• Посилання скопійовано

Що почитати у липні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за червень

У літній період спекотно не лише на вулиці, а й у роботі бухгалтерів. Відпустки, зміна прожиткового мінімуму, індексація, додаткові вихідні, місячна звітність (і піврічна на носі)... Якщо поміж усіма цими клопотами у вас з'явиться вільна хвилина, радимо почитати 12 найпопулярніших матеріалів редакції за червень

Що почитати у липні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за червень

1. З 9 червня – вся країна в зеленій зоні!

116 тис. переглядів, 18 коментарів

За даними МОЗ, з 9 червня і досі всі регіони України та Київ – в «зеленій» зоні. Відповідно діють такі обмеження:

  • масковий режим у громадських будівлях,
  • масові заходи за участю понад 50 осіб,
  • кінотеатри та заклади культури з наповненістю не більше 50% місць у кожному окремому кінозалі або залі,
  • перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць,
  • відвідування закладів дошкільної, шкільної, позашкільної та спеціалізованої освіти, якщо на самоізоляції понад 50% дітей та персоналу закладу.

 

2. З 10 червня ведемо облік трудових книжок по-новому

41 тис. переглядів, 24 коментарі

10 червня набрав чинності Закон від 05.02.2021 р. №1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі».

Про запровадження електронних трудових книжок ми вже писали неодноразово (наприклад, стаття «ДК»роз’яснення ПФУ або відео «7 хвилин» тут чи тут). А про основні аспекти роботи з трудовими книжками (електронними та паперовими) вже з 10 червня читайте у свіжому матеріалі.

 

 3. З 11 липня - старт кампанії з оновлення інформації про бенефіціарів

30 тис. переглядів, 21 коментар

Мінфін наказом від 19.03.2021 р. №163 нарешті затвердив Положення про форму та зміст структури власності. Воно є офіційним документом, який з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи має в обов’язковому порядку надаватись державному реєстратору.

Подавати відомості щодо бенефіціарів слід буде протягом трьох місяців після набрання чинності наказу (це відбудеться через місяць з дня його офіційного опублікування). Наказ опублікований в «Урядовому кур'єрі» 11.06.2021 р. Тобто кампанія з оновлення інформації про власників в ЄДР почнеться 11 липня.

Про все, що юрособам треба знати про цю процедуру, читайте в аналітичній статті від нашого юриста (22 тис. переглядів, 30 коментарів). Як подавати інформацію щодо бенефіціарів держреєстратору також  роз'яснив Мін'юст (19 тис. переглядів, 8 коментарів).

 

4. Які нові обов'язки з'явилися у роботодавців з 10 червня у разі звільнення працівників?

30 тис. переглядів, 6 коментарів

З 10 червня набрав чинності Закон №1217–IX, а, отже, запрацювали електронні трудові книжки.

Відповідно до внесених змін власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

Тобто з’явився новий обов’язковий документ, який потрібно видати працівнику, що звільняється. Більше про це тут.

 

5. Комітет ВРУ – за урядову податкову реформу-2021

23 тис. переглядів, 30 коментарів

Нагадаємо, що 12 травня КМУ ухвалив законопроєкт зі змінами до ПКУ. Його було зареєстровано у ВРУ за №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

24 червня на сторінці законопроєкту опубліковано висновок Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. У ньому він рекомендував прийняти цей проєкт Закону за основу.

Зауважимо, що на даний час на сайті ВРУ зареєстровано ще сім (!) альтернативних законопроєктів податкової реформи. Про деякі з них ми писали у новині.

 

6. Що підготував нам червень: 22 важливі зміни та події

17 тис. переглядів

Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У червні це, зокрема, продовження карантину та нові обмеження з 17 червня; оновлений порядок надання допомоги по частковому безробіттю; змінені вимоги щодо створення контрольної стрічки в е-формі у РРО, ПРРО та модемів; моніторинг ДПС контрольованих операцій по-новому; нові форми заявок на виготовлення акцизних марок та звіту про їх використання тощо. Про усі зміни та події, які відбулися у червні, читайте в огляді від редакції

 

7. Карантин в Україні продовжили до кінця літа

15 тис. переглядів, 4 коментарі

16 червня Уряд продовжив карантин в Україні до 31 серпня 2021 року. А вже наступного дня, 17 червня, відповідна постанова КМУ від 16.06.2021 р. №611 була офіційно опублікована в «Урядовому кур'єрі» №115(6983) та набрала чинності. Окрім продовження карантину, нею також було оновлено карантинні обмеження для «зеленої» та «жовтої» зон. Весь перелік змін можна переглянути тут, а докладніше про них ми розповіли у цій новині.

 

8. Нардепи знову взялися за пенсійний вік українців: новий законопроєкт

14 тис. переглядів, 31 коментар

У Раді зареєстровано законопроєкт №5566 «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо деяких питань визначення пенсійного віку». Авторами його є нардепи зі «Слуг народу». У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року. Документом пропонується з 1 січня 2023 року (і по 1 січня 2035 року) щороку збільшувати на 1 місяць вік, який надає право на призначення пенсії. Це підніме пенсійний вік в Україні до 2035 року на один рік і він становитиме 61 рік. Водночас жінки, які народили дитину та виховали її до 6-річного віку, матимуть право на зменшення пенсійного віку на шість місяців. Це зменшення буде застосовуватися за кожну дитину. При цьому пенсійний вік для жінок не може бути зниженим більше ніж на три роки.

 

9. Зміна прожиткового мінімуму з 1 липня: на які показники це вплине? 

12 тис. переглядів

Вже завтра прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. Зокрема, для працездатних осіб він становитиме 2379 грн (зараз 2270 грн), а узагальнений показник – 2294 грн на місяць (зараз 2189 грн). Ми з`ясували, на які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету.

 

10. Як будуть оплачуватися е-лікарняні: офіційне роз'яснення від ФСС

11 тис. переглядів, 8 коментарів

ФСС роз’яснила, як будуть оплачуватися е-лікарняні. За ним, отримання е-лікарняного не впливає на процедуру призначення, розрахунку та виплати матеріального забезпечення від ФССУ. Але заяви-розрахунки за е-лікарняними мають подаватися роботодавцями окремо від заяв-розрахунків, сформованих за паперовими лікарняними листками.

 

11. Індексація зарплати у липні 2021 року

10 тис. переглядів, 13 коментарів

У липні 2021 року зарплату треба буде індексувати в межах нового прожиткового мінімуму 2379 грн. При цьому коефіцієнти індексації зміняться, але не для всіх. Зокрема, у липні вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у лютому 2021 року, а за збільшеними коефіцієнтами – з базовими місяцями: січень-березень та листопад 2020 року

 

12. Затверджено плани перевірок Фонду соцстраху на ІІІ квартал 2021 року

10 тис. переглядів

Станом на 22 червня, регіональні відділення ФСС у всіх областях та Києві оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІІ кв. 2021 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»