• Посилання скопійовано

Увага! 10 березня опубліковано закон щодо переходу на е-трудові книжки

4 березня Президент підписав Закон від 05.02.2021 р. № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». 10 березня його було опубліковано в «Голосі України» №44. Проте норми Закону почнуть діяти з 10 червня

Увага! 10 березня опубліковано закон щодо переходу на е-трудові книжки

4 березня Президент України В. Зеленський підписав Закон від 05.02.2021 р. № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (раніше - законопроєкт №3623). Про його реєстрацію у ВРУ ми писали тут, прийняття у першому читанні 2 вересня 2020 р. ось  тут, а в другому читанні 5 лютого 2021 року - у цій новині.

Остаточний текст Закону вже оприлюднений. Його можна переглянути за посиланням.

Згідно з текстом Закону він набере чинності через три місяці з дня опублікування (крім пункту 4 цього розділу, який набере чинності з дня опублікування Закону).

Його було опубліковано в «Голосі України» №44 від 10.03.2021р. Таким чином, Закон набере чинності з 10 червня 2021 року, крім окремої норми, яка почала діяти з 10 березня. Ця норма стосується підготовки Урядом необхідних нормативно-правових документів для реалізації норм Закону №1217.

Як розповідали в Мінсоцполітики, в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування є відомості про 13 млн працівників, його наповнення даними, які містяться в паперових трудових книжках, буде проведено у перехідний період протягом 5 років.

Наповнення відомостей відбуватиметься:

- як роботодавцем, так і безпосередньо застрахованою особою;

- через вебпортал електронних послуг ПФУ у вигляді сканованих або оцифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо) з обов’язковим накладанням страхувальником або застрахованою особою кваліфікованого електронного підпису.

Оригінал паперової трудової передаватиметься на зберігання працівнику як офіційний документ. Якщо працівник виявить бажання продовжити її ведення, то роботодавець на його вимогу буде зобов’язаний паралельно із електронним обліком трудової діяльності також внести до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.

Також передбачено, що за людиною буде зберігатися право вибору для покращення запропонованого розрахункового розміру пенсії, а саме:

  • або людина надає відомості про отримувану заробітну плату за період до 2000 року (до запровадження персоніфікованого обліку),
  • або відтермінує свій вихід на пенсію для одержання підвищення до пенсії на 0,5–0,75 % за кожний повний місяць роботи після досягнення пенсійного віку, або використовує право на призначення пенсії.

Докладніше про зміни, які принесе цей закон, ми розповіли тут.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»