• Посилання скопійовано

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

15 важливих змін і подій, які очікують українців у лютому 2019 року

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у лютому

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у січні та лютому 2019 року.

Згідно з ним, індекувати зарплату у лютому будемо на рівні січня. Індекс інфляції за грудень 2018 року не вплинув на показники коефіцієнтів.

Як проводити індексацію зарплати за інші періоди – читайте ось тут, а актуальний калькулятор індексації ви знайдете за посиланням.

 

2) З 2 лютого запрацює закон щодо проведення деяких фітосанітарних процедур

Нагадаємо, що ще 2 серпня 2018 року набрав чинності Закон від 10.07.2018 р.№2501-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур". Та от вводиться в дію він лише з 2 лютого 2019 року. 

Закон №2501-VIII, зокрема, передбачає: запровадження Реєстру уповноважених фітосанітарних лабораторій; законодавче врегулювання проведення фітосанітарної експертизи та арбітражної фітосанітарної експертизи; визначення строку дії на території України фітосанітарного сертифіката – 14 днів тощо. Всі подробиці — у новині.

 

3) Зміни у класифікаторах, що використовуються при оформленні митної декларації

2 лютого набере чинності  наказ Мінфіну від 11.01.2019 р. №6, яким затверджено зміни до:

  • Класифікатора звільнень від сплати митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України,
  • Класифікатора митних формальностей, що можуть бути визначені за результатами застосування системи управління ризиками,
  • Класифікатора результатів виконання митних формальностей, що можуть бути визначені за результатами застосування системи управління ризиками.

Ознайомитися зі змінами можна тут (завантажити).

 

4) З 4 лютого вводиться в дію закон про відновлення кредитування

4 листопада 2018 року набрав чинності Закон від 03.07.2018 р. №2478-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування». Проте вводиться в дію він через три місяці з дня набрання чинності (тобто 4 лютого 2019 року). Які зміни передбачені цим документом - читайте у новині.

 

5) Нове валютне регулювання з 7 лютого

З 7 лютого почнуть діяти нові правила роботи з інвалютою, які поширюються на всіх суб'єктів ЗЕД-діяльності. Саме в цей день вводиться в дію Закон «Про валюту і валютні операції» та всі постанови НБУ, з ним пов'язані.

З аналізом Закону №2473 можна ознайомитися тут. Про затвердження всіх постанов НБУ щодо практичного застосування його норм ми розповідали ось тут,  а докладний аналіз основних 8-ми постанов ми надавали в окремій аналітиці.

Про ТОП-20 валютних послаблень, які почнуть діяти з 7 лютого, читайте тут>>

 

6) З 7 лютого запрацюють нові форма і зміст фіскального чеку з обміну валюти

Нацбанк постановою від 04.01.2019 р. №16 визначив перелік додаткової інформації, яку має містити розрахунковий документ РРО при здійснення валютно-обмінних операцій. Докладніше про це читайте тут.

 

7) З 7 лютого зміняться правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці

Нацбанк постановою від 20.07.2018 р. №82 вніс зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці. Про це ми повідомляли тут.

Змінені Правила дозволять банкам надавати інформацію, яка містить банківську таємницю, при здійсненні валютного нагляду. У тому числі, в разі запровадження регулятором заходів захисту відповідно до Закону "Про валюту і валютні операції".

 

8) 7 лютого втрачає чинність постанова НБУ від 13.12.2018 р. №138

Цим документом Нацбанк свого часу подовжив дію вимоги щодо обов’язкового продажу надходжень в інвалюті у розмірі 50% на період з 14 грудня 2018 року до 6 лютого 2019 року (включно).

 

9) З 10 лютого діятимуть Правила виробництва коньяків України

Вони затверджені наказом Мінагрополітики від 27.12.2017 р. №702, визначають порядок виробництва коньяків України та є обов’язковими для складання технологічних інструкцій, контролю коньячного виробництва всіма суб’єктами господарювання незалежно від форми власності. Ознайомитися з цими правилами можна тут.

 

10) Не пропустіть! 11 лютого закінчується термін подання:

  • податкової звітності за ІV квартал та річних звітів з ЄСВ та декларацій для ФОПів (крім декларації "єдинника" І та ІІ груп);
  • звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (форми №1-РС, №2-РС, №3-РС, №1-ОА, №1-ОТ) за січень 2019 року. 

Весь перелік звітів, які потрібно подати до цього терміну, дивіться тут>>

 

11) З 12 лютого набирають чинності зміни до форми декларації з рентної плати

Наказом від 21.08.2018 р. №707 Мінфін виключив з форми декларації додатки 2, 4, 10 та 11. Вони дублювалися з додатками 2-1, 4-1, 10-1 та 11-1, але були розраховані для квартальної звітності. Оскільки зазначена звітність подається щомісяця, то ці додатки не використовували.

Звітувати за оновленою декларацією з рентної плати будемо з березня 2019 року.

 

12) З 16 лютого діятиме Порядок та критерії уповноваження акредитованих лабораторій

Кабмін постановою від від 10.01.2019 р. №10 затвердив:

  • Порядок та критерії уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референc-лабораторій;
  • Порядок перевірки дотримання уповноваженими акредитованими лабораторіями, у тому числі референс-лабораторіями, критеріїв уповноваження та позбавлення такого уповноваження.

На думку Уряду, це дозволить забезпечити максимально можливу незалежність акредитованих лабораторій, уповноважених на проведення лабораторних досліджень (випробувань) для цілей державного контролю, а також об’єктивність відповідних результатів лабораторних досліджень (випробувань). Про це ми писали тут.

 

13) 19 лютого - граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІV квартал 2018 р. Яких саме, - дивіться у податковому календарі тут.

 

14) За пільговими ставками акцизу можна розмитнити авто до 22 лютого включно

ДФСУ нагадує, що пільговий період митного оформлення авто з єврономерами діє до 22 лютого 2019 року включно.

 

15) 28 лютого - граничний термін подання фізвітності всіма підприємствами за 2018 рік до Держстату.

Про правила подання фінзвітності загалом та кожен з цих звітів зокрема - ми розповідали у своїх аналітиках:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»