• Посилання скопійовано

Що почитати у жовтні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за сьомий місяць війни

Війна триває... А отже й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

Що почитати у жовтні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за сьомий місяць війни

1) З 1 жовтня зросте мінімальна зарплата: про що треба пам’ятати бухгалтеру?

42 тис. переглядів

За Законом про Держбюджет на 2022 рік з 1 жовтня розмір мінімальної зарплати становитиме: у місячному розмірі — 6700 грн, у погодинному — 40,46 грн. Які наслідки це матиме для оплати праці, лікарняних, декретних, відпускних? Чи зміниться щось в оподаткуванні доходів працівників? Ми розповіли тут. На що ще вплине ріст зарплати - читайте тут.

 

2) Відстрочка від мобілізації заброньованих працівників ще на два місяці: з 10 вересня діє постанова

24 тис. переглядів

7 вересня Уряд затвердив постанову, якою передбачено можливість продовження на два місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час мобілізації та на воєнний час. Постанова №1002 почала діяти з 10 вересня.

 

3) 30 вересня – останній день подання заяви до ДПС щодо неможливості виконання обов'язків

23 тис. переглядів

Наказ Мінфіну №225 щодо затвердження порядку підтвердження неможливості виконання податкових обов'язків опубліковано 6 вересня. Тож з 6 по 30 вересня (включно) можна подати заяви у добровільній формі та підтверджувальні документи до ДПС.

 

4) Затверджено плани перевірок ФСС на ІV квартал 2022 року 

20 тис. переглядів

Станом на ранок 21 вересня регіональні відділення ФСС всіх областей (крім тих, які знаходиться в окупації) та м. Києва оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІV кв. 2022 року.

 

5) Єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ стане щомісячною: прийнято у I читанні законопроєкт

17 тис. переглядів

6 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №6120 щодо зміни податкового періоду з квартального на місячний для подання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

 

6) Які зміни та події відбулися у вересні?

12 тис. переглядів

Зміни до інструкції щодо нарахування ЄСВ,  доступ військкоматів до інформації про транспорт підприємств, продовження податкової амністії та звільнення від оподаткування допомоги захисникам, граничний термін подання Звіту про контрольовані операції тощо. Про усі зміни читайте у статті від редакції.

 

7) За мобінг на роботі – штраф або громадські роботи: прийнято за основу закон

11 тис. переглядів

6 вересня прийнято за основу законопроєкт №5749. Ним пропонується карати за мобінг на роботі штрафом у розмірі 1700 – 2550 або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин.

 

8) Дозвіл на виїзд чоловікам за кордон – за внески для ЗСУ: законопроєкт

11 тис. переглядів

У Раді зареєстровано законопроєкт №8029 щодо порядку виїзду громадян за кордон в особливий період на умовах гарантованої фінансової підтримки ЗСУ. За ним в умовах воєнного стану для виїзду з України громадяни, для яких встановлено заборону на виїзд на час воєнного стану, мають додатково надати документи, які підтверджують:

  • наявність рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском у розмірі не менше 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (який встановлений на час виїзду), кошти з якого громадянин не може використовувати за межами України;
  • передачу відповідному банку нотаріально засвідченої заяви про добровільний обов’язок поповнювати рахунок із гарантійним внеском коштами в сумі, яка дорівнює мінімум розміру податків з мінімальної заробітної плати (на час перерахунку), за кожен місяць (або частину місяця) перебування за кордоном під час дії в Україні воєнного стану, та дозвіл відраховувати з рахунку з гарантійним внеском передбачену мінімальну суму на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку ЗСУ після завершення кожного місяця, протягом якого громадянин перебував за межами України під час дії воєнного стану (або якщо громадянин не повідомив банк про повернення в Україну).

 

9) Сплата єдиного податку 1 та 2 групами під час війни: нове розʼяснення від ДПС

11 тис. переглядів

Податківці наголосили, що у разі можливості та ведення діяльності під час війни "єдинникам" І та ІІ груп слід сплачувати податок в бюджет. Але це не встановлено нормами ПКУ.

 

10) Новий порядок інформування про бенефіціарів та створення структури власності

10 тис. переглядів

6 вересня ВРУ підтримала у ІІ читанні законопроєкт №6320 щодо змін порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи. 27 вересня його підписав Президент.

 

11) Оновлення правил нарахування та виплати лікарняних

10 тис. переглядів

Законопроєктом №8017 пропонується удосконалити загальнообов’язкове державне соцстрахування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. У разі прийняття закон набере чинності з 1 січня 2023 року.

 

12) Обовʼязковий військовий облік для жінок відтерміновано на рік

10 тис. переглядів

23 вересня набрав чинності Наказ Міноборони від 06.09.2022 р. №259. Він містить тільки одну правку – щодо перенесення дати початку обов’язкового військового обліку жінок з 1 жовтня 2022 року на 1 жовтня 2023 року.

Також звертаємо увагу, що 21 вересня прийнято в першому читанні законопроєкт №6482 зі змінами до Закону “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності військового обліку жінок.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»