• Посилання скопійовано

З 1 жовтня мінімальна зарплата зросте: про що треба пам’ятати бухгалтеру?

З 1 жовтня 2022 року збільшиться розмір мінімальної заробітної плати. Які наслідки це матиме для оплати праці, лікарняних, декретних, відпускних? Чи зміниться щось в оподаткуванні доходів працівників?

З 1 жовтня мінімальна зарплата зросте: про що треба пам’ятати бухгалтеру?

Нові розміри

З 1 жовтня 2022 року розмір мінімальної зарплати становитиме:

  • у місячному розмірі — 6700 гривень;
  • у погодинному розмірі — 40,46 гривень.

З розмірами мінзарплати можна ознайомитися у нашому довіднику ось тут.

При цьому розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб поки що не зміниться і становитиме 2600 грн. Про наслідки такого розміру прожиткового мінімуму ми розповідали у нашій попередній публікації. З 1 грудня 2022 року він теж зросте і становитиме 2684 гривні, але про це ми поговоримо вже у листопаді.

Зараз розглянемо тільки наслідки зростання мінімальної зарплати у жовтні. Що це означатиме для роботодавця?

 

Оплата праці у жовтні

Передусім нагадаємо загальні правила застосування такого показника як "мінімальна заробітна плата" при оплаті праці.

Усього існує 5 найважливіших правил (всі вони випливають з норм ст. 3-1 Закону про оплату праці).  

Правило перше. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Але при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються:

  • доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та понаднормовий час, роз’їзний характер робіт,
  • премії до святкових і ювілейних дат.

Правило друге. Виплати, які не враховуються, ми вже навели у першому правилі. Відповідно всі решта складових зарплати працівника – враховуються! Зокрема й індексація.

Правило третє. Працівнику мають нарахувати всі складові його заробітної плати. Якщо отримана в результаті нарахована заробітна плата (за мінусом винятків з першого правила) менша за розмір мінімальної заробітної плати, має бути проведена доплата до її рівня.   

Правило четверте. Якщо працівник не виконує місячну норму праці, мінімальний розмір оплати його праці виконується пропорційно до виконаної норми праці.

Правило п’яте. Будь-які суми середнього заробітку не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

А тут ми продемонстрували, як вони працюють на практиці.

Проте на оплату праці впливає і розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Адже згідно зі ст. 6 Закону про оплату праці: мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Отже, розмір окладу протягом року можна і не переглядати. Але якщо оклад менший за мінімальну зарплату, працівнику доведеться робити доплату – пропорційно виконанню ним норми робочого часу.

Втім, при погодинній оплаті праці працює інше правило: погодинну ставку для посади працівника слід встановлювати не нижче за розмір мінімальної зарплати у погодинному розміру. Тобто тут мінімум, який слід виконувати, вже не 6700 гривень за місяць, а 40,46 гривень - за годину.

І зараз ми поговоримо про жовтневі особливості.

 

Чи потрібно переглядати у жовтні штатний розпис?

Якщо ви ще на початку року встановили розміри місячних окладів (тарифних ставок) не нижче за розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня – у жовтні їх переглядати не обов’язково. Вимоги закону ви виконуєте, тому збільшувати оклади ви можете хіба що за домовленістю з працівниками та за наявності фінансової можливості.

Та все ж таки більшість роботодавців у жовтні штатні розписи змінить. Чому? Тому що зросте розмір мінімальної зарплати і роботодавці не бажають здійснювати обов’язкову доплату. Їм простіше, щоб оклад дорівнював не прожитковому мінімуму, а мінімальній зарплаті 6700 грн – не доведеться робити доплату до її рівня.

Якщо ж оплата праці вашим працівникам здійснюється  у погодинному розмірі, то тут зростання мінімальної зарплати за годину теж змусить роботодавців переглянути штатний розпис. Якщо в якогось з працівників годинна ставка менша за 40,46 грн, її треба буде підняти до цього рівня (можна і більше, але це вже не обов’язково).   

Коли вносити зміни до штатного розпису? Бажано не в середині жовтня, звісно. Тобто кінець вересня – це оптимальний період для таких змін. Щоб вже з 1 жовтня оплата праці ваших працівників відповідала вимогам закону!

Як правильно оформити зміни до штатного розпису і чи треба його затверджувати наново - ми докладно розповідали тут. А приклади документів, якими оформлюються такі зміни, ви можете знайти у порадах від Держпраці тут.

 

Чи зміниться щось у індексації зарплати?

Ні. Адже за п. 4 Порядку № 1078 оплата праці, у тому числі працюючим пенсіонерам, грошове забезпечення, розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, допомога по безробіттю, що надається залежно від страхового стажу у відсотках середньої заробітної плати, стипендії індексуються у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Тобто у жовтні так само, як і у вересні, індексувати  слід зарплату в межах 2600 грн. Або у фактичному розмірі, якщо зарплата нарахована у розмірі меншому за 2600 грн.

 

Як нараховувати у жовтні відпускні?

Тут зростання мінімумів не вплине жодним чином. Більше того, нагадуємо, що за сучасними правилами Порядку №100 навіть зростання окладу у місяці, коли надається відпустка, не призведе до обов’язку коригувати розмір відпускних. Адже Кабмін постановою від 09.12.2020 р. №1213 вніс зміни до Порядку №100 і прибрав п. 10 Порядку №100, яким передбачалося коригування середнього заробітку на коефіцієнт підвищення посадових окладів.

Але здійснювати таке коригування зараз необов’язково, проте – можна. Таку думку висловило Мінекономіки в листі від 01.07.2021 р. №4711-06/34454-07.  Ми про це повідомляли тут.

Тобто, якщо на підприємстві в колективному договорі чи іншому внутрішньому нормативному акті підприємства передбачена норма щодо коригування (збільшення) відпускних у разі підвищення посадових окладів, то таке підприємство має право й надалі при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпускних застосовувати коефіцієнт підвищення окладів і це не буде порушенням трудового законодавства.

Проте оскільки такого обов’язку норми Порядку №100 більше не встановлюють, то порядок зазначеного коригування слід встановити тим самим внутрішнім нормативним документом підприємства.

Докладніше про нарахування відпускних у 2022 році читайте тут.

 

Як оплачувати лікарняні та декретні у жовтні?

Про загальні правила 2022 року нарахування та виплати лікарняних та декретних ми докладно розповідали  тут.

Тоді ж ми зазначали про зв'язок розміру лікарняних та декретних із розміром місячної мінімальної зарплати. 

 

Правило перше. І у лікарняних, і у декретних є максимальний місячний розмір.

Сума допомоги з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї), а також допомоги у зв’язку із вагітністю та пологами в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (ч. 3 ст. 24ч. 2 ст. 26 Закону № 1105).

Нагадаємо, що у 2022 році протягом січня-вересня цей показник становив 97 500,00 грн. Проте з 1 жовтня він зросте і становитиме 6700 х 15 = 100500 грн.

Отже, максимальний розмір лікарняних і декретних за жовтень для працівника (за всіма місцями роботи сукупно) становитиме 100500 грн.

Це треба враховувати вже першому роботодавцю, який рахуватиме суму лікарняних або декретних – за основним місцем роботи.

Що ж до сумісників, то з метою виконання цього правила, для них (якщо вони бажають отримати ці виплати) встановлено вимогу.

За сумісництвом працівник повинен надати довідку з основного місця роботи про розрахунок середньої зарплати, яка була використана для нарахування лікарняних та декретних (ч. 1 ст. 3 Закону № 1105).

А що, як декретні були нараховані у вересні з урахуванням максимального показника 97500 грн? Чи треба їх у жовтні донараховувати (за жовтень, грудень і подальші місяці)? Ні. Оскільки на практиці це обмеження застосовується таким чином. Згідно з п. 30 Порядку №1266 сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом, не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (15 мінімальних зарплат).

Тобто якщо ви рахували декретні наперед, наприклад, у вересні, то ви застосовували обмеження щодо виплат за попередні місяці. І перерахунок перехідних виплат Порядком № 1266 не передбачений.

 

Правило друге. Декретні мають мінімальний розмір

Згідно з ч. 2 ст. 26 Закону №1105 сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений з мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Приклад 1. Нарахування декретних на рівні мінімальної зарплати.

Працівниця надала листок непрацездатності щодо призначення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами з 08.10.2022 р. по 10.02.2023 р.

Нарахований дохід за розрахунковий період (жовтень 2021 року – вересень 2022 року) становить 100000 грн. Перевищення максимальної величини доходу, з якого сплачувався ЄСВ, відпусток без збереження зарплати, лікарняних в розрахунковому періоді не було. Тому середньоденна сума заробітку становить: 273,97 грн = 100000,00 грн : 365 грн.

Середньоденна зарплата на рівні МЗП: 6700,00 : 30,44 к. д. = 220,11 грн.

Сума декретних за фактичними даними – 34520,22 грн (273,97 грн х 126 к. д.),

а з розрахунку на рівні МЗП – 27733,86 грн (220,11 грн х 126 к. д.).

Оскільки сума декретних не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений з МЗП, встановленої на час настання страхового випадку, то у такому разі її слід буде нарахувати на рівні фактичного заробітку працівниці (34 520,22 грн).

Однак при цьому зміниться база нарахування ЄСВ, і ось тут донарахування треба буде зробити. Докладніше про це ми розповімо нижче!

 

Правило третє. Якщо страхового стажу за останній рік замало, лікарняні та декретні нараховуються з прив’язкою до мінімальної зарплати.

Нагадаємо, що згідно з ч. 4 ст. 19 Закону №1105  працівники, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку (тобто місяцем відкриття листка непрацездатності) мають страховий стаж менше ніж 6 місяців, мають право на матеріальне забезпечення в таких розмірах:

  1. допомога з тимчасової непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений з мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку. Це ж правило діє і щодо оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності (п. 5 Порядку № 440);
  2. допомога по вагітності та пологах - виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений з двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

 

Приклад 2. Розрахунок лікарняних працівнику, який відпрацював 3 місяці та перед цим рік не працював.

Працівник ТОВ «А» працює на підприємстві з 01.09.2022 р. Для працівника ТОВ «А» – це не перше місце роботи, але він не працював протягом 12 місяців перед влаштуванням на роботу у ТОВ «А». Посадовий оклад – 7000 грн, за першу половину вересня нараховано 3500 грн. Страховий стаж цього працівника – понад 10 років, тому лікарняні розраховуємо у розмірі 100%. З 16.10.2022 р. по 20.10.2022 р. (5 к. д.) працівник хворів.

Розрахунок лікарняних:

1) середньоденна зарплата за фактичними даними 3500 грн / 15 к. дн. =  233,33 грн;

2) з урахуванням загального страхового стажу: 233,33 х 100% = 233,33 грн;

3) середньоденна зарплата на рівні МЗП: 6700,00 : 30,44 к. д. = 220,11 грн;

4) розрахунок лікарняних за рахунок підприємства відбувається на підставі середньоденної зарплати, обчисленої з МЗП, бо денна зарплата за фактичними даними більша за її розмір: 220,11 х 5 к. д. = 1100,55 грн.

 

Приклад 3. Нарахування декретних, якщо страховий стаж працівниці менший ніж 6 місяців

Працівниця надала листок непрацездатності щодо призначення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами з 08.10.2022 р. по 10.02.2023 р.

Нарахований дохід за розрахунковий період (за п'ять місяців роботи з 1 травня по 30 вересня) становить 80000 грн. Ні відпусток без збереження зарплати, ні лікарняних не було.

Середньоденна сума заробітку становить: 522,88 грн = 80000 грн : (31 + 31 + 30 + 31 + 30).

Середньоденна зарплата на рівні МЗП: 6700,00 : 30,44 к. д. = 220,11 грн;

Середньоденна зарплата на рівні двох МЗП: 6700,00 х 2 : 30,44 к. д. = 440,21 грн.

Середньоденна зарплата, обчислена виходячи з фактичних доходів співробітниці, становить 522,88 грн, що перевищує максимально допустимий для її випадку розмір середньої зарплати, виходячи з якого їй може нараховуватися допомога – це середньоденна зарплата на рівні двох МЗП (440,21 грн).

Тому розмір її допомоги становитиме 55466,46 грн (440,21 грн х 126 к. д.).

А тепер подивімося, як зростання мінімальної зарплати вплине на оподаткування доходів працівників.

 

ЄСВ

Мінімальний страховий внесок з ЄСВ міцно прив’язаний до розміру мінімальної зарплати.

А тому з січня по вересень 2022 року становить: 6500 х 22% = 1430 грн, а з жовтня становитиме 1474 грн. Звісно, що ці показники ми навели для ставки ЄСВ 22%, якщо ставка менша, то і платити ЄСВ доведеться менше.

Максимальна база для нарахування ЄСВ з січня по вересень 2022 року становить 97 500 грн, а з жовтня становитиме 100500 грн.

Нагадаємо, що за ст. 1 Закону №2464 мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Не нижче мінімального страхового внеску потрібно сплачувати ЄСВ за ставкою 22% за основних працівників.

Якщо працівник – сумісник, то 22% ЄСВ застосовується до його фактичної зарплати.

І у разі нарахування ЄСВ на зарплату працівників-осіб з інвалідністю всім роботодавцям слід застосовувати ставку 8,41% до фактичної суми нарахованої зарплати.

Тож з 1 жовтня 2022 року при нарахуванні зарплати основному працівникові, який не є інвалідом, потрібно буде сплачувати ЄСВ не нижче 1474 грн.

Що ж до максимальної суми ЄСВ, яку треба сплатити за працівника у жовтні, то вона теж зросте. Оскільки максимальна база нарахування ЄСВ становитиме вже 100500 грн.

Наприклад, якщо у працівника нарахована зарплата (або винагорода за договором ЦПХ) становить 110 000 грн, то:

  • у вересні за ним ЄСВ треба нарахувати 97500 х 22% = 21450 грн;
  • у жовтні - вже 100500 х 22% = 22110 грн.

 

ПДФО та ВЗ

Ось тут не зміниться нічого. Адже всі основні показники, пов’язані з оподаткуванням як зарплати (лікарняних), так й інших доходів фізосіб (добових, подарунків, нецільової благодійної допомоги, вартості навчання тощо) прив’язані до розміру мінімальної зарплати  або прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня.  Тож зростання цих мінімумів протягом року – на них не впливає.

Те саме стосується і податкової соціальної пільги – правила її застосування у жовтні не зміняться.

Тож усі правила і приклади, які стосуються ПДФО та ВЗ, які діяли на початку 2022 року, у жовтні залишаються актуальними! Ви можете згадати їх тут.

 

Приклад 4. Працівник виконав місячну норму праці

Працівнику встановлено оклад 4000 грн. У жовтні 2022 р. він виконав норму робочого часу повністю. Крім окладу, працівнику нараховується індексація зарплати у сумі 100 грн. Яку зарплату треба нарахувати працівнику за жовтень?

По-перше, йому буде нараховано оклад 4000 грн і індексацію 100 грн.

А далі загальну суму такого доходу слід порівняти з мінімальною зарплатою і нарахувати доплату: 6700 – 4000 – 100 = 2 600 грн.

Таким чином, усього за жовтень такому працівнику буде нараховано 6700 грн.

З цього доходу буде утримано:

  • ПДФО: 6700 х 18% = 1206 грн (вважаємо, що ПСП не застосовується)
  • ВЗ: 6700 х 1,5% = 100,50 грн.

На цей дохід буде нараховано ЄСВ: 6700 х 22% = 1474 грн.

 

Приклад 5. Працівник не виконав місячну норму праці (неповний робочий час).

Працівнику встановлено оклад в розмірі 6700 грн, але він працює за зовнішнім сумісництвом в режимі неповного робочого часу. Таким чином, він виконав 25% від звичайної норми робочого часу. Яку зарплату слід нарахувати такому працівнику за вересень?

Такому працівнику за окладом буде нараховано зарплату 6700 х 25% = 1675 грн. При цьому доплату до мінімальної зарплати у місячному розмірі працівник не отримає, адже його оклад не менший за розмір такої мінімальної зарплати.

А далі суму такого доходу треба оподаткувати:

  • ПДФО: 1675 х 18% = 301,50 грн (вважаємо, що ПСП не застосовується)
  • ВЗ: 1675 х 1,5% =25,13 грн.

На цей дохід буде нараховано ЄСВ: 1675 х 22% = 368,50 грн.

 

Приклад 6. Працівник півмісяця був у відпустці.

У працівника оклад 4000 грн і це основне місце роботи. При цьому у жовтні він 15 днів був в оплачуваній відпустці (з встановленої йому норми робочого часу він відпрацював рівно половину). Сума відпускних становить 3000 грн. Яку зарплату працівнику треба нарахувати працівнику за жовтень?

По-перше, йому буде нараховано половину окладу 4000 х 0,5 = 2000 грн.

А далі суму такого доходу слід порівняти із мінімальною зарплатою (пропорційно виконаній нормі робочого часу) і нарахувати доплату: 6700 х 0,5 – 2000 = 1350 грн.

Таким чином, усього за жовтень такому працівнику буде нараховано 2000 + 1350 + 3000 = 6350 грн.

З цього доходу буде утримано:

  • ПДФО: 6350 х 18% = 1143 грн (вважаємо, що ПСП не застосовується)
  • ВЗ: 6350 х 1,5% = 95,25 грн.

На цей дохід буде нараховано ЄСВ: 6700 х 22% = 1474,00 грн.

 

Приклад 7. Працівник півмісяця був на лікарняному.

У працівника оклад 5000 грн і це основне місце роботи. У жовтні він надає листок непрацездатності за вересень, коли він хворів 10 днів. Які суми будуть нараховані працівнику у жовтні?

З окладом все зрозуміло – працівнику за жовтень буде нараховано 5000 грн. Також йому донарахують доплату до розміру мінімальної зарплати 6700 – 5000 = 1700 грн.

З лікарняними так: вони розраховуються, виходячи з доходів, які працівник отримував за вересень 2021 – серпень 2022 р.

І хоча такі лікарняні нараховуються у жовтні, це дохід вересня. Отже, з метою нарахування ЄСВ треба зарплату вересня додати до таких лікарняних.

Якщо загальна сума доходу в вересні буде менша за 6500 грн – ЄСВ за вересень у жовтні все ж доведеться доплатити до мінімального рівня 6500 х 22% = 1430,00 грн. Якщо ж загальна сума доходу вересня буде більшою або дорівнюватиме 6500, то ЄСВ у жовтні за вересень треба буде нарахувати, виходячи з суми цих лікарняних.

Наприклад, якщо зарплата за вересень становила 4000 грн, а сума лікарняних – 2500 грн, то ЄСВ у жовтні треба буде нарахувати в розмірі:

- за вересень: 2500 х 22% = 550,00 грн;

- за жовтень: (5000 + 1700) х 22% = 1474,00 грн.

  • ПДФО: (5000 + 2500 + 1700) х 18% = 1656,00 грн (вважаємо, що ПСП не застосовується).
  • ВЗ: (5000 + 2500 + 1700) х 1,5% = 138 грн.

 

Приклад 8. Працівниця йде у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами

Нараховуються декретні, як вони оподатковуються?

ПДФО та ВЗ з їх суми не утримуються.

А ось з ЄСВ треба бути уважними та обережними. Якщо це основне місце роботи, то за кожен місяць декретної відпустки за таку працівницю треба сплатити ЄСВ у розмірі не меншому за мінімальний. При цьому це має бути мінімальний страховий внесок, який діє у місяці, за який нараховано дохід!

Отже, нарахування ЄСВ відбувається в тому ж місяці, коли нараховуються декретні (тобто в вересні за правилами вересня, а в жовтні – вже за правилами жовтня).

Але оскільки у жовтні  розмір мінімальної зарплати зріс, то якщо місячна сума декретних, нарахованих за жовтень в попередніх місяцях, менша за 6700 грн, за такі місяці слід донарахувати ЄСВ.

Наприклад, якщо сума допомоги за жовтень, нарахована  у вересні, була 6000 грн, то ЄСВ треба донарахувати за цей місяць у розмірі: (6700 – 6000) х 22% = 154,00 грн.

І це треба зробити у жовтні 2022 р. (те саме треба зробити і щодо наступних місяців декретної відпустки, якщо за ними було нараховано та сплачено ЄСВ у розмірі меншому за мінімальний).

При цьому в додатку 1 до єдиної «зарплатної» звітності за жовтень 2022 р. такий донарахований ЄСВ треба буде показати щодо такої працівниці зі зазначенням коду типу нарахувань «13» та місяця 2022 року, за який здійснено таке донарахування – тобто «10.2022».

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»