будь-яких фізосіб, не потребує держреєстрації, облік у ДФС за заявочним принципом, дозволений обсяг річного доходу — до 250 мінімальних зарплат, фіксований розмір податку у розмірі 10% мінімальної зарплати на місяць і відсутність  вимог щодо ведення обліку доходів і витрат.

Крім цього — можливість підприємцю амортизувати необоротні активи та не застосовувати РРО, збільшення розміру добових, лікування і навчання за рахунок роботодавця... Про усе це читайте тут.

 

Податок на прибуток

Податкові канікули на 5 років для новостворених підприємств (але для цього треба задовільняти додатковим умовам), прискорена амортизація основних засобів та необоротних активів, збільшення об’єкту оподаткування на певні «негосподарські» витрати — усього ми нарахували і описали дев`ять великих пунктів про те, що змінюється. (І шість маленьких про те, що залишається незмінним. Ставка податку, наприклад).

 

Інші податки (акциз, транспортнтй податок, плата за землю та податок на майно)

Традиційно змінюються деякі ставки акцизного податку (але не всі з них збільшуються); міняються критерії для визначення середньоринковою вартості авто, а Мінекономрозвитку буде до 1 лютого кожного року розміщувати на своєму сайті перелік автомобілів віком до 5 років та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної зарплати (з цих авто слід буде сплатити транспортний податок). 

Щодо плати за землю, то до її платників тепер потрапляють ті, хто використовує земельну ділянку, на якій розташована належна їм на праві власності будівля, але право власності чи користування такою земельною ділянкою не оформлено (або не переоформлено). А суму земельного податку фізособам з 1 січня 2017 р. нараховуватиме орган ДФС.

 

Адміністрування податків-2017

У ДФС відбирають право узагальнювати практику застосування законодавства з питань оподаткування і сплати ЄСВ, а також розробляти проекти нормативно-правових актів з цих питань (таке право матиме лише Мінфін). Адміністрування всіх баз даних буде також здійснюватись Мінфіном, а не фіскальною службою. Серед інших змін: нова структура ДФС, повноцінний (в котрий вже раз) електронний кабінет платника податків, новий механізм надання податкових консультацій та (вже вкотре) фінансова поліція замість податкової міліції. До речі, проект Закону «Про фінансову поліцію» вже є у Верховній Раді, з ним можна ознайомитися тут.

***

Наостанок — цитата від міністра фінансів Олександра Данилюка під час презентації законопроекту: «Ми не зупиняємось на даному пакеті змін... Ми готові продовжувати відкриту роботу над новими змінами. Але зараз дуже важливо прийняти цей антикорупційний законопроект. Адже його можна безкінечно доповнювати новими пропозиціями та покращувати, але ми вже чотири місяці вели роботу над проектом і бізнес та громадськість на нього дуже чекає»

Не зрозуміло, чи то міністр натякає на ще масштабніші зміни, чи навпаки —  з усіх сил намагається обмежитись існуючими. У будь-якому разі січень обіцяє бути гарячим.

 

Тримаймось!

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»