• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21–26 вересня

Знову оновлено зони карантину (з 28 вересня); окремих ФОП можуть звільнити від РРО (Гетманцев готує законопроєкт); через нові коди УКТ ЗЕД слід подати нову таблицю даних; а ДПС може прийти в карантин з перевірками щодо сплати ЄСВ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21–26 вересня

З 28 вересня – знову оновлені зони карантину!
Уже традиційно щотижня (хоча мали би раз на 14 днів) комісія ТЕБ та НС оновлює зони карантину. Причина – погіршення епідемічної ситуації в Україні (причому Президент вже називає це «другою хвилею»).

Наразі у червоній зоні маємо лише два міста: Тернопіль та Бережани. Проте це пов’язано зі зміною критеріїв для встановлення зон карантину (про це тут і тут).

У помаранчевій зоні залишаються Ужгород, Харків, Чернівці та ще 23 міста і 83 райони.

А от Київ з помаранчевої перейшов у жовту зону (попри прогнози голови Держспоживслужби, що столиця буде у помаранчевій зоні до березня). Разом з ним – Вінниця, Львів, Луцьк, Житомир, Одеса, Черкаси і ще 66 міст та 186 районів.

Весь перелік дивіться у новині.

Увага! Через нові коди УКТ ЗЕД слід подати нову таблицю даних
З метою уникнення зупинки реєстрації ПН/РК в ЄРПН, у разі зміни кодів товарів згідно з УКТЗЕД платнику ПДВ потрібно подати Таблицю зі зміненими кодами товарів згідно УКТЗЕД.

Це слід робити у зв’язку з набранням чинності Законом №674, – нагадали податківці у підкатегорії 101.18.

ДПС може перевірити сплату ЄСВ під час перевірок, дозволених в карантин
Під час проведення дозволених протягом карантину перевірок податківці можуть одночасно перевіряти питання дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства, а також законодавства з ЄСВ.

Таке роз’яснення надала ДПС в індивідуальній консультації від 11.09.2020 р. №3817/ІПК/99-00-07-09-02-06. Наш коментар до неї читайте тут.

Подарунок від редакції


Чи буде штраф за подання звітності до ДПС після граничних термінів під час карантину?

Податківці у підкатегорії 132.03 «ЗІР» зауважили, що за звітування за звітні періоди, граничні терміни подання яких припадали на карантин, але після граничного терміну подання, штрафу не буде.

Тобто у разі несвоєчасного подання звітності за І квартал 2020 року штрафів не має бути. А от якщо карантин закінчиться 31 жовтня (що малоймовірно), за несвоєчасне звітування за ІІІ квартал, штраф буде.

Крім того, зверніть увагу: звільнення від штрафів не стосується звітування з ПДВ, акцизу та ренти.

Ще три нові роз’яснення ДПС

  1. Маєте податковий борг менше 1020 грн? Не чекайте на ППР. Херсонські податківці наголошують: у разі наявності у платника податкового боргу до 1020 гривень, податкова вимога боржнику не надсилається, але при цьому на заборговану суму нараховуються штрафні санкції;
  2. Отримали внесок або поворотну допомогу від засновника у готівці – чи можна її використати на зарплату? ДПСУ у підкатегорії 109.14 «ЗІР» зазначила, що обмежень використання готівки, яка надійшла в касу, зокрема, в результаті отриманої/повернутої фінансової допомоги, внесків до статутного фонду, для виплати заробітної плати чинним законодавством не встановлено;
  3. Нарахували після звільнення працівника компенсацію за невикористані відпустки: як бути з ЄСВ? За роз’ясненням ДПС, підприємство після звільнення працівника не несе обов’язку страхувальника, а відповідно і платника страхових внесків. А отже, особам, яким після звільнення з роботи нараховано компенсацію за невикористану відпустку, єдиний внесок на зазначені суми не нараховується.

Окремих ФОП можуть звільнити від РРО
Данило Гетманцев оприлюднив порівняльну таблицю до законопроєкта про лібералізацію використання РРО. Зокрема, пропонується, щоб РРО та/або ПРРО не застосовувалися платниками ЄП:

  • I групи, крім продажу: технічно складних побутових товарів що підлягають гарантійному ремонту; деталей та приладдя для автотранспортних засобів;
  • II групи, які здійснюють реалізацію товарів чи надання послуг виключно через дрібнороздрібну торговельну мережу та/або які здійснюють діяльність за окремим переліком КВЕД.

Ще дві новини для підприємців

  • По-перше, за III квартал потрібно сплачувати вже більше ЄСВ. 20 жовтня буде останнім днем для сплати ЄСВ за себе. За ІІІ квартал 2020 року мінімальна сума ЄСВ до сплати – 3178,12 грн. Нагадаємо, що за липень та серпень 2020 року розмір ЄСВ становив 1039,06 грн, а з вересня вже – 1100 грн (через збільшення мінзарплати до 5000 грн). Тому математика така: 1039,06 + 1039,06 + 1100,00 = 3178,12 грн. Про це тут;
  • По-друге, 23 вересня «Дія» відновила приймання заяв на реєстрацію від ФОП. Обіцяють, що знову можна відкрити та закрити ФОП, а також внести зміни; а реєстрація бізнесу буде ще більш зручною. Нагадаємо, що зупинення цих послуг відбулося ще 1 вересня.

Заповнення таблиці 5 звіту з ЄСВ: рекомендації від ПФУ

Пенсійний фонд у листі від 18.01.2019 р. №1910/04-22 розглянув питання заповнення таблиці 5 щомісячного звіту з ЄСВ. А саме:

  • Як її складати, якщо укладено договір ЦПХ?
  • Чи заповнювати інформацію про назви посад?
  • Як відображати в цій таблиці декретниць?
  • Як показувати переведення на іншу посаду?

Відповіді на ці питання читайте тут.

Бізнес проти прийняття законопроєкту №4101 щодо податкових змін-2021
Докладніше про заплановані податкові зміни ми вже розповідали тут. На думку ж бізнесу, цей законопроєкт спрямований на збільшення податкового тиску на бізнес.

Зокрема, передбачається збільшення ставок оподаткування, надання додаткових повноважень контролюючому органу, обмеження прав платників податків тощо. (Подробиці - у новині).

Нові правила взяття на облік та інформації про фіноперації: опубліковано постанову!
23 вересня офіційно опубліковано в «Урядовому кур’єрі» №185 постанову КМУ від 09.09.2020 р. №850. Нею затверджено три документи:

  • Порядок подання інформації для взяття на облік (зняття з обліку/поновлення на обліку) суб’єктів первинного фінансового моніторингу, реєстрації та подання суб’єктами первинного фінансового моніторингу Державній службі фінансового моніторингу інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, іншої інформації, що може бути пов’язана з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;
  • Порядок ведення Державною службою фінансового моніторингу обліку інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу;
  • Порядок ведення Державною службою фінансового моніторингу обліку суб’єктів первинного фінансового моніторингу.

Постанова набере чинності з 1 січня 2021 року.

Не забудьте! З 1 жовтня вилучаються з обігу 25 копійок та «старі» банкноти гривні
Згідно з повідомленням Нацбанку, монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестануть бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 1 жовтня 2020 року.

Інші новини

  1. ФСС та ПФУ хочуть об'єднати в одну структуру. Комітет ВРУ за прийняття законопроєкту №3663. Ним пропонується з 1 січня 2021 року об’єднати адміністративні структури ПФУ та ФСС для скорочення адміністративних видатків та підвищення ефективності виконання ключових функцій фондів;
  2. До 30 серпня 2021 року продовжено дію старого Технічного регламенту ЗІЗ. Нагадаємо, що раніше передбачалося, що він набере чинності з 30.08.2020 р.;
  3. В Україні зросла кількість податкових боржників! ДПСУ оприлюднила оновлений перелік суб’єктів господарювання, які мають податковий борг (станом на 01.09.2020 р.).За ним, в Україні налічується 1 138 256 підприємств та підприємців, які мають податковий борг перед державним або місцевим бюджетом (порівняно зі серпнем кількість боржників зросла на 115 829 або 11%);
  4. Перевірка посвідчення водія – новий онлайн-сервіс від МВС. Головний сервісний центр МВС розробив та запустив новий електронний сервіс – «Перевірка посвідчення водія».
     

1ДФ, основні засоби і резерви

[1ДФ, основні засоби і резерви]
5-6-7 жовтня три безкоштовні Вебінари “Закриття 3-го кварталу без помилок: 1ДФ, ОЗ і резерви” від Анастасії Волевач (Школа бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!
На вебінарах ми розберемо найпоширеніші ситуації, які можуть спричинити ризики у Вашому обліку та завадити закрити третій квартал 2020 року без помилок.

  • 5 жовтня. Розберемо порядок заповнення звіту 1ДФ та найпоширеніші ситуації 3-го кварталу 2020 року;

  • 6 жовтня. Ви навчитесь визначати різницю між основним засобом, малоцінним необоротним активом, МШП та іншими запасами, а також обирати правильний документ для вашого активу;

  • 7 жовтня. Дізнаєтеся чи потрібно вам нараховувати резерв відпускних, як це зробити правильно і чим загрожує ненарахування резерву відпускних.

Реєструйтесь на вебінари від Анастасії Волевач, щоб вести облік правильно та без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»