• Посилання скопійовано

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

Рік з пандемією і знову червона зона у майже половині областей України; вдруге за березнь - нові форми ПН/РК та декларації з ПДВ; оновлений перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості для моніторингу ПН та РК; плани перевірок ФСС на II квартал тощо. Цілком можливо, що поміж усім цим ви могли пропустити щось важливе – і ось тепер зможете надолужити

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

1. З 23 березня діють змінені правила встановлення зон карантину

92 тис. переглядів, 5 коментарів

23 березня набрала чинності постанова КМУ від 22.03.2021 р. №230, якою внесено чергові зміни до карантинної постанови КМУ №1236. Зокрема, уточнено деякі додаткові обмеження для червоного рівня; посилено умови в'їзду в Україну; підкориговано норми щодо самоізоляції тощо

 

2. До уваги платників ПДВ! З 12 березня діють нові форми ПН та декларації з ПДВ

31 тис. переглядів, 25 коментарів

12 березня набрав чинності наказ Мінфіну №131 (через офіційне опублікування до появи тексту), яким затверджено зміни до оновленої декларації з ПДВ та додатків до неї, а також до форм ПН та РК. Застосовувати їх (за роз’ясненням від ДПСУ) платники податку отримали можливість вже з 16 березня!

 

 3. Єдина звітність для ФОП-«єдинників»: звітуємо за І квартал 2021 року

28 тис. переглядів, 15 коментарів

ФОП 3-ї групи вперше мають складати зведену звітність з єдиного податку та ЄСВ за І квартал 2021 року. Як саме це треба зробити і на що варто звернути увагу, читайте в нашій статті.

 

4. Єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ для роботодавців може стати щомісячною

27 тис. переглядів, 76 коментарів

ПФУ оприлюднив законопроєкт про внесення змін до ПКУ з метою коригування звітного періоду для єдиної звітності роботодавців та податкових агентів. Ним передбачено внесення змін до п. 51.1 та пп. «б» п. 176.2 ПКУ. Зокрема, замість квартальної форми та подання у розрізі місяців буде прописано щомісячне подання єдиної звітності. Звісно, що документ має пройти ухвалення Урядом та прийняття ВРУ. Після цього він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

5. З 20 березня ППР будуть надсилатися за новими правилами

27 тис. переглядів

Мінфін наказом від 31.12.2020 р. №846 виклав у новій редакції Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків. Його було опубліковано в «Офіційному віснику» від 05.03.2021 р. №17. Відповідно нові правила щодо ППР запрацюють з 20 березня

 

6. Карантинна допомога бізнесу під час локдауну – як це буде: президентський законопроєкт

27 тис. переглядів, 32 коментарі

У межах програми компенсацій бізнесу за припинення роботи через обмеження «червоної зони» держава готова виплатити ФОПам по 8000 грн. За словами Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, грошові виплати і підтримка будуть введені аналогічно до тієї, яку люди отримували взимку. З цією метою Володимир Зеленський зареєстрував у ВРУ законопроєкт №5300 про допомогу бізнесу під час локдауну. Що саме ним передбачено – читайте у цій новині.

 

7. 10 березня опубліковано закон щодо переходу на е-трудові книжки

25 тис. переглядів, 8 коментарів

4 березня Президент підписав Закон від 05.02.2021 р. № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». 10 березня його було опубліковано в «Голосі України» №44. Проте норми Закону почнуть діяти з 10 червня.

 

8. З 13 березня діє оновлений порядок надання «карантинної» допомоги по частковому безробіттю

23 тис. переглядів, 16 коментарів

Завдяки новій постанові КМУ №191 пенсіонери (які є працівниками або ФОПами) отримають право на допомогу по частковому безробіттю, яка виплачується під час коронавірусного карантину. А ще оновлено форми документів, які подаватимуться до центру зайнятості. Ці зміни запрацювали з 13 березня

 

9. В які строки слід подати фінзвітність за 2020 рік до ДПС та Держстату?

22 тис. переглядів, 22 коментарі

У 2021 році граничні строки подання річної фінзвітності до Держстату та ДПС є однаковими. Останній день подання — 1 березня 2021 року. Що саме і як треба булоподати, читайте в нашій статті.

 

10. Як заповнювати ПН на неплатника ПДВ?

20 тис. переглядів, 9 коментарів

ДПС у Дніпропетровській області роз’яснила, що у разі складання податкової накладної на покупця-неплатника ПДВ зі застосуванням умовних кодів – рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

 

11. З 11 березня – новий перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості для моніторингу ПН та РК

19 тис. переглядів, 14 коментарів

ДПСУ наказом від 11.03.2021 р. №277 виклала у новій редакції Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності ПН/РК, які подано для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу. До переліку включено 173 позиції товарів з кодами УКТ ЗЕД (у попередній версії було 149). 

 

12. Затверджено плани перевірок Фонду соцстраху на ІІ квартал 2021 року

18 тис. переглядів, 5 коментарів

До 22 березня усі регіональні відділення ФСС оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІ кв. 2021 року. Переглянути перелік можна у нашій новині. Там ми також пишемо про те, чи може ФСС проводити перевірки під час карантину та що робити, якщо суб'єкт господарювання не працює під час карантину.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»