• Посилання скопійовано

Що почитати в січні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за грудень

В останні дні перед Новим роком, безперечно, є чим зайнятись, окрім роботи. Проте якщо ви раптом скучили саме за нею або ж під час тривалих вихідних вам захочеться щось цікавеньке почитати, рекомендуємо добірку з 12-ти найпопулярніших матеріалів редакції за грудень

Що почитати в січні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за грудень

Почитати у грудні й справді було що... Чого тільки вартували плани перевірок контролюючих органів, які оприлюднивались з регулярною періодичністю протягом місяця. Блокування ПН/РК і все що з цим пов'язане - також безперечний лідер у публікаціях за грудень. А ще ж зміни, пов'язані з прийняттям законопроекту №6776-д та Держбюджету-2018, які наберуть чинності з 1 січня 2018 року. 

Все це потребує особливої пильності та уваги від бухгалтерів. Тож, якщо ви раптом за усіма цими змінами пропустили щось важливе і цікаве – тепер зможете надолужити.

 

1. Плани перевірок Держпраці на 2018 рік 

61 тис. переглядів, 19 коментарів

У нашій державі існує цілий ряд контролюючих органів, які мають право перевіряти суб’єктів господарювання. І усі вони щорічно займаються різними перевірками десятків тисяч підприємців та підприємств. Основні з них уже склали плани майбутніх перевірок на 2018 рік. Зокрема, такі плани оприлюднили практично усі регіональні відділення Держпраці. Ознайомитися з ним можна тут>>

 

2. Мінсоцполітики змінило позицію щодо індексації та мінімальної зарплати  

46 тис. переглядів, 20 коментарів

Раніше  фахівці Мінсоцполітики стверджували (див. лист від 13.02.2017 р. №317/0/101-17/282),  що сума індексації, визначена відповідно до п. 5 Порядку № 1078, включається до виплат, які мають враховуватись до заробітної плати при забезпечені її мінімального розміру. Проте листом Мінсоцполітики від 07.09.2017 р. №2341/0/101-17 вищезазначений лист був відкликаний. Які це може мати наслідки - розглянули фахівці редакції "ДК" у коментарі

 

3. Хто і скільки сплачуватиме ЄСВ у 2018 році - у таблицях 

46 тис. переглядів, 31 коментар

Законом про держбюджет-2018 встановлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі з 01.01.2018 р. — 3 723 грн. Що це змінить в частині сплати ЄСВ - докладно і у зручних табличках розповіли фахівці "Вісника. Офіційно про податки". 

 

4. План-графік проведення документальних планових перевірок податківцями на 2018 рік 

40 тис. переглядів, 30 коментарів

Чи не найбільшу небезпеку для бізнесу несуть перевірки ДФСУ. Крім того, що вони мають найнебезпечніші наслідки – донарахування великих сум податків та штрафних санкцій, також вони трапляються і найчастіше. Завдяки тому, що план-графік документальних планових перевірок відтепер буде відкритим для загалу, можна хоч якось підготуватись до таких перевірок завчасно. Згідно з оприлюдненим Планом-графіком, ДФСУ запланувала на 2018 рік понад 7000 перевірок. Перевірити, чи потрапила ваша компанія у цей перелік, можна тут>>

 

5. План перевірок Пенсійного фонду на 2018 рік 

32 тис. переглядів, 18 коментарів

План здійснення заходів державного нагляду (контролю) ПФУ на 2018 рік затверджений наказом ПФУ від 29.11.2017 р. №239До плану увійшло 1214 підприємств та підприємців зі середнім та високим ступенем ризику. Щодо кожного з них прописано дату початку перевірки та строки її проведення. Перевірятимуть усіх на предмет додержання законодавства у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Ознайомитися з планом перевірок можна тут. Хто ще перевірятиме бізнес в 2018 році - читайте тут>>

 

6. Заповнення РК до ПН у разі зміни номенклатури товарів/послуг - нова позиція ДФСУ 

31 тис. переглядів, 135 коментарів

Нагадаємо, що в останній день реєстрації ПН за першу половину листопада 2017 року ДФС на офіційному сайті розмістила роз'яснення щодо складання РК до ПН для зміни номенклатури товарів/послуг. Проте перед початком терміну реєстрації ПН за другу половину листопада - податківці змінили свою позицію і навели новий алгоритм заповнення РК до ПН у разі зміни номенклатури товарів/послуг. А згодом, наприкінці грудня, ще й доповнили цю інформацію новими роз'ясненнями.

 

7. З 1 січня 2018 року зростуть штрафи за порушення трудового законодавства та оплати праці 

31 тис. переглядів, 26 коментарів

З 1 січня 2018 року зі зміною мінімальної зарплати зміниться і розмір фінансових санкцій. Наприклад, фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору (наказу) може коштувати 128 690 грн, а за недопуск до проведення перевірки можуть оштрафувати аж на 372 300 грн. Про ці та інші розміри штрафів за порушення трудового законодавства - читайте у роз'ясненні Держпраці.

 

8. Систему ризиків з ПДВ буде тимчасово зупинено 

30 тис. переглядів, 54 коментарів

7 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект №6776-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році». Остаточний текст його ще не оприлюднений. Проте вже відомо, що головною зміною для бізнесу буде тимчасове призупинення системи ризиків з ПДВ («до моменту узгодження оптимального рішення, що відповідатиме інтересам всіх сегментів бізнесу та попереджуватиме розкрадання бюджету»). Докладніше про це – тут.

 

9. Норми робочого часу на 2017 та 2018 роки з врахуванням змін у календарі свят 

27 тис. переглядів, 6 коментарів

Завдяки Закону №2211-VIII уже цього року ми отримали додатковий святковий та неробочий день - 25 грудня (Різдво). А з наступного року замість двох святкових днів 1 та 2 травня під гучною назвою «День міжнародної солідарності трудящих» матимемо лише один святковий день 1 травня «День праці». Як вплинула ця зміна на норми робочого часу у 2017-2018 рр. - читайте у статті від редакції.

 

10. Лікарняні, декретні та інші виплати від ФСС: оприлюднено проекти нових постанов 

27 тис. переглядів, 3 коментарі

Ще у 2015 році ФСС з ТВП та ФСС НВВ об'єдналися в Фонд соціального страхування. Проте оновлення нормативних актів з виплат, які він фінансує, відбувається лише зараз, через три роки. На офіційному сайті Фонду соцтраху оприлюднені проекти порядків та положень щодо отримання лікарняних, декретних та інших виплат від ФСС. Що нового у цих проектах - читайте у новині.

 

11. Перенесення робочих днів у 2018 році - проект розпорядження КМУ 

27 тис. переглядів, 3 коментарі

Поки що розпорядження КМУ "Про перенесення робочих днів у 2018 році" маємо лише у проекті. Ним рекомендовано керівникам підприємств, установ й організацій для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень, перенести у 2018 році робочі дні з:

  • п’ятниці, 9 березня — на суботу, 17 березня;
  • понеділка, 30 квітня — на суботу, 5 травня;
  • п’ятниці, 29 червня — на суботу, 23 червня;
  • понеділка, 24 грудня — на суботу, 22 грудня;
  • понеділка, 31 грудня — на суботу, 29 грудня.

 

12. Виплачуємо зарплату з каси: тонкощі документального оформлення 

19 тис. переглядів, 18 коментарів

Виплатити зарплату готівкою з каси здається простою операцією. Але на практиці, як тільки починаємо це робити, виникає багато питань. На який строк передавати в касу відомість на виплату грошей? Як виводити залишок готівки в касі у період виплати зарплати? На ці та інші запитання дали відповіді в аналітичному матеріалі фахівці редакції "Дебету-Кредиту".

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»