• Посилання скопійовано

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

18 важливих змін і подій, які очікують українців у лютому 2022 року

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати  нюанси у лютому

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за грудень 2021 р.  становив 100,6%. Він вплинув на коефіцієнти індексації, і, як наслідок, на проценти індексації, на які множиться  нарахована зарплата працівника в межах порогу індексації.

У лютому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за процентами, які з’явилися у грудні, а деякі будуть індексувати зарплату вперше (це стосується роботодавців, які збільшували оклади у травні, червні, липні або серпні 2021 року.)

Більше читайте в аналітиці від редакції.

 

2) До 1 лютого (включно) юрособи мають подати звіт про квоти за 2021 рік

Звіт про квоти подається щодо прийняття на роботу громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Їх перелік наведено у ст. 14 Закону про зайнятість. Це річний звіт і за 2021 рік його слід подати до 01.02.2021 р (включно). Детальніше про його подання – в аналітиці від редакції.

 

3) Звітувати за 2021 рік про працевлаштування осіб з інвалідністю слід за новою формою

Мінсоцполітики  затвердило зміни до Наказу №591 щодо цієї форми звіту та Порядку її заповнення.  Зокрема, така потреба виникла з метою приведення назви Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у відповідність до чинного законодавства.  Відповідні зміни  внесені й до форми №10-ПОІ (річна). При цьому зміст форми №10-ПОІ не змінився. 

 

4) З 1 лютого підключення до системи BankID стане платним

У Системі BankID НБУ з 1 лютого 2022 року запроваджуються тарифи на послуги, що надаються абонентам системи, зокрема за підключення та користування нею. 

 

5) З 1 лютого діятимуть мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети

Уряд встановив мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети. Відповідне рішення було ухвалене 20 грудня на засіданні Уряду. Воно набере чинності 1 лютого 2022 року

 

6) З 4 лютого діє Порядок взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток

Дія Порядку поширюється на юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України

 

7) До 7 лютого (включно) підприємства мають відзвітувати про борги зі зарплати 

Держстат оновив форму №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Вперше подавати її маємо зі звіту за січень 2022 року (граничний термін – 7 лютого)

 

8) Не пропустіть! 9 лютого закінчується термін подання:

  • річної декларації для фізосіб-«загальників»;
  • податкової звітності за ІV квартал 2021 року, зокрема, декларацій для фізосіб-«єдинників» 3 групи, податкового розрахунка сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ тощо;
  • звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (форми №1-РС, №2-РС, №3-РС, №1-ОА, №1-ОТ) за січень 2022 року. 

Весь перелік звітів, які потрібно подати до цього терміну, дивіться тут>>

 

9) З 10 лютого операції з платіжними картками слід здійснювати по-новому

Нові правила посилили вимоги до еквайрів у частині виконання ними правил платіжних систем та вимог законодавства у сфері фінмоніторингу. Також НБУ зобов’язав постачальників платіжних послуг перед ініціюванням платежу надавати держателям карток інформацію про порядок і умови його здійснення

 

10) З 11 лютого змінено Перелік №1336 щодо звільнення від застосування РРО

Кабмін вніс зміни до Переліку №1336, які передбачають, що реалізація товарів та окремих видів послуг не тільки на території сіл, але й селищ звільнена від обов‘язкового використання РРО/ПРРО.

 

11) З 11 лютого ДПС буде відбирати платників для перевірок за новими критеріями

Мінфін вніс зміни до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків. Ці правила почали діяти з 11 лютого.

 

12) З 11 лютого діє оновлений порядок формування Реєстру великих платників податків

Мінфін затвердив зміни до Порядку формування Реєстру великих платників податків. Зокрема, прописано правила переведення платників податків, які не включені до Реєстру ВПП.

 

13) З 14 лютого за програмою «єПідтримка» українці віком від 60 років можуть оплатити комунальні послуги

З 14 лютого українці віком від 60 років матимуть змогу витратити кошти, нараховані за програмою «єПідтримка», на оплату житлово-комунальних послуг. Про це повідомили у Мінекономіки.

 

14) З 15 лютого діють нові правила оформлення податківцями адмінправопорушень

Мінфін вніс зміни до Інструкції з оформлення податковими органами матеріалів про адміністративні правопорушення. Ці зміни почали діяти з 15 лютого.

 

15) З 16 лютого будуть діяти нові форми ПН та РК

Мінфін вніс зміни до форм ПН та РК до неї, а також до порядку їх складання. Ці зміни стосуються тільки платників ПДВ, які займаються постачанням тютюнових виробів за максимальними роздрібними цінами. Але нові форми ПН та РК отримують всі платники ПДВ

 

16) 21 лютого – граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІV квартал 2021 р.

Яких саме, - дивіться у податковому календарі тут або у цій новині.

 

17) 21 лютого закінчується строк подання на 2022 рік:

  • декларації з податку на нерухомість;
  • декларації з транспортного податку юридичними особами;
  • декларації з плати за землю.

 

18) 28 лютого - граничний термін подання фінзвітності за 2021 рік до Держстату

До 28 лютого потрібно подати до Держстату фінансову звітность за 2021 рік. Для полегшення її складання користуйтеся підбіркою з аналітичних статей від редакції.

 

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»