• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5–9 листопада

Рада прийняла за основу 15 змін до ПКУ – це податкові нововведення 2019 року; опубліковано Наказ №763, яким затверджені нові форми ПН/РК; запроваджено новий сервіс з дистанційного отримання ЕЦП; чи чекати у 2019 році податок на виведений капітал; вводяться нові акцизи на легкові автомобілі; а ще – індекс інфляції за жовтень та свіжі роз’яснення податківців

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5–9 листопада

З 1 грудня 2018 року складаємо ПН та РК вже за новими формами!
Ви ж пам’ятаєте, що Мінфін оновив форми податкової накладної та розрахунку коригування до неї? Якщо ні (або ж просто ще не встигли ознайомитися зі змінами), радимо прочитати детальну редакційну статтю на цю тему.

Сам Наказ №763, яким затверджено нові форми, у минулий вівторок був опублікований в «Офіційному віснику України» №85. А, отже, до початку складання ПН/РК по-новому залишилося менш ніж три тижні: згідно з текстом документа, він набирає чинності з першого дня місяця, наступного за опублікуванням (тобто з 1 грудня 2018 року).

Щоправда, це не стосується абз. 2 п. 6 (щодо незаповнення ІПН у ПН на покупця-неплатника ПДВ) та п. 8 (щодо змін до ПН за щоденними підсумками) наказу. Вони почнуть діяти з 01.01.2020 року.

 

Податкові зміни–2019 прийняті у першому читанні
8 листопада ВРУ прийняла за основу законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (законопроект №9260). Ним, зокрема, передбачено підвищення з 2019 року:

  • акцизу на тютюнові вироби;
  • екологічного податку;
  • рентної плати за користування надрами та за спецвикористання лісових ресурсів.

Крім того, буде удосконалено роботу Системи електронного адміністрування реалізації пального. Зокрема, в СЕАРП буде відображатися фактичний рух палива в розрізі місць зберігання (на сьогодні облік здійснюється в розрізі суб’єктів господарювання).

Загалом же цим законопроектом передбачено 15 нововведень. Ознайомитися з ними можна у новині.

 

Яка «доля» податку на виведений капітал?
На переконання Мінфіну, «без загрози фіскальній стійкості» ПнВК можна ввести з 2019 року, тільки якщо:

  • запровадити його для малого та середнього бізнесу з річним обсягом доходу до 200 млн грн;
  • зобов'язати бізнес сплатити аванс з ПнВК в розмірі 50% від суми податкових зобов’язань з податку на прибуток за 2018 рік.

Натомість Комітет ВРУ з податкової політики так не вважає. На його думку, поширення дії ПнВК лише на суб’єктів мікро- і малого бізнесу «дискредитує саму ідею запровадження нової форми оподаткування корпоративного прибутку і залишає широкі можливості великому бізнесу уникати сплати податку на прибуток». А пряма заборона юрособам використовувати спрощену систему оподаткування, передбачену для III групи ЄП (також запропонована Мінфіном), прямо суперечить вимогам Президента не погіршувати умови ведення бізнесу для малого бізнесу.

З огляду на це, Комітет ВРУ відстрочив рішення щодо ПнВК: «іншого варіанту, ніж відтермінування прийняття рішення Комітетом до погодження Мінфіном редакції законопроекту щодо податку на виведений капітал з МВФ, на сьогодні немає».

 

Користуєтесь ЕЦП або хочете його отримати? Для вас дві новини

По-перше, вже з 7 листопада 2018 року для отримання ЕЦП слід подавати нові реєстраційні документи. ДФСУ наказом від 05.11.2018 р. №121 затвердила нові форми реєстраційних документів для отримання електронних довірчих послуг:

  • Договір про надання електронних довірчих послуг;
  • Реєстраційна картка для фізичної особи;
  • Реєстраційна картка для юридичної особи;
  • Додаток до Реєстраційної картки;
  • Заява про зміну статусу посиленого сертифіката відкритого ключа;
  • Додаток до заяви про зміну статусу посиленого сертифіката відкритого ключа.

Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів можна у розділі «Отримання послуг електронного цифрового підпису».

По-друге, відтепер повторно отримати ЕЦП можна онлайн. ДФС запровадила новий електронний сервіс з дистанційного отримання ЕЦП. Скористатися ним зможуть виключно клієнти АЦСК ІДД ДФС, які:

  • мають чинні сертифікати (наприклад, до закінчення строку чинності сертифікатів залишилось декілька днів);
  • реєстраційні дані власника сертифікатів залишились без змін (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо);
  • особистий ключ клієнта не є скомпрометованим, а пароль захисту до нього відомий лише його власнику.

 

У новому звіті з ЄСВ для підприємців є дві технічні помилки. Як їх обійти?
Підприємці виявили дві помилки у новій формі звіту з ЄСВ (додаток 5):

  • неможливість заповнити цей звіт у разі неодноразового переходу з загальної на спрощену систему та навпаки протягом року;
  • помилка у формулі графи 6 таблиці 1 звіту.

Ці проблеми та їх можливі рішення податківці розглянули у свіжій ІПК від 24.10.2018 р. №4530/ІПК/15-32-13-01-10, коментар до якої читайте тут.

 

Ще одне роз’яснення від ДФСУ та два від Держпраці

  1. Наразі все більшої популярності набирає такий платіжний засіб як картка «ключ до рахунку». Які податкові наслідки має використання такої картки? Читайте у роз’ясненні податківців, розміщеному в інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР».
  2. Як проводити відрахування з зарплати та в якому розмірі? Держпраці у Львівській області наголосила, що при кожній виплаті зарплати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20%.
  3. Стажування працівника на робочому місці без оформлення трудових відносин законодавством не передбачене (окрім випадків цільового направлення центрами зайнятості до роботодавців безробітних, які перебувають на обліку). Такий висновок Верховного Суду навела Держпраці з Рівненської області.

 

Відпустка для догляду за дитиною: чи буде страховий стаж?
Згідно із законодавством, відпустка для догляду за дитиною і страховий стаж – речі цілком сумісні. Але у багатьох працівників та роботодавців виникають питання на цю тему. Наприклад:

  1. чи включається час перебування у відпустці для догляду за дитиною до страхового стажу?
  2. якщо роботодавець не зазначить відомості про відпустку для догляду за дитиною до 3-х років у звіті з ЄСВ, то чи буде страховий стаж?
  3. страховий стаж надається особі, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Так це чи ні?

Фахівці редакції у великій аналітичній статті спробували розвіяти три найпоширеніші міфи щодо страхового стажу та відпустки для догляду за дитиною.

 

Інші новини

1. Змінюються правила оподаткування авто з «єврономерами».
8 листопада ВРУ прийняла законопроект №8487, яким запроваджується нова модель оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів, а також супутні положення. Усі подробиці його читайте тут і тут.

Більш того, зміняться штрафи за порушення строків розмитнення таких авто (це передбачено ухваленим законопроектом №8488):

  • за перевищення терміну від 10 до 20 діб штрафуватимуть на 17 000 грн;
  • від 20 до 30 діб – 85 000 грн;
  • більш ніж на 30 діб (а також за втрату або розкомплектування ТЗ) – 170 000 грн або їх конфіскація за рішенням суду.

2. Індекс інфляції за жовтень — 101,7%
За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в жовтні 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 1,7%, з початку року – 7,4%. Отже, індекс споживчих цін (ІСЦ) у жовтні 2018 року становив 101,7%, а з початку року – 107,4%.

3. З І кварталу 2019 року буде впроваджено єдиний електронний формат подання фінзвітності
НКЦПФР повідомила, що впровадить у І кварталі 2019 року систему подання фінансової звітності в єдиному електронному форматі ХBRL. Компанії будуть подавати обов’язкову фінансову звітність за принципом «єдиного вікна» і в одному форматі для всіх регуляторів фінансового ринку: НКЦПФР, Національний банк, Міністерство фінансів України, Нацкомфінпослуг.

4. Оновлено довідник типів об’єктів оподаткування для складання форми №20-ОПП
ДФСУ оприлюднила оновлений Довідник типів об’єктів оподаткування (станом на 26.10.2018 р.). Перелік доповнено такими об’єктами оподаткування: 705 «Свердловина»; 706 «Кабельна ЛЕП»; 707 «Вимірювальний прилад»; 708 «Газопривід»; 709 «Гусенична техніка для всіх видів робіт»; 710 «Колісна техніка для всіх видів робіт».

 

Запрошуємо на Великий Бухгалтерський Семінар!

 

Зустрічайте головну подію цієї зими – Великий Бухгалтерський Семінар!
Приєднуйтесь 11 грудня до залу або ставайте online-учасником семінару. На вас чекає:

  • зірковий лекторський склад;
  • багатопотоковий формат;
  • загальна та окремі секції виступів лекторів;
  • розширені блоки відповідей на запитання;
  • відеозапис семінару.

Приємним завершенням дня стане комедійна вистава з Ольгою Сумською, Віталієм Борисюком та Володимиром Горянським – «Кохання-зітхання».

Акція! До 14 листопада при купівлі квитків всі отримають королівський подарунок: прикрасу, виготовлену ексклюзивно для учасників семінару!

Детальніше >>

 


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»