• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 - 24 квітня

Воєнний стан продовжено ще на місяць (до 25 травня); змінюється порядок виплати допомоги переселенцям; діють нові правила оподаткування податком на прибуток (та ще низка змін за Законом №2173). А ще розкажемо, чи будуть вихідними 2 та 9 травня та як подавати квартальну фінзвітність за І квартал 2022 року в умовах війни

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 - 24 квітня

Воєнний стан продовжено ще на місяць – до 25 травня
21 квітня ВРУ підтримала, а 23 квітня набрав чинності Закон №2212-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» (він же законопроєкт №7300).

За ним воєнний стан в Україні продовжується з 05:30 25 квітня 2022 року строком на 30 діб (тобто до 25 травня).

Як це вплине на правила сплати податків та звітування з них? Що з реєстрацією ПН та РК? Які правила діють в сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Читайте у статті від редакції.

 

З травня зміниться порядок виплат допомоги переселенцям
19 квітня набрала чинності Постанова КМУ від 16.04.2022 р. №457. У ній прописано оновлені умови підтримки окремих категорій населення, яке постраждало у зв'язку з військовою агресією РФ проти України.

Згідно зі змінами, тільки за березень та квітень 2022 року допомога надається всім внутрішньо переміщеним особам згідно з постановою КМУ №332. Тобто всі переселенці зможуть отримати допомогу у розмірі 2000 грн, на дітей – 3000 грн, а особи з інвалідністю – у розмірі 3000 грн.

А от з травня коло тих, хто зможе отримати допомогу, буде звужено! Таку допомогу надаватимуть внутрішньо переміщеним особам:

  • які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій;
  • або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);
  • у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Більше подробиць – у новині.

 

Подали заяву на допомогу 6500 грн, але досі не отримали коштів: які подальші дії?
У Мінекономіки розповіли, що для уточнення, чи дійсно ви потрапили до Реєстру отримувачів, необхідно звернутись до Мінцифри з відповідним запитом.

Кошти найближчим часом будуть перераховані всім отримувачам, які успішно потрапили до реєстрів Програми «єПідтримка» у період з 23 по 31 березня. Мінекономіки вживає для цього усіх необхідних заходів.

 

З 16 квітня діють нові правила оподаткування податком на прибуток: що і для кого змінилося?
ДПСE виклала детальну інформацію щодо нових змін до ПКУ в оподаткуванні податком на прибуток, внесених Законом №2173
Зокрема, вони стосуються неприбутківців та платників податку на прибуток, які обрали спецгрупу ЄП на час війни. Ознайомитися з роз’ясненням можна тут.

 

Що ще змінив Законом №2173: три нові роз’яснення
По-перше, ще більше осіб зможуть обрати 2% ЄП: З 16 квітня знято обмеження щодо граничного розміру доходу 10 млрд грн для перебування на ЄП за ставкою 2%. Отже, ще більше підприємств зможе перейти у спецгрупу. До того ж цій групі дозволили займатися роздрібною торгівлею всіма підакцизними товарами. Про це та багато іншого читайте у статті від редакції.

По-друге, змінилися правила проведення фактичних перевірок ДПС. З 16 квітня під час проведення фактичної перевірки податкові органи мають право отримувати від суб’єктів господарювання документи та/або інформацію, які підтверджують вартість придбання товару, що є предметом перевірки. Більше читайте у роз’ясненні податківців.

По-третє, врегульовано дії у разі втрати первинки у зоні бойових дій. Закон №2173, який, зокрема, регулює питання перевірок органами ДПС цін та ціноутворення, розширює повноваження КМУ, а також встановлює особливості дій у разі втрати первинної документації у зоні бойових дій. Докладно це питання ми розглянули в аналітиці.

 

Що нового розповіли податківці?

  1. Чи потрібно заповнювати додаток 1 до декларації з ПДВ за місяці війни? Податківці навели нюанси заповнення таблиці 1.1 (для постачальників) та таблиці 2.1 (для покупців) додатку 1 до декларації з ПДВ за періоди воєнного стану.
  2. Які нюанси звітування платників акцизу за березень? Виробники пального, а також особи, які є платниками з реалізації пального та у яких виникав у березні 2022 року обов’язок складати заявку на поповнення залишку пального, зазначають в декларації окремими рядками обороти з реалізації пального: до 17 березня 2022 року – за загальними ставками та з 17 березня 2022 року – за нульовою ставкою податку.
  3. Як слід буде уточнити податковий кредит з ПДВ після війни? Податковий кредит, задекларований платниками під час воєнного стану на підставі наявних у платника первинних документів, підлягає обов’язковому уточненню з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих у ЄРПН.

 

Квартальна фінзвітність за І квартал 2022 року: як скласти в умовах війни?
Минув перший квартал 2022 року, в якому Україна зазнала збройної агресії з боку РФ. Проте країна працює, сплачує податки та здає звітність. Тож з’ясуємо:

  • коли подається проміжна фінзвітність?
  • хто її подає та за якими формами?
  • і найголовніше – що з поданням цієї звітності під час війни?

Читайте у статті від редакції.

 

Чи будуть вихідними 2 та 9 травня: роз'яснює Держпраці
У травні 2022 року мали б бути вихідними днями понеділки 2 травня (перенесення вихідного з 01.05.2022 р.) та 9 травня (святковий день, День перемоги).

Проте ст. 6 Закону №2136 встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме призупинено дію ст. 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Тому, як наголосила Держпраці, 2 травня та 9 травня будуть звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку.

Звертаємо увагу, що у Раді зареєстровано законопроєкт №7297, яким пропонується святкувати День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня. Відповідно перенести вихідний день з 9 на 8 травня.

 

Призупинення трудового договору: оформлення та наслідки
Під час війни і у працівників, і у роботодавців з’явився новий інструмент – не звільнення, а призупинення трудових відносин. Особливі правила організації трудових відносин під час війни, встановлені Законом №2136.

  • Що таке це «призупинення» і чим воно відрізняється від розірвання трудового договору?
  • Яких правил при цьому слід дотримуватися?
  • Як оформити та яких наслідків від цього чекати?

Читайте про це в аналітиці від редакції.

 

Захоплено населений пункт, де розміщено підприємство: що робити з його документами?
Передусім, як рекомендують юристи, треба спробувати вжити заходів щодо збереження документації з основного виду діяльності підприємства та персональних даних працівників. За можливості необхідно здійснити вивезення таких документів у безпечне місце. Якщо такої можливості немає – забезпечити їх зберігання у зачинених сейфах в приміщенні суб’єкта господарювання або в укриттях цих приміщень.

Слід врахувати, що у разі наявності потенційної загрози життю чи здоров’ю людей, що пов’язана з вивезенням таких документів, – документи слід лишити в приміщенні. За можливості, приміщення варто передати під охорону.

 

ДРС та Мінекономіки пропонують мораторій на перевірки на час війни
За результатами спільної роботи ДРС та Мінекономіки розроблено проєкт Закону з метою якісного та ефективного регулювання процесів контролю бізнесу в умовах воєнного стану.

За словами голови ДРС О. Кучера, законопроєктом передбачається:

  • абсолютний мораторій на проведення заходів контролю під час дії воєнного стану;
  • позапланові заходи можуть відбутися у разі наявності загрози безпеки населення або навколишнього середовища та лише з дозволу Уряду;
  • спрощений та оперативний адміністративний порядок оскарження результатів позапланових перевірок у разі порушення органами контролю вимог законодавства.

 

Три важливі новини щодо роботи банків
По-перше, НБУ ввів додаткові обмеження на валютні перекази. Фізичні особи матимуть змогу купувати активи, які безпосередньо конвертуються (обмінюються) на грошові кошти та належать до операцій «quasi cash», використовуючи лише власну іноземну валюту, у межах ліміту 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті).

По-друге, в НБУ розповіли, як банки перевіряють нових клієнтів – госпсуб'єктів гота зарплатні проєкти під час війни. Якщо електронні реєстри не працюють і неможливо отримати відомості в ЄДР, банк відкриває рахунки суб'єктам господарювання на підставі іншого джерела інформації. Це може бути виписка або витяг з ЄДР, установчий документ тощо.

По-третє, ПриватБанк почав дистанційну виплату відшкодування вкладникам ліквідованих банків. Вкладники банків, що ліквідуються, отримали можливість отримувати гарантоване відшкодування віддалено.

 

Інші новини

  1. Київрада звільнила орендарів комунального майна від орендної плати на час війни. Рішення КМДА передбачає звільнення від орендної плати всіх орендарів комунального майна в місті Києві на період воєнного стану та один місяць після його закінчення.
  2. Бюджет втрачає до 300 млн грн через введення спецгрупи ЄП для бізнесу. Як розповів Гетманцев, доступна для будь-якого бізнесу спрощена система оподаткування у розмірі 2% з обігу позбавляє бюджет до 300 млн грн надходження. Тому влада незабаром буде скасовувати пільги з імпорту, акцизу та ПДВ щодо операцій з пальним.
  3. Українці надалі можуть виїжджати до ЄС за внутрішнім паспортом. Державна прикордонна служба України продовжила можливість перетинання кордону для українців за внутрішніми паспортами.
  4. Мін'юст припинив публікувати відкриті дані. Дані з ЄДР, ЄРБ, реєстру банкрутств тощо перестануть публікуватись під час війни.
  5. Нова кібератака: тема листів – доля маріупольської «Азовсталі». Листи мають додаток у вигляді XLS-документа «Військові на Азовсталі.xls», що містить макрос. У разі відкриття документа й активації макроса, комп’ютер буде уражено шкідливою програмою Cobalt Strike Beacon. Тож будьте обачні!

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»