• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18-23 грудня

ДФС оприлюднила план-графік документальних планових перевірок на 2018 рік, Верховна Рада відмовилася скасовувати схвалені нею Держбюджет-2018 та зміни до Податкового кодексу, прийнято Закон про аудит фінзвітності та аудиторську діяльність, найголовніше про перерахунок ПДФО у 2017 році, нові роз'яснення від ДФС та Мінсоцполітики, а також об'єднання звітності з ЄСВ і ПДФО з 1 січня 2019 року (але це поки що лише законопроект).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18-23 грудня

ДФС оприлюднила план-графік документальних планових перевірок на 2018 рік
План містить чотири розділи:

  • Розділ І – документальні планові перевірки платників юридичних осіб (понад 5000) Завантажити >>
  • Розділ ІІ – документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів (близько 200) Завантажити >>
  • Розділ ІІІ – документальні планові перевірки самозайнятих осіб (понад 2000) Завантажити >>
  • Розділ ІV – документальні планові перевірки юросіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, військового збору та ЄСВ (понад 500) Завантажити >>

Новину від редакції про це читайте тут. А хто ще перевірятиме бізнес у 2018 році (інспектори з праці, Пенсійний фонд, Мінектономрозвитку, Держпродспоживслужба, комплексні перевірки тощо) – ось тут.

 

Верховна Рада відмовилася скасовувати схвалені нею Держбюджет-2018 та зміни до Податкового кодексу (законопроект №6776-д)
Відповідні постанови № 7000/П та № 6776-Д-П було розглянуто депутатами на ранковому засіданні ВРУ у минулу середу. Після цього Держбюджет підписав Голова ВР. Тепер чекаємо на підпис Президента, а вже після цього – офіційного опублікування.
Якраз «під ялинку».

А от щодо законопроекту №6776-д (про зміни до Податкового кодексу), то інформації про його підписання Парубієм поки що не було :(

 

Як зростуть з 1 січня 2018 року штрафи за порушення трудового законодавства та оплати праці?
Держпраці повідомляє: згідно з ухваленим Законом «Про Державний бюджет України на 2018 рік» мінімальна заробітна плата у 2018 році становитиме з 01.01.2018 р. у місячному розмірі – 3723 грн замість 3200. Відповідно змінюються і всі штрафи, які прив`язані до її розміру.

Наприклад, штраф у 30 мінімальних зарплат за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору тепер становить 111 690 грн; 10 мінімальних зарплат за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – це 37 230 грн. А славнозвісні 100 мінімальних зарплат за недопуск до проведення перевірки – вже 372 тис замість 320 тис грн.

 

Держстат оприлюднив табель та альбом форм статзвітності на 2018 рік
Ці бланки і форми у разі потреби можна роздрукувати та використати для подання звітності органам статистики. Корисні посилання – тут і тут.

 

Прийнято Закон про аудит фінзвітності та аудиторську діяльність
Він набере чинності 1 січня 2018 року та вводиться в дію з 1 жовтня 2018 року. Але норми щодо адмін. відповідальності аудиторів та підприємств за неоприлюднення фінзвітності разом з аудиторським висновком будуть введені в дію через 12 місяців з дня набрання чинності Законом; тобто з 1 січня 2019 р.

Що саме міняється у діяльності аудиторів і їх клієнтів – читайте тут

 

Як скласти РК за зміну номенклатури товарів/послуг в ПН?
Маємо нове роз'яснення ДФС (вже третє на цю тему). Відповідно до нього, для вирішення долі незареєстрованих РК, за якими повинно було відбутися доповнення ПН новими позиціями, слід подати на реєстрацію замість такого РК, новий РК.

У ньому слід:

  • додати нові товарні позиції;
  • у графі 1 РК вказати новий черговий порядковий номер рядка ПН, який не зазначався раніше в ПН;
  • у графі 2 РК у всіх рядках, які заповнюються, зазначити причину коригування – «Зміна номенклатури».

 

Ще більше роз'яснень від ДФС
Поради від податківців про те, як виправляти помилки у додатку 5 до декларації з ПДВ, які не впливають на її показники, читайте тут.

Роз'яснення про те, як показати нарахування індексації зарплати за минулі періоди у звіті з ЄСВ та у ф. № 1 ДФ? – тут.

Чому не приймаються Таблиці даних платника ПДВ, податківці роз'яснюють ось тут. (Причинами неврахування Комісією даних Таблиці може бути як неправильне її заповнення, так і надання платником недостовірної інформації).

А про те, чи подавати повідомлення про прийняття на роботу при призначенні керівника новоствореного підприємства? – читайте за посиланням. (При здійсненні державної реєстрації новоствореної юрособи територіальні органи ДФСУ вже повідомлені про факт створення юрособи та особу її керівника, тож подавати повідомлення не треба).

 

Маємо два роз'яснення від Мінсоцполітики
У першому йдеться про те, з якої дати застосовувати нові правила розрахунку декретних та лікарняних. Якщо коротко, то за новими правилами слід розраховувати лікарняні та декретні, за якими у листку непрацездатності період звільнення від роботи датований з 11.10.2017 р.

У другому мова йде про пiдстави для продовження чи перенесення щорiчної вiдпустки. Так ось: належним чином оформлений лікарняний є пiдставою для продовження чи перенесення щорiчної вiдпустки незалежно вiд причин непрацездатностi.

 

Коли можна не застосовувати РРО за змінами до Переліку №1336?
Постанова №984 набрала чинності 20 грудня, з дня її опублікування. Що ж змінилось?

  • По-перше, в Постанові №1336 тепер з'явилося уточнення, що для форм і умов проведення діяльності, визначених у Переліку №1336, платники єдиного податку другої та третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн гривень, обов’язково застосовують РРО відповідно до п. 296.10 ПКУ;
  • По-друге, пункт 1 Переліку №1336 змінив редакцію: тепер складання РК та ведення КОРО вимагається при роздрібній торгівлі продовольчими товарами (крім підакцизних товарів), що здійснюється фізичними особами-підприємцями, які сплачують єдиний податок.

Докладніше – у аналітиці від редакції.

 

Найголовніше про перерахунок ПДФО у 2017 році
Який алгоритм проведення річного перерахунку ПДФО у 2017 році? Для кого його проведення є обов'язковим? Що буде роботодавцям за його непроведення? Читайте аналітику від фахівців редакції «Дебет-Кредит».

А про особливості й тонкощі виплати зарплати з каси підприємства фахівці редакції пишуть тут.

 

Інші новини

  1. 15 грудня припинили свою діяльність «старий» Верховний Суд і всі вищі спеціальні суди (маємо офіційні повідомлення відповідних судових органів);
  2. Уряд ухвалив Стратегію реформування системи державного нагляду (зокрема, до 1 квітня 2018 р. контролюючі органи мають визначити галузеві ризики та окреслити чек-листи перевірок);
  3. Оновлено Державний реєстр РРО (новий реєстр містить 160 моделей РРО замість 152);
  4. Кабмін ухвалив законопроект щодо об'єднання звітності з ЄСВ і ПДФО (але це станеться тільки з січня 2019 року і тільки якщо депутати приймуть відповідний Закон);
  5. З 1 січня 2018 року мінімальна допомога з безробіття для застрахованих осіб зросте на 160 грн (і становитиме 1440 грн замість 1280).

А ще 31 грудня та 1 січня реєстрація ПН та РК в ЄРПН буде неможлива. Офіційне повідомлення читайте на сайті ДФС.

 


До зустрічі вже у Новому році!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»